308
Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο και συνοδευτικά πολεμικά πλοία (φωτογραφία αρχείου) | EPA/SARAH CHRISTINE NOERGFAARD

Κούβα: Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Αβάνα εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 10:48
Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο και συνοδευτικά πολεμικά πλοία (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/SARAH CHRISTINE NOERGFAARD

Κούβα: Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Αβάνα εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 10:48

Ένα ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο –το οποίο δεν θα φέρει πυρηνικά όπλα– θα επισκεφθεί την Αβάνα την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν οι κουβανικές αρχές, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πυρηνικό υποβρύχιο «Kazan» και τρία άλλα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένης της πυραυλικής φρεγάτας «Admiral Gorshkov», ενός πετρελαιοφόρου και ενός ρυμουλκού διάσωσης, θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα της Κούβας από τις 12 έως τις 17 Ιουνίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

«Κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα, επομένως η στάση τους στη χώρα μας δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή», ανέφερε το υπουργείο.

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που αναμενόταν να φτάσουν στην Καραϊβική για στρατιωτική άσκηση.

Είπαν ότι η άσκηση θα είναι μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής απάντησης στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία ήταν αξιοσημείωτη αλλά όχι ανησυχητική.

Εκτιμούν ότι περιλαμβάνεται στα «αντίποινα»του Βλαντίμιρ Πούτιν στην απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει στόχους μέσα στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα.

Η ασυνήθιστη ανάπτυξη του ρωσικού ναυτικού τόσο κοντά στις ΗΠΑ, έρχεται εν μέσω μεγάλων εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την ώρα που τα ρωσικά σκάφη θα είναι στην Κούβα, ο Μπάιντεν θα βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 στην Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, συναντήθηκε με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα στην ετήσια στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κούβας έχουν γίνει πιο στενές μετά τη συνάντηση του 2022 μεταξύ Ντίαζ-Κανέλ και Πούτιν.

Κατά την άφιξή του στην Αβάνα, ο ρωσικός στόλος θα χαιρετήσει το κουβανικό έθνος με 21 κανιονοβολισμούς, στους οποίους θα απαντήσουν οι κουβανικές ένοπλες δυνάμεις με συστοιχία πυροβολικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...