Η επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το θερμό κλίμα που επικράτησε στις επαφές του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπμντελφατάχ αλ-Σίσι σηματοδοτούν μάλλον θεαματική στροφή στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις, που ταλαιπωρήθηκαν ιδιαιτέρως μετά την πτώση του τζιχαντιστικού καθεστώτος Μοχάμεντ Μόρσι (την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων ανέτρεψε ο αιγυπτιακός στρατός τον Ιούλιο του 2013).
Στις καθιερωμένες δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναθερμάνουν τις μέχρι πρότινος προβληματικές διμερείς σχέσεις και επικεντρώθηκαν σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας. Οσον αφορά το Παλαιστινιακό και τον πόλεμο στη Γάζα, ανέδειξαν τα σημεία σύγκλισης απόψεων, ενώ παρουσία δημοσιογράφων δεν είπαν τίποτε περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο – θέμα που ενδιαφέρει, φυσικά, και την Ελλάδα.
Το κλου της διπλωματικής βραδιάς ήταν ο χαρακτηρισμός «αδελφέ μου» που απηύθυνε ο Ερντογάν στον Αλ Σίσι προσκαλώντας τον στην Αγκυρα: «Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει. Βλέπουμε ότι την ίδια βούληση έχει και η αιγυπτιακή πλευρά. Είπα στον αγαπητό μου αδελφό ότι τον περιμένω στην Αγκυρα με την πρώτη ευκαιρία. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μας» είπε ο Ερντογάν.
Από πλευράς του, ο αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε: «Ανυπομονώ να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν να επισκεφθώ την Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο». Οι δυο πρόεδροι είχαν και την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη, στο Σουδάν και στη Σομαλία. Ειδικά στον λιβυκό εμφύλιο, υπενθυμίζεται, η Τουρκία και η Αίγυπτος βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα. «Υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα αυτών των χωρών» δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο για την ειρήνη και την ασφάλεια».
Μετά τη συνάντησή τους, οι δυο πρόεδροι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την επανάληψη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια εναλλάξ σε Τουρκία και Αίγυπτο. Οσον αφορά τη Γάζα, ο Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στο γενικότερο πλαίσιο δήλωσε: «Οι προσπάθειες εκδίωξης του λαού της Γάζας από τα εδάφη του είναι άκυρες για εμάς. Εκτιμούμε τη σθεναρή στάση της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα. Ο ισλαμικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν πρέπει να επιτρέψουν τέτοια τρέλα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Γάζας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμφώνησε με τον Ερντογάν να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. «Η Αίγυπτος και η Τουρκία μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη Γάζα ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Συμφωνώ με τον τούρκο πρόεδρο για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και εκτόνωσης της έντασης στη Δυτική Οχθη», είπε ο αιγύπτιος ηγέτης.
Η επίσκεψη Ερντογάν είναι η πρώτη τούρκου προέδρου στην Αίγυπτο έπειτα από 12 χρόνια. Κατά το πρόσφατο παρελθόν ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει τον Αλ-Σίσι «πραξικοπηματία» και «δολοφόνο» για την υπόθεση των Αδελφών Μουσουλμάνων και του Μόρσι, όμως ο μεταξύ τους πάγος άρχισε να σπάει τον Νοέμβριο του 2022, όταν αντάλλαξαν χειραψία στο περιθώριο του Μουντιάλ του Κατάρ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News