Δικαιωματιστές από την Κριμαία μάς είπαν, έγραψε το βρετανικό Μέσο Guardian, ότι η ρωσική επιστράτευση εκεί στοχεύει τους Τατάρους, μία εθνοτική ομάδα που αντιτίθεται στην προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία (έγινε το 2014). «Παντού, σε κάθε πόλη της Κριμαίας, ακούω ότι η πλειονότητα όσων επιστρατεύθηκαν είναι Τάταροι, και γνωρίζουμε ότι στοχεύουν κυρίως περιοχές με πληθυσμό Τατάρων» είπε τηλεφωνικώς στον συντάκτη Σον Γουόκερ, που ζει στο Κίεβο, ένας ακτιβιστής, ανώνυμος φυσικά, που δραστηριοποιείται στην Κριμαία. Η συνδιάλεξή τους έγινε συνέντευξη. «Αυτή η επιστράτευση είναι καταστροφή για εμάς».
Το Guardian, γενικεύοντας, έγραψε ότι «σε όλη τη Ρωσία οι οικογένειες έχουν αποχαιρετήσει τους άνδρες που επιστρατεύτηκαν για να πολεμήσουν». Και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν αναφορές για δυσανάλογα πολλές επιστρατεύσεις σε φτωχές περιοχές όπου κατοικούν μειονοτικοί, όπως είναι η Μπουριατία [της Σιβηρίας] και οι Δημοκρατίες του Βορείου Καυκάσου». Και συνέχισε: «Οι μουσουλμάνοι Τάταροι της Κριμαίας αποτελούν περίπου το 13% του πληθυσμού της. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την επιστράτευση, αλλά οι διαδόσεις δείχνουν ότι οι Τάταροι της Κριμαίας έχουν στοχοποιηθεί. Η ‘‘Κριμαία SOS’’, μία ουκρανική οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων, εκτιμά ότι το 90% των φύλλων πορείας έχουν δοθεί σε Τατάρους της Κριμαίας».
Ο Γουόκερ μνημόνευσε και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι που σε ένα βίντεό του, του περασμένου Σαββάτου, κατήγγειλε ρωσική μεθόδευση: «Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια καταστροφής του έθνους των Τατάρων της Κριμαίας». Μνημόνευσε επίσης και τα λόγια κάποιας συμβούλου του Ζελένσκι, ονόματι Ταμίλα Τάσεβα: «Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι το λιγότερο πιστό τμήμα του πληθυσμού στη Ρωσία, είναι σαφές ότι ενθουσιάστηκαν με τις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας, έτσι τώρα τιμωρούνται» είπε αυτή η γυναίκα, η οποία έχει ταταρική καταγωγή. Η Τάσεβα δήλωσε ότι η ίδια γίνεται αποδέκτης καταγγελιών ότι τα φύλλα πορείας είναι πάρα πολλά, έτσι συμβουλεύει τους επιστρατευμένους «να μην πανικοβληθούν» αλλά «να παραδοθούν στις ουκρανικές δυνάμεις, με την πρώτη ευκαιρία». Δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί «μήπως οι Ρώσοι πυροβολήσουν πισώπλατα τους Τατάρους».
Σύμφωνα με όσα έγραψε το βρετανικό Μέσο, οι Τάταροι θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση και να διαφύγουν εκτός Κριμαίας, όμως είναι πανικόβλητοι επειδή «το πλησιέστερο εν λειτουργία διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κριμαία, ενώ η Ρωσία μπορεί να κλείσει τη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία». Σε κάθε περίπτωση, «η φυγή δεν είναι εύκολη». Ο ακτιβιστής είπε στον Γουόκερ τα εξής: «Μια κουβέντα είναι η φυγή… Πώς να κρυφτείς, πώς να φύγεις από τη Ρωσία; Χθες ήμουν σε ένα πάρτι γενεθλίων και κανείς δεν μιλούσε για τίποτε άλλο. Δεν υπάρχουν χαμόγελα, όλοι έχουν κατάθλιψη, οι γυναίκες κλαίνε».
Οι Τάταροι επέστρεψαν στην Κριμαία τη δεκαετία του ’80, αφού είχαν εξοριστεί στην Ασία μεταπολεμικώς, από τον Στάλιν, θύμισε ο Guardian. «Αυτό το ιστορικό πλαίσιο εξηγεί την εχθρότητά τους απέναντι στη Ρωσία και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους Ρώσους, έτσι ξεκίνησε μία εκστρατεία παρενόχλησης και δίωξης εναντίον των ηγετών της κοινότητας. Πολλοί εξ αυτών βρίσκονται τώρα στο Κίεβο. Οι Ρώσοι συλλαμβάνουν Τατάρους ακόμη και σε γαμήλια πάρτι, επειδή τραγουδούν τραγούδια υπέρ της Ουκρανίας».
Η Τάσεβα, η σύμβουλος του Ζελένσκι, έκλεισε το ρεπορτάζ του Γουόκερ στον Guardian: «Πρώτα προσπάθησαν να μας αγοράσουν, μετά προσπάθησαν να μας καταπιέσουν και τώρα βλέπουν την επιστράτευση σαν έναν τρόπο να μας ξεφορτωθούν για πάντα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News