536
Aποψη των γραφείων της Apple Inc. στην Πέμπτη Λεωφόρο, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης | REUTERS/Mike Segar

Κρεμλίνο: «Στοπ» στις συσκευές της Αpple για τον φόβο αμερικανικής κατασκοπείας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2023, 14:45
Aποψη των γραφείων της Apple Inc. στην Πέμπτη Λεωφόρο, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης
|REUTERS/Mike Segar

Κρεμλίνο: «Στοπ» στις συσκευές της Αpple για τον φόβο αμερικανικής κατασκοπείας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2023, 14:45

Οι ρωσικές Αρχές απαγόρευσαν σε χιλιάδες αξιωματούχους και υπαλλήλους του Δημοσίου τη χρήση iPhones και άλλων προϊόντων της εταιρείας Apple, με στόχο την καταστολή της «κατασκοπευτικής δράσης» εκ μέρους του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το ρωσικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση της χρήσης iPhones για «επαγγελματικούς σκοπούς» ξεκινάει από τη Δευτέρα 17 Ιουλίου.

Το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, καθώς και η Rostec, η κρατική εταιρεία που έχει υποστεί κυρώσεις από τη Δύση εξαιτίας της βοήθειας που προσφέρει στη ρωσική πολεμική μηχανή στην Ουκρανία, δήλωσαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει ή ξεκινούν άμεσα την επιβολή της απαγόρευσης.

H απαγόρευση χρήσης iPhones, iPad και άλλων συσκευών της Apple σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες αντανακλά την ολοένα αυξανόμενη ανησυχία του Κρεμλίνου και της διεύθυνσης κατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας για κατασκοπευτική δραστηριότητα εκ μέρους των ΗΠΑ με στόχο ρωσικούς δημόσιους οργανισμούς.

«Υπεύθυνοι ασφαλείας σε υπουργεία ανακοίνωσαν ότι τα iPhones δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται ασφαλή και είναι ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις» σημείωσε ανώνυμη πηγή από το περιβάλλον της υπηρεσίας που αποφάσισε τις απαγορεύσεις προϊόντων της Apple.

«Οι Ρώσοι πιστεύουν πραγματικά πως οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους ως “κοριό”» λέει ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στους τρόπους δράσης τους.

«Η FSB (η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό για τη χρήση iPhones για επαγγελματικές επαφές, όμως το προεδρικό γραφείο και άλλοι επίσημοι παρέμεναν αντίθετοι στην προοπτική της απαγόρευσης, επειδή πολύ απλά… τους αρέσουν τα iPhones» εξηγεί ο Σολντάτοφ.

Σύντομα, παρόμοιες απαγορεύσεις αναμένεται να επιβληθούν ή να γίνουν ακόμα πιο αυστηρές και στα υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες.

Ειδικά για το υπουργείο Εμπορίου, οι απαγορεύσεις αφορούν επίσης στις ανταποκρίσεις σε email σχετικών με επαγγελματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Βασίλι Οσμακόφ.

Aνώνυμη πηγή από άλλο υπουργείο τόνισε ότι «υπάλληλοι στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας έχουν επιφορτιστεί να ελέγχουν οποιαδήποτε ανταπόκριση σε email από iPhone εν ώρα εργασίας».

Eκπρόσωπος της Rostec διευκρίνισε στους Financial Times ότι οι περιορισμοί αφορούν στη χρήση κάθε συσκευής της Apple, ωστόσο η χρήση τους για προσωπικούς λόγους είναι ακόμα επιτρεπτή.

Η σταυροφορία της Μόσχας εναντίον της Apple ξεκίνησε αφότου η FSB, δηλαδή η… φυσική συνέχεια της σοβιετικής KGB, ανακοίνωσε, την 1η Ιουνίου, ότι είχε ανακαλύψει μια «κατασκοπευτική επιχείρηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαμέσου συσκευών της Apple».

«Ολοι στο προεδρικό γραφείο ανησυχούν ότι η επικοινωνία με iPhones δεν είναι ασφαλής και η χρήση τους για υπηρεσιακούς λόγους δεν είναι αποδεκτή» είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με την FSB, πολλές χιλιάδες iPhones, είτε με ρωσικές κάρτες SIM είτε καταχωρημένα από τη Μόσχα για διπλωματικές αποστολές σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ή σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Συρία και η Κίνα, είναι «μολυσμένα» με software που «δείχνει» σχέση συνεργασίας της Apple με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και κατ΄επέκταση τον ίδιο τον Λευκό Οίκο.

Η Apple, από την πλευρά της, αρνείται τις κατηγορίες, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωσή της ότι δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με καμία κυβέρνηση και ούτε πρόκειται να το πράξει στο μέλλον.

«Οταν μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία ισχυρίζεται πως δεν συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες, είτε ψεύδεται ασυστόλως είτε θα το κάνει σύντομα» απάντησε στην Apple ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...