467
Η Λιζ Τσένεϊ ήταν τρίτη τη τάξει στην ομάδα των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή | REUTERS/Evelyn Hockstein

Κρίση στους Ρεπουμπλικανούς: «Ξήλωσαν» την Λιζ Τσένεϊ για την κριτική της στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 17:34
Η Λιζ Τσένεϊ ήταν τρίτη τη τάξει στην ομάδα των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Κρίση στους Ρεπουμπλικανούς: «Ξήλωσαν» την Λιζ Τσένεϊ για την κριτική της στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 17:34

Με συνοπτικές διαδικασίες οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή στις ΗΠΑ ψήφισαν κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη την αποπομπή της Λιζ Τσένεϊ, της κόρης του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ, από το αξίωμά της, λόγω της συστηματικής κριτικής της για τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση, όπως τονίζει το politico.com, «δένει» το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ακόμη πιο σφιχτά στο άρμα του Τραμπ, αλλά αναμένεται να δοκιμάσει και την εσωτερική συνοχή της παράταξης.

Η αποπομπή, με την παράλληλη (σχεδόν σίγουρη) αντικατάσταση από μία βουλευτή που πρόσκειται στον τέως πρόεδρο, ενορχηστρώθηκε από τον επικεφαλής της ΚΟ των Ρεπουμπλικάνων, Κέβιν ΜακΚάρθι.

Ο καλιφορνέζος βουλευτής είχε εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχή επισήμανση από την Τσένεϊ των ψεμάτων που είπε ο Τραμπ κατά τις εκλογές του 2020.  Θεωρούσε ότι η κριτική της δεν έδινε στο κόμμα τη δυνατότητα να συσπειρωθεί γύρω από ένα συνεπές μήνυμα, το οποίο θα επιτρέψει στην παράταξη να κερδίσει την πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022

Η ίδια η Τσένεϊ, που εκλέγεται στο Γουαϊόμινγκ και ως σήμερα ήταν το Νο. 3 στην ΚΟ (ένα είδος γραμματέα/συντονιστή της ομάδας), υπερασπίστηκε τις θέσεις της, χωρίς να αφιερώσει χρόνο στο να πείσει τους συναδέλφους της να μην ψηφίσουν την αποπομπή.

«Αν θέλετε ηγέτες που θα δίνουν νόημα και θα διαδίδουν τα καταστροφικά ψέματα [ενν. του Τραμπ], εγώ δεν είμαι ένα τέτοιος άνθρωπος» είπε την Τρίτη. Πρόσθεσε ακόμη: «Υπόσχομαι ότι θα ηγηθώ στη μάχη να αποκατασταθεί το κόμμα μας και το έθνος πάνω σε συντηρητικές αρχές, να νικήσουμε τον σοσιαλισμό [ενν. του Τζο Μπάιντεν], να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και να ξανακάνουμε το κόμμα μας άξιο να είναι το κόμμα του Λίνκολν».

«Το να μένεις σιωπηλός και να αγνοήσει το ψέμα δίνει θάρρος στον ψεύτη.  Εγώ δεν θα πάρω μέρος σε αυτό, δεν θα κάτσω να κοιτάω σιωπηλά άλλους να οδηγούν το κόμμα σε ένα μονοπάτι που εγκαταλείπει το κράτος δικαίου και συμμετέχει στην  σταυροφορία του πρώην προέδρου να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας. Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Δεν μας έκλεψαν τις εκλογές και δεν απέτυχε η Αμερική», τόνισε.

Ο ΜακΚάρθι είχε γίνει αποδέκτης πιέσεων από τον Τραμπ και τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος να απομακρύνει την Τσένεϊ  από τη θέση της.

Τυπικά ο αντικαταστάτης της Τσένεϊ θα ψηφιστεί αυτή ή το πολύ την επόμενη εβδομάδα. Ως τώρα υπάρχει μόνο μία υποψηφιότητα, της βουλευτού Ελίζ Στέφανικ από τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει και τη στήριξή του ΜακΚάρθι.

Η υπόθεση της αποπομπής, που εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα, είναι μία μεγάλη νίκη για την σκληρή συντηρητική πτέρυγα του κόμματος η οποία επιδίωκε την απομάκρυνση της Τσένεϊ τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο.

Σημαίνει όμως, όπως γράφει το politico,  και την πολιτική πτώση της Τσένεϊ,  που θεωρείτο ανερχόμενος αστέρας  των Ρεπουμπλικάνων, με βλέψεις ακόμα και για την προεδρία του σώματος, αν κερδίσουν  οι Ρεπουμπλικάνοι την πλειοψηφία τον Νοέμβριο του 2022. Τώρα, η Τσένεϊ θα πρέπει να παλέψει να κρατήσει την έδρα της στις εκλογές το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...