704
Ο Ουλφ Κρίστερσον μιλά σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Τετάρτη, στο Κίεβο | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Κρίστερσον: Κινδυνεύει η ασφάλεια του ΝΑΤΟ αν δεν ενταχθούν μαζί Σουηδία και Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 13:11
Ο Ουλφ Κρίστερσον μιλά σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Τετάρτη, στο Κίεβο
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Κρίστερσον: Κινδυνεύει η ασφάλεια του ΝΑΤΟ αν δεν ενταχθούν μαζί Σουηδία και Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 13:11

Την προσοχή για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που η Φινλανδία μπει μόνη της, χωρίς τη Σουηδία, στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο Ουλφ Κρίστερσον.

Το τελευταίο διάστημα, γίνεται λόγος για ένταξη μόνο της Φινλανδίας, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει ολοένα και πιο δύσκολα εμπόδια στη Στοκχόλμη.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο σουηδός πρωθυπουργός είπε ότι για στρατηγικούς λόγους, οι δύο αιτήσεις ένταξης θα πρέπει να επικυρωθούν ταυτόχρονα. «Η πολύ στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας πριν γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ θα γινόταν πολύ περίπλοκη σε περίπτωση που ενταχθούμε χωριστά ως μέλη», ανέφερε.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι πάροχοι ασφάλειας. Εχουμε δυνατότητες στην περιοχή μας από τις οποίες θα επωφεληθούν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Κρίστερσον.

Παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Κρίστερσον εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να γίνουν δεκτές ταυτόχρονα: «Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία μαζί, την έχουμε πραγματοποιήσει μαζί και θέλουμε να την ολοκληρώσουμε μαζί», εξήγησε.

«Υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να επικυρώσετε την ένταξή μας την ίδια στιγμή πριν από το Βίλνιους», όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Ο ίδιος προειδοποίησε για τις συνέπειες εάν η Τουρκία αποτύχει να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας μέχρι τότε. «Νομίζω ότι θα ήταν κακό για τη Σουηδία, κακό για την περιοχή μας, κακό για το ΝΑΤΟ και κακό για την ικανότητα της Σουηδίας, από κοινού με τη Φινλανδία, να παρέχει ασφάλεια εν μέσω πολέμου στη γειτονιά μας», τόνισε.

Ο σουηδός πρωθυπουργός είπε ότι σε όλες τις συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, συνάντησε «εξαιρετικά ισχυρή υποστήριξη μεταξύ άλλων ηγετών στην ΕΕ και μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ» για την ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε εάν η Φινλανδία ενταχθεί μόνη της, είπε: «Δεν πιστεύω πραγματικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» και πρόσθεσε ότι, «κάθε χώρα πρέπει να πάρει τη δική της απόφαση».

Ο Κρίστερσον είπε ακόμα ότι η Σουηδία είχε εφαρμόσει όλα τα σημεία ενός τριμερούς μνημονίου μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο και καθορίζει μια λίστα με τα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Στοκχόλμη για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αγκυρας.

Αυτά περιλαμβάνουν την αποστασιοποίηση από την κουρδική πολιτοφυλακή, την άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και τη διαβεβαίωση ότι θα μεριμνήσει για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επισήμανε επίσης ότι το τελευταίο βήμα θα γίνει στις 2 Μαρτίου, όταν η σουηδική κυβέρνηση ψηφίσει τη νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Είναι τόσο μεγάλο νομοσχέδιο που έπρεπε στην πραγματικότητα να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας από την 1η Ιανουαρίου για να μπορέσουμε να το εισαγάγουμε», διευκρίνισε.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε μια χειρονομία αλληλεγγύης προς την Τουρκία, η Σουηδία έχει εντείνει τις προμήθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Κρίστερσον ανέφερε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να στείλει επιπλέον ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, καθώς και 500 μονάδες στέγασης εκτάκτου ανάγκης, ικανές να φιλοξενήσουν 2.500 άτομα.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Στοκχόλμη χρησιμοποιεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για να βοηθήσει στη διοργάνωση διάσκεψης δωρητών τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για όσους επλήγησαν από τους σεισμούς.

Σάνα Μαρίν: Θα μπούμε στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία

Με τον σουηδό πρωθυπουργό συντάσσεται και η φινλανδή ομόλογός του. Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Σάνα Μαρίν ανέφερε πως η Φινλανδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία.

«Η Φινλανδία θέλει να ενταχθεί στο NATO ταυτοχρόνως με τη Σουηδία, παρά τον αποκλεισμό από την Τουρκία της σουηδικής υποψηφιότητας», δήλωσε συγκεκριμένα η φινλανδή πρωθυπουργός.

Η Φινλανδία έχει καταστήσει σαφή αυτήν της την επιθυμία στην Τουρκία και την Ουγγαρία, πρόσθεσε, αναφερόμενη στα δύο κράτη-μέλη του NATO που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την προσχώρηση των δύο χωρών στον οργανισμό.

«Στείλαμε πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στην Ουγγαρία, η οποία επίσης δεν έχει ακόμη επικυρώσει (το αίτημά μας), ότι θέλουμε να ενταχθούμε στο NATO μαζί και αυτό είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου», σημείωσε η Μαρίν.

«Θέλουμε να ενταχθούμε στο NATO μαζί με τη Σουηδία, ταυτοχρόνως, κι αυτό όχι μόνον επειδή είμαστε καλοί γείτονες και εταίροι, αλλά επίσης για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, τον σχεδιασμό της ασφάλειας του NATO σε όλον τον Βορρά», τόνισε η φινλανδή πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...