Οι περισσότεροι Γάλλοι έμαθαν πρώτη φορά ποιος είναι o Κριστόφ Καστανέρ τον Μάρτιο του 2015. Τραγική αφορμή στάθηκε η (ηθελημένη από τον συγκυβερνήτη) συντριβή ενός αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας Germanwings με 150 επιβαίνοντες στις γαλλικές Αλπεις, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Νίκαιας και σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με την Ιταλία.
Ο τότε δήμαρχος (επί 16 χρόνια) του χωριού Φορκαλκιέ της Προβηγκίας και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας ήταν ένας από τους πρώτους που είδε από το ελικόπτερο τα συντρίμμια του μοιραίου Airbus. Συντετριμμένος εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να ενημερώσει τους συμπατριώτες του και όλον τον κόσμο για το τραγικό συμβάν. Και κατά τις επόμενες ημέρες συνέχισε να παρέχει πληροφορίες από τον τόπο του δυστυχήματος με αποτέλεσμα να γίνει, άθελά του, ευρύτερα γνωστός στην πατρίδα του.
Λιγότερο από έναν χρόνο μετά ο Καστανέρ βρισκόταν στο πλευρό του Μακρόν, ο οποίος είχε μόλις ιδρύσει το κίνημα En Marche! Ακολούθησε η επικράτηση στις εκλογές, με τον Εμανουέλ να αναλαμβάνει την προεδρία της Γαλλίας και τον Κριστόφ την ηγεσία του κόμματος καθώς και χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Την Τρίτη ο 52χρονος γάλλος πολιτικός διορίστηκε από τον πρόεδρό του υπουργός Εσωτερικών, κομβική επιλογή ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού που αναμενόταν εδώ και δύο εβδομάδες, από τότε που o προκάτοχος του Καστανέρ και δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της γαλλικής κυβέρνησης Ζεράρ Κολόμπ υπέβαλε (για να την αποσύρει, στη συνέχεια, και να την υποβάλει ξανά μέσα σε 48 ώρες) την παραίτησή του.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η είσοδος στην κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, ηλικίας μόλις 29 ετών, ο οποίος διορίστηκε υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για τα πανεπιστήμια. Το 2012 ο Ατάλ ήταν ήδη σύμβουλος της τότε υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Μαρισόλ Τουρέν αλλά εγκατέλειψε τελικά τους Σοσιαλιστές για να ακολουθήσει τον Μακρόν στην πορεία του προς την προεδρία. Πλέον ο Ατάλ είναι, πέρα από υφυπουργός, και το νεαρότερο μέλος μιας κυβέρνησης της 5ης Δημοκρατίας.
Ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί την έναρξη μιας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου που ενδέχεται να καθορίσει τη θητεία του Μακρόν. Ο γάλλος πρόεδρος πρέπει να αυξήσει άμεσα και σημαντικά τη δημοτικότητά του (μόλις το 30% των Γάλλων εγκρίνει τις πολιτικές του) ούτως ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επικείμενη ιστορική, σύμφωνα με τον ίδιο, μάχη των ευρωεκλογών ανάμεσα στις «προοδευτικές» δυνάμεις, των οποίων ο Μακρόν θεωρεί πως ηγείται, και τον άξονα των εθνικιστών με επικεφαλής τους Ορμπαν και Σαλβίνι. Απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ο Μακρόν έκανε λόγο για έναν ανασχηματισμό «σε συνέχεια» με τις έως τώρα κυβερνητικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, με στόχο να ξαναβρεί η Γαλλία τον ρόλο της στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Μόλις δεκαεπτά μήνες μετά την κατάκτηση του Ελιζέ ο γάλλος πρόεδρος καλείται και πάλι να αγωνιστεί για να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των συμπολιτών του αλλά και να αποδείξει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αυτή που οραματίζεται ο Σαλβίνι. Και επέλεξε για δεξί του χέρι έναν πολιτικό που τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας, υπήρξε συνεισηγητής του νομοσχεδίου του για την ανάπτυξη. Ο πραγματιστής, όπως τον χαρακτηρίζουν, Καστανέρ είχε δηλώσει τότε πως «δεν χρειάζεται να ελέγξουμε στο εγχειρίδιο του καλού σοσιαλιστή εάν ένα μέτρο είναι καλό ή κακό αλλά εάν έχει αποτέλεσμα», κλείνοντας, έτσι, το μάτι στον μετέπειτα «ούτε αριστερό ούτε δεξιό» πρόεδρο της Γαλλίας.
Πέρα από τον πραγματισμό του Καστανέρ, ο Μακρόν εκτιμά ιδιαίτερα το ότι είναι εργατικός αλλά και το γεγονός ότι ο νέος πιο στενός του συνεργάτης έχει ζήσει «στην κόψη του ξυραφιού», όπως έχει αναφέρει ο ίδιος. Γιος μιας νοικοκυράς και ενός βετεράνου των πολέμων της Ινδοκίνας και της Αλγερίας, o «Καστά» αποφάσισε στην ηλικία των 17 ετών να εγκαταλείψει το σχολείο για να ζήσει τη μεγάλη ζωή –παίζοντας πόκερ, γλεντώντας, πίνοντας και ξενυχτώντας- στο πλευρό του Κριστιάν Ορεζόν, ενός μαφιόζου της επαρχίας Αλπ Ντε Οτ Προβάνς. Επί δύο χρόνια ο «ξανθός», όπως ήταν γνωστός ο γάλλος εγκληματίας, «ήταν ο μεγάλος μου αδελφός, ο προστάτης μου, με αποκαλούσε “μαθήτη”» αποκάλυψε ο Καστανέρ, μιλώντας στη Journal du Dimanche.
Ο Ορεζόν δολοφονήθηκε τελικά, το 2008, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του, αλλά ο Καστανέρ είχε ήδη μια άλλη, εντελώς διαφορετική, ζωή. Επέστρεψε στην Ελέν, στο κορίτσι του από το σχολείο, κατάφερε να πάρει μόνος του το μπακαλορεά και να σπουδάσει Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες, για να αφοσιωθεί στη συνέχεια στην πολιτική και στις δύο κόρες που απέκτησε με την Ελέν, με την οποία παντρεύτηκαν πριν από 35 χρόνια. Τώρα o «Καστά» καλείται να αντιμετωπίσει «με ανθρωπιά και αποφασιστικότητα», όπως τόνισε ο Μακρόν, εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών και η μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News