Οι Ουκρανοί θέλουν να κάνουν κάτι που θα προκαλέσει τον διεθνή θαυμασμό. Στο μάτι έχουν βάλει μία συμβολική αλλά και λειτουργική για τη Ρωσία κατασκευή, η οποία συμβάλλει στην επικοινωνία της Κριμαίας με τη ρωσική ενδοχώρα: τη γέφυρα που κατασκεύασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν – αυτήν θέλουν να εξαφανίσουν. Ομολογούν ότι μέχρι τώρα δεν διέθεταν τα μέσα να την πλήξουν και ότι θα το είχαν ήδη κάνει, από την πρώτη ημέρα του πολέμου κιόλας, αν μπορούσαν. Ωστόσο την έχουν εντάξει στο πρόγραμμα καταστροφών, και «από τη σκοπιά τους, είναι απλώς θέμα χρόνου πλέον» έγραψε η Μπρουνέλα Τζοβάρα στη Repubblica.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Ολεσίι Ντανίλοφ, ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας. Μάλιστα η κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι προσφάτως κατήγγειλε ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν στην Κριμαία και «αποθέματα σιτηρών και γεωργικά μηχανήματα, προϊόντα ληστείας από τη Μελιτόπολη και από τη Χερσώνα». Αλλά και για λόγους καθαρά στρατιωτικούς όσον αφορά την άμυνα της Οδησσού, η καταστροφή της συγκεκριμένης γέφυρας κρίνεται επιβεβλημένη. Και πάλι ανεξαρτήτως του τι θέλουν να κάνουν οι Ρώσοι, για τους Ουκρανούς θα είναι μεγάλη επιτυχία η κατεδάφιση της «γέφυρας του Πούτιν».
Αυτή, λοιπόν, η «γέφυρα του Πούτιν» είναι ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο μήκους 19 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο σε όλη τη Ρωσία και σε όλη την Ευρώπη. Η κρίση της δημοσιογράφου της Repubblica είναι ότι αν οι Ουκρανοί καταφέρουν ποτέ να τη ρίξουν, ολόκληρη ή ένα τμήμα της έστω, αυτό θα συνιστά τη σημαντικότερη ζημία για τους Ρώσους, επειδή πέραν του κύρους, παράλληλα με τις όποιες μάχες, διεξάγεται και «πόλεμος γεφυριών» για τις γραμμές ανεφοδιασμού των αντιπάλων.
Το έργο αυτό οι Ρώσοι το κατασκεύασαν σταδιακά από το 2015 και μέχρι τα εγκαίνιά του, τα οποία έγιναν στις 15 Μαΐου 2018 από τον ίδιο τον Πούτιν. Πιθανώς οι περισσότεροι θυμούνται ότι εκείνη την ημέρα ο αρχηγός του ρωσικού κράτους είχε βγάλει μεροκάματο και σαν φορτηγατζής, αφού ο ίδιος (με συνοδηγό τον αρχιμηχανικό του έργου) οδήγησε ένα βαρύ όχημα, από τη ρωσική πλευρά προς την Κριμαία. Εκείνη τη σπουδαία για τους Ρώσους ημέρα ο Πούτιν είχε πανηγυρίσει το κατόρθωμά του: «Η Κριμαία ισχυροποιείται έτσι, όπως και η Σεβαστούπολη. Τώρα είμαστε όλοι πιο κοντά, και η οικονομία θα προχωρά πιο δυναμικά, θα ανέλθει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων». Υπάρχει βέβαια και η στρατηγική σημασία της θέσης, που εξασφαλίζει πλεονέκτημα στους Ρώσους σε όλον τον Εύξεινο Πόντο – και στις βορειοδυτικές ακτές του βέβαια, στην Οδησσό.
Ρίχνουν παντού τις γέφυρες
Στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας, στο Ντονμπάς, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει μόνες τους έξι γέφυρες βορείως του Σλοβιάνσκ, με σκοπό να σταματήσουν την προέλαση των Ρώσων. Σε όλη την περιοχή οι Ουκρανοί κράτησαν ανέπαφη μόνο μία γέφυρα, έχοντας κατά νου τη δική τους διαφυγή προς τα δυτικά, γέφυρα όμως την οποία έχουν παγιδεύσει με νάρκες και εκρηκτικά. Το ίδιο έχουν κάνει και πέριξ της Οδησσού, και για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή για να εμποδίσουν τη ρωσική προέλαση.
Από δικής τους πλευράς οι Ρώσοι έχουν χτυπήσει, όπως είπαμε, στρατιωτικές υποδομές (αποθήκες όπλων και καυσίμων, εργοστάσια), διαμετακομιστικά κέντρα που εξυπηρετούν τον ουκρανικό στρατό (σιδηροδρομικούς σταθμούς), αλλά και γέφυρες. Στις 26 και 27 Απριλίου χτύπησαν τη μεγάλη γέφυρα «Ζάτοκα» στις εκβολές του Δνείστερου, αποκόπτοντας την Ουκρανία από τη Ρουμανία. Και την περασμένη Δευτέρα έπληξαν το αεροδρόμιο της Οδησσού στοχεύοντας τα όπλα που είχαν καταφθάσει από τις ΗΠΑ. Η απάντηση των Ουκρανών ήταν η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας που συνέδεε την Κριμαία με το χωριό Γιακιμίβκα κοντά στη Μελιτόπολη και είχε στόχο της τη διακοπή του εφοδιασμού του ρωσικού στρατού με όπλα και καύσιμα.
Δείτε ένα βίντεο που αφορά την κατασκευή της γέφυρας της Κριμαίας:
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News