904
Ιταλός αστυνομικός ελέγχει τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά εμβολισμού των επισκεπτών του Φόρουμ, στη Ρώμη | REUTERS/Remo Casilli

Κρούσματα της Ομικρον σε 38 χώρες αλλά κανένας θάνατος

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2021, 14:35
Ιταλός αστυνομικός ελέγχει τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά εμβολισμού των επισκεπτών του Φόρουμ, στη Ρώμη
|REUTERS/Remo Casilli

Κρούσματα της Ομικρον σε 38 χώρες αλλά κανένας θάνατος

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2021, 14:35

Σε 38 χώρες έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι ο κίνδυνος για πάγωμα της ανάταξης της οικονομίας δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία έγιναν οι τελευταίες χώρες που επιβεβαίωσαν τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα της παραλλαγής, την ώρα που στη Νότια Αφρική η Ομικρον εκτόξευσε των αριθμό των επιβεβαιωμένων μολύνσεων πάνω από τα 3 εκατομμύρια.

Ο ΠΟΥ, αναφέρει ο Guardian, προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να καθοριστεί πόσο μολυσματική είναι η παραλλαγή, αν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση και πόσο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες και τα εμβόλια εναντίον της. «Σλυντομα θα έχουμε τις απαντήσεις που όλοι εκεί έξω χρειάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν.

Η ταχύτατη εξάπλωση της νέας παραλλαγής έχει δημιουργήσει στους επιστήμονες τη βεβαιώτητα ότι στους επόμενους μήνες θα ευθύνεται για περισσότερο από τα μισά κρούσματα Covid στην Ευρώπη.

Το ΔΝΤ ανησυχεί

Η νέα παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, όπως ακριβώς έκανε και το στέλεχος Δέλτα, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Ακόμη και πριν από την άφιξη αυτής της νέας παραλλαγής, ανησυχούσαμε ότι η ανάκαμψη, χάνει κάπως τη δυναμική της», δήλωσε και εξήγησε πως «μια νέα παραλλαγή που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη».

Στο μεταξύ, προκαταρκτική έρευνα στη Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου, δείχνει ότι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να προκαλέσει επαναμολύνσεις σε σύγκριση με τα στελέχη Δέλτα ή Βήτα.

Η ανισότητα των εμβολιασμών

Η εμφάνιση του Ομικρον ήταν η «απόλυτη απόδειξη» του κινδύνου που προκαλείται από τις ανισότητες που καταγράφονται παγκοσμίως όσον αφορά στον εμβολιασμού, σύμφωνα με τον, Φραντσέσκο Ρόκα.

«Η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές για τους κινδύνους από πολύ νέες παραλλαγές σε μέρη όπου υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ είμαστε διασυνδεδεμένοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ονομάζω την παραλλαγή Ομικρον “απόλυτη απόδειξη”» είπε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ουγούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόσει τα εμβόλια σχετικά γρήγορα. Είπε ότι τα τρέχοντα εμβόλια θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί ο κορονοϊός, παρά τις ίδιες τις μεταλλάξεις.

«Πιστεύω κατ’ αρχήν ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο θα χρειαστούμε ένα νέο εμβόλιο κατά της νέας αυτής παραλλαγής. Το ερώτημα είναι πόσο επείγον πρέπει να είναι διαθέσιμο», δήλωσε ο Σαχίν.

Εξάπλωση σε ΗΠΑ – Αυστραλία

Εξι ακόμη αμερικανικές Πολιτείες επιβεβαίωσαν μολύνσεις από την παραλλαγή Omicron την Παρασκευή.

Μετά την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, τη Χαβάη, τη Μινεσότα και τη Νέα Υόρκη, ήταν η σειρά του Νιου Τζέρσεϊ, του Μέριλαντ, το Μιζούρι, της Νεμπράσκα, της Πενσυλβάνια και της Γιούτα να προστεθούν στη λίστα της Ομικρον, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε ότι εξετάζονταικαι άλλα πιθανά κρούσματα της παραλλαγής σε άλλες Πολιτείες.

Η Αυστραλία ανέφερε την Παρασκευή ότι παρά την απαγόρευση εισόδου μη πολιτών στη χώρα και τους περιορισμούς στις πτήσεις από τη νότια Αφρική, τρεις φοιτητές στο Σίδνεϊ είχαν βρεθεί θετικοί, ενώ στον Καναδά έχουν εντοπιστεί συνολικά 15 κρούσματα της νέας παραλλαγής. Την Παρασκευή η επικεφαλής της δημόσιας υγείας, Τερέζα Ταμ, ανακοίνωσε 11 κρούσματα Omicron, τα οποία αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Μέτρα στη Νορβηγία, ρεκόρ στη Ν. Κορέα

Στη Νορβηγία, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα 13 άτομα που προσβλήθηκαν από το Covid-19 μετά από χριστουγεννιάτικο πάρτι γραφείου στο Όσλο την περασμένη εβδομάδα, είχαν την παραλλαγή Ομικραο – μέχρι στιγμής η συμπωματολογία τους ήταν ήπια. Ωστόσο για παν ενδεχόμενο, η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Όσλο μετά την εμφάνιση φόβων για έκρηξη των κρουσμάτων.

Η Νότια Κορέα έσπασε και πάλι τα ημερήσια ρεκόρ της σε μολύνσεις και θανάτους από κοροναϊό και επιβεβαίωσε τρία ακόμη κρούσματα της νέας παραλλαγής Omicron. Τα κρούσματα ξεπέρασαν για τρίτη φορά τις 5.000, ενώ ο αριθμός των νεκρών της χώρας ανήλθε σε 3.809, ενώ 752 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Την Παρασκευή, η Μαλαισία ανέφερε επίσης μια πρώτη μόλυνση Omicron σε έναν αλλοδαπό φοιτητή που έφτασε από τη Νότια Αφρική στις 19 Νοεμβρίου. Η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε επίσης το πρώτο της κρούσμα, έναν πολίτη που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική.

Στον ορίζοντα νέα μέτρα

Η αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα είχε ήδη αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την κοινωνική αποστασιοποίηση, την απαγόρευση κυκλοφορίας ή το κλείδωμα, αφήνοντας τις επιχειρήσεις να φοβούνται άλλα ζοφερά Χριστούγεννα.

Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν μια εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Οι περιφερειακοί ηγέτες της Γερμανίας συμφώνησαν νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πυροτεχνημάτων στα πρωτοχρονιάτικα πάρτι, ώστε να αποθαρρυνθούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η Ιρλανδία δήλωσε ότι θα κλείσει τα νυχτερινά κέντρα και θα επαναφέρει την κοινωνική αποστασιοποίηση σε ορισμένα περιβάλλοντα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Υπό έρευνα ο Μπολσονάρου

Εν τω μεταξύ, στη Βραζιλία, ανώτατος δικαστής διέταξε να διερευνηθεί ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου για σχόλια που συνέδεαν τα εμβόλια Covid-19 με το AIDS – ισχυρισμός που απορρίπτεται από γιατρούς και επιστήμονες.

Ο Μπολσονάρου δήλωσε τον Οκτώβριο ότι “επίσημες εκθέσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι … αναπτύσσουν σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν”. Το Facebook και το Instagram κατέβασαν αυτό το βίντεο λίγες ημέρες αργότερα. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος παραμένει ανεμβολίαστος και έχει συχνά ταχθεί κατά των υποχρεωτικών εμβολίων, υποστήριξε ότι απλώς παρέθετε ένα άρθρο του περιοδικού Exame και δεν προέβαινε σε ισχυρισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...