Σε μία ακόμη -ομολογουμένως όχι και τόσο πειστική- παράσταση, ο Πάνος Καμμένος έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς όπως υποστήριξε, η έγκρισή του από τη Βουλή των Ελλήνων απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Eτσι, με την έναρξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», επέμεινε πως απαιτείται πλειοψηφία 3/5, δηλαδή ψήφιση με 180 ψήφους.
«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί Κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών», επανέλαβε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και μέχρι πρόσφατα συγκυβερνήτης της χώρας και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να πει αν θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας.
Όπως εξήγησε, η σημερινή κύρωση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει διαφορά με την προηγούμενη και θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος.
«Αυτό το ζητούμε διότι μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους. Καθώς πλέον το κράτος αυτό δεν θα είναι τρίτο κράτος. Αρα, η συγκεκριμένη κύρωση αφορά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας», αιτιολόγησε τη θέση του ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε ότι επιφυλάσσεται να θέσει το ίδιο θέμα και στην Ολομέλεια, αν χρειαστεί και με ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτήν τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».
Για τα ζητήματα συνταγματικότητας αποφαίνεται η Ολομέλεια, παρατήρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας και θύμισε ότι το Σύνταγμα της χώρας μας είναι υπέρτερο από οτιδήποτε άλλο.
«Η διαδικασία που έχει αποφασιστεί θεωρεί ότι δεν έχει έδαφος το άρθρο 28 παρ. 2. Είναι πάγια ερμηνεία του Κανονισμού και του Συντάγματος. Όταν μπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, το 2009, όμορο κράτος, επίσης, για το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί αυτή η επιχειρηματολογία, δεν είχε τεθεί ζήτημα 3/5», σημείωσε με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μάλιστα, τόνισε ότι το Σύνταγμα ζητά πλειοψηφία 3/5 όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς και παραχωρεί αρμοδιότητες. Η άποψη της κυβέρνησης, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι ότι η διαδικασία προχωρά με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος.
«Το θέμα που θέτει σήμερα ο κ. Καμμένος το είχε θέσει και στην Ολομέλεια κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το είχαμε αποκρούσει ως παράταξη», επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλες κυρώσεις συμβάσεων που προχώρησαν με το άρθρο 28 παρ. 1. Αυτή η διάταξη είναι μονόδρομος, τόνισε, με δεδομένη την πάγια στάση που έχει τηρήσει η Βουλή.
«Ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία να μπλοκάρει τις διαδικασίες όταν η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας τον περασμένο Ιούνιο. Τότε προσποιήθηκε πως δεν καταλάβαινε την ουσία της πρότασης δυσπιστίας. Επομένως η τότε ευκαιρία αναστολής της μοιραίας πορείας προς τις Πρέσπες χάθηκε εξαιτίας της στάσης του. Σήμερα, αυτό που λέει στερείται πολιτικής νομιμοποίησης», απάντησε στον αρχηγό των ΑΝΕΛ και πρώην κυβερνητικό εταίρο, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Και στο θεσμικό επίπεδο, «μέχρι τώρα η Βουλή ψήφιζε όλες τις εντάξεις στο ΝΑΤΟ με το άρθρο 28 παρ. 1, όπως έγινε και με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ σε χρόνο που ο κ. Καμμένος ήταν μέλος της πλειοψηφίας», σημείωσε με νόημα.
«Η Αλβανία δεν μπήκε με το άρθρο 28 παρ. 1; Η Βουλγαρία παλαιότερα; Αλλά όταν δίνετε στους Αμερικανούς βάσεις drones στο κέντρο της Ελλάδας, είναι συνταγματικό; Δεν είναι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Κατασκοπεία σε όλη την Ελλάδα; Όταν δίνετε καινούργια βάση στο Στεφανοβίκειο; Στην Αλεξανδρούπολη; Αυτά δεν είναι εκχώρηση κυριαρχίας; Τι είναι;» διερωτήθηκε τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ως το κομμα του είναι το μόνο που έχει καταθέσει πρόταση κατάργησης του άρθρου 28.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News