490
Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους της Τουρκίας εδώ και 4 ημέρες, μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου | REUTERS/Dilara Senkaya

Κρίση στην Τουρκία: Στο δικαστήριο ο Ιμάμογλου, στους δρόμους οι διαδηλωτές

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2025, 14:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/03/2025 20:30
Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους της Τουρκίας εδώ και 4 ημέρες, μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου
|REUTERS/Dilara Senkaya

Κρίση στην Τουρκία: Στο δικαστήριο ο Ιμάμογλου, στους δρόμους οι διαδηλωτές

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2025, 14:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/03/2025 20:30

Για δεύτερη μέρα καταθέτει στις Αρχές ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά την χθεσινή εξάωρη κατάθεσή του, κατά τη διάρκεια της οποίας απέρριψε όλες τις κατηγορίες εναντίον του. Το Σάββατο αναμενόταν απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για το αν θα προφυλακιζόταν ή όχι.

Ο Ιμάμογλου κατέθεσε το Σάββατο για τις κατηγορίες που αφορούν τις υποθέσεις τρομοκρατίας, δηλαδή τις διασυνδέσεις του με το PKK, όπως τον κατηγορεί ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε και αυτή τη φορά όλες τις κατηγορίες.

«Εγώ και οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουμε αδιανόητες κατηγορίες και συκοφαντίες», δήλωσε ο Ιμάμογλου.

Το βράδυ του Σαββάτου σε νέο μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα, ο ίδιος καλεί τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες της Κυριακής που θα αναδείξουν τον υποψήφιο του ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Ο,τι και να γίνει προστατέψτε τις αυριανές κάλπες. Είναι δημοκρατικό σας δικαίωμα να ψηφίσετε και φοβούνται τις ψήφους σας», ανέφερε το μήνυμα.

Δίπλα στις κάλπες του κόμματος θα στηθούν και κάλπες για μηνύματα των πολιτών – ο Ιμάμογλου κάλεσε ακόμη και τα παιδιά να αφήσουν μια ζωγραφιά τους σε αυτές.

Την Παρασκευή ο Ιμάμογλου κατέθετε στην Ασφάλεια επί έξι ώρες για τις κατηγορίες της διαφθοράς, ενώ σε νέα ανάρτησή του στο Χ έγραψε: «Πάλι ο λαός την πληρώνει… Με τη στήριξή σας θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πραξικόπημα. Θα αντιμετωπίσουμε την ιστορία με αυτό το φασιστικό πραξικόπημα και μετά θα διώξουμε εκείνους που τα προκάλεσαν όλα».

Από τη διαδήλωση της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη. REUTERS / Murad Sezer

Στην Κωνσταντινούπολη γίνονται επιδρομές σε σπίτια και συλλαμβάνονται διαδηλωτές. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλίγιεφ Λιβάγια, συνελήφθησαν 343 άτομα για αντίσταση κατά των αστυνομικών αρχών.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, χθες το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την καθαίρεση του προεδρείου του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης με την κατηγορία της υποστήριξης της προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης, δηλαδή του PKK.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν επιστρατευθεί για την αποτροπή των διαδηλωτών στην Τουρκία, με περισσότερες από 340 συλλήψεις μέχρι ώρας. REUTERS / Dilara Senkaya

Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης έχουν ξεχυθεί από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του Εκρέμ Ιμάμογλου, χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Το Σάββατο αναμένεται κορύφωση των διαδηλώσεων.

Αν και η εμβληματική πλατεία Ταξίμ παραμένει κλειστή στο πλαίσιο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων μέχρι την Κυριακή, διαδηλώσεις αναμένονται σε ολόκληρη την πόλη, με επίκεντρο πάντως το Δικαστικό Μέγαρο.

Φοιτητές που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες των προηγούμενων ημερών δήλωσαν στην κάμερα της ΕΡΤ ότι δεν φοβούνται ούτε την αστυνομία ούτε την κυβέρνηση. Ζητούν να αλλάξουν οι συνθήκες στα πανεπιστήμια και να αποκατασταθεί το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα τους.

Συνολικά, από την Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον 55 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...