343
O,τι απέμεινε από ρωσικό βομβαρδισμό στο Ντνιέπρ την Παρασκευή | REUTERS/Mykola Synelnykov

Κρεμλίνο: Επίθεση σε υπό προσάρτηση περιοχές θα είναι επίθεση κατά της Ρωσίας 

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 13:21
O,τι απέμεινε από ρωσικό βομβαρδισμό στο Ντνιέπρ την Παρασκευή
|REUTERS/Mykola Synelnykov

Κρεμλίνο: Επίθεση σε υπό προσάρτηση περιοχές θα είναι επίθεση κατά της Ρωσίας 

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 13:21

Το δόγμα του ενιαίου χώρου για τα υπό προσάρτηση ουκρανικά εδάφη προωθεί σταθερά η Μόσχα και μετά τη δήλωση για την υπαγωγή τους στη ρωσική πυρηνική «ομπρέλα», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οιαδήποτε επίθεση στις εν λόγω περιοχές θα θεωρείται εφεξής ως επίθεση κατά της ίδιας της Ρωσίας.

Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου ο Πεσκόφ έκανε επίσης λόγο για  de jure (!) ενσωμάτωση των τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Κατά τα άλλα υπογράμμισε την ανάγκη ενδελεχούς διεθνούς έρευνας για τις διαρροές -και τις αναφορές περί δολιοφθοράς- στους αγωγούς Nord Stream. Ο  Πεσκόφ δεν θέλησε πάνως να σχολιάσει τις δηλώσεις του αρχηγού της ρωσικής υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών ότι «η Μόσχα διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ρόλο της Δύσης» πίσω από τις διαρροές στους δύο αγωγούς.

Τα νέα από το μέτωπο ωστόσο είναι ανησυχητικά, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο επικεφαλής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αρχών στο Ντονέτσκ.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ντένις Πουσίλιν, διοικητής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ανέφερε ότι το ρωσικό προπύργιο του Λιμάν είναι πλέον περικυκλωμένο «εν μέρει» από τον ουκρανικό στρατό.

«Τα χωριά Γιαμπίλ και Ντρομπισέβε κοντά στη Λιμάν «δεν ελέγχονται πλέον πλήρως από εμάς. Αυτή τη στιγμή η Λιμάν είναι περικυκλωμένη εν μέρει. Ο δρόμος της Σβατόβε ελέγχεται από εμάς, αλλά δέχεται πυρά περιοδικά», ενημέρωσε.

«Τα αγόρια μας πολεμούν, ανασυντάσσουμε τις εφεδρείες, πρέπει να κρατήσουμε, αλλά ο εχθρός χρησιμοποιεί σημαντικές δυνάμεις […] πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο νέο, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη μας», συμπλήρωσε αποτυπώνοντας έτσι την πίεση που δέχονται οι ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο.

Η  66η μηχανοκίνητη μονάδα των Ουκρανών που πολεμά στην περιοχή, ανέφερε στο Facebook ότι κατέλαβε το χωριό Στσουρόβε, πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λιμάν.

Η πόλη Λιμάν, η οποία πριν τον πόλεμο είχε περίπου 20.000 κατοίκους, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάιο έπειτα από παρατεταμένη μάχη. Αποτελεί επίκεντρο νέων συγκρούσεων από τότε που οι ουκρανικές δυνάμεις εξεδίωξαν του Ρώσους από το Χάρκοβο στη μεγάλη αντεπίθεση που εξαπέλυσαν τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...