517
Ανδρες αμερικανικής ομάδας καταστολής τύπου Swat και η Νίκι Χέιλι | CreativeProtagon / Shutterstock

ΗΠΑ: Tι είναι το swatting και γιατί αναστατώνει τους επώνυμους;

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2024, 15:33
Ανδρες αμερικανικής ομάδας καταστολής τύπου Swat και η Νίκι Χέιλι
|CreativeProtagon / Shutterstock

ΗΠΑ: Tι είναι το swatting και γιατί αναστατώνει τους επώνυμους;

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2024, 15:33

Πρόκειται για τον τραγέλαφο της έννοιας ασφάλεια: στις ΗΠΑ, όπου οι κάθε είδους κατασταλτικές δυνάμεις έχουν κάνει ψωμοτύρι τους την κινητοποίηση για θέματα ασφαλείας –όπως επί σειράν ετών διδάσκουν την οικουμένη και οι σχετικές σειρές του Χόλιγουντ με τους τριτοτέταρτους πρωταγωνιστές–, κάποιοι κακοήθεις κάνουν φάρσες και σημαίνουν ψεύτικους συναγερμούς στις σιτιζόμενες από την παροχή τέτοιων εξειδικευμένων υπηρεσιών μονάδες.

Το διεστραμμένο χόμπι των φαρσέρ έχει ονομαστεί swatting, λέξη που ετυμολογείται από το ακρωνύμιο Swat (Special Weapons And Tactics). Το προσωπικό των Swat θεωρεί ότι οι φαρσέρ κάνουν ένα ιδιότυπο μπούλινγκ. Θύματά τους δεν πέφτουν μόνο οι αστυνομικοί που τρέχουν τζάμπα χωρίς συμβάν, αλλά και πολιτικοί, δικαστές και εισαγγελείς. Τώρα έγινε γνωστό ότι τον περασμένο μήνα ψεύτικος συναγερμός σήμανε και για τη Νίκι Χέιλι, την εσωκομματική αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος τηλεφώνησε στην Αμεσο Δράση των ΗΠΑ (911, το δικό μας 100) και είπε ότι πυροβόλησε την κοπέλα του και  έχει σκοπό να αυτοπυροβοληθεί ενώ βρίσκεται εντός της οικίας της Χέιλι, στη Νότια Καρολίνα. Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι η Ρεπουμπλικανή πολιτικός απουσίαζε και επρόκειτο περί φάρσας. Αλλοι διάσημοι που άθελά τους ξεσήκωσαν τα Swat είναι η αντιτραμπίστρια γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος του Μέιν, Σένα Μπέλοους, αλλά και γνωστοί τραμπιστές, όπως η βουλευτής της Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλορ-Γκριν και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Ρικ Σκοτ.

Αυτό το νέο αμερικανικό παιχνίδι παίζεται ως εξής: ο φαρσέρ τηλεφωνεί στο 911 και λέει ότι εξελίσσεται περιστατικό δολοφονίας ή βίας στη διεύθυνση κατοικίας του προσώπου που θέλει να ταλαιπωρήσει. Η Corriere della Sera έγραψε ότι είναι πολύ επικίνδυνο σπορ, διότι οι μονάδες Swat καταφθάνουν πάνοπλες σαν αστακοί και, αν κάτι στραβώσει, η κατάσταση εύκολα εκτραχύνεται. Μάλιστα, το 2020, κατ’ αυτόν τον τρόπο την πάτησε ένας αθώος 60χρονος που πέθανε από έμφραγμα όταν εισέβαλαν αστυνομικοί τύπου Swat μέσα στο σπίτι του. Είχε τηλεφωνήσει και είχε «καταγγείλει» φόνο στην κατοικία του 60χρονου κάποιος 20χρονος…

Τα περιστατικά που αφορούν διασημότητες έχουν επιλυθεί λιγότερο δραματικά, σχολίασαν οι Ιταλοί, ωστόσο αυξάνονται – στη σχετική με τέτοιου είδους επεισόδια λίστα του τελευταίου διμήνου καταγράφονται 27 φάρσες, έτσι οι αμερικανικές αστυνομικές υπηρεσίες φοβούνται ότι το φαινόμενο θα παροξυνθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο και ωσότου ανοίξουν οι προεδρικές κάλπες του προσεχούς Νοεμβρίου. Ιδιαίτερη ανησυχία προκύπτει από τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης να μιμηθεί τις φωνές των πολιτικών, των δικαστών κ.λπ. κατά το απαραίτητο τηλεφώνημα στο 911 με το οποίο αρχίζουν οι βιολιτζήδες να βαρούν τα όργανα.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα στοχοποιήθηκε και ο Τζακ Σμιθ, ο εισαγγελέας δύο δικών κατά του Τραμπ. Η κλήση κατά της Τέιλορ-Γκριν έγινε στη Νέα Υόρκη και ήταν η ογδόη κατά σειράν! Πάντως, ένας Νεοϋορκέζος έχει ήδη φυλακιστεί εδώ και ένα τρίμηνο για απειλητικά τηλεφωνήματα στη βουλευτή. Αλλοι δύο δικαστές σε υποθέσεις Τραμπ έπεσαν θύματα φαρσέρ, η Τάνια Τσούτκαν (δίκη περί απόπειρας ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020) και ο Αρθουρ Ενγκορν (δίκη περί απάτης από πλευράς Ομίλου Τραμπ).

Σε ό,τι αφορά τη Χέιλι, υπενθυμίζεται ότι παραμένει στο κυνήγι του Ρεπουμπλικανικού χρίσματος, αν και ηττήθηκε από τον Τραμπ στην Αϊόβα και στο Νιού Χαμσάιρ. Μάλιστα, έχει εντείνει την κριτική της στον (έξαλλο μαζί της) Τραμπ, λέγοντας ότι είναι πολύ μεγάλος για να ξαναγίνει πρόεδρος στα 77 του. Η ίδια είναι 52 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...