296
Οι πέντε στρατηγοί που πέθαναν τις τελευταίες ημέρες στην Κούβα | Twitter

Κούβα: Μυστήριο με τον θάνατο πέντε υψηλόβαθμων αποστράτων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 12:55
Οι πέντε στρατηγοί που πέθαναν τις τελευταίες ημέρες στην Κούβα
|Twitter

Κούβα: Μυστήριο με τον θάνατο πέντε υψηλόβαθμων αποστράτων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 12:55

Πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματικοί εν αποστρατεία του κουβανικού στρατού πέθαναν τις τελευταίες ημέρες, ο ένας μετά τον άλλο, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, εν μέσω της έξαρσης του κορονοϊού και των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τους θανάτους επιβεβαίωσε το κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά δεν ανέφερε την αιτία τους, σύμφωνα με τον Guardian.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια σε κανέναν από τους πέντε θανάτους. Ο ένας από τους νεκρούς ήταν επικεφαλής της κουβανικής πολεμικής αεροπορίας το 1996. Ο νεότερος από τους πέντε ήταν 57 ετών.

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το προηγούμενο 24ωρο υπέκυψαν 68 ασθενείς με COVID-19 και διαγνώστηκαν 9.323 κρούσματα, εννέα φορές περισσότερα από ό,τι στις αρχές του μήνα.

Πρώτη η εφημερίδα Miami Herald δημοσίευσε την υπόθεση, τονίζοντας ότι οι θάνατοι των στρατιωτικών συνέβησαν λίγες ημέρες μετά τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, κάτοικος Φλόριντα και γιος κουβανών μεταναστών στις ΗΠΑ, έγραψε στο Twitter: «Εννέα ημέρες. Πέντε νεκροί στρατηγοί στην Κούβα. Πολύ περίεργο».

Ο πιο γνωστός ήταν ο Ρούμπεν Μαρτίνεζ Πουέντε, 79 ετών, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου της κουβανικής πολεμικής αεροπορίας. Το 2003, είχε καταδικαστεί ερήμην στο Μαϊάμι για τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών το 1996, όταν είχε διατάξει κουβανικό πολεμικό αεροσκάφος να ρίξει δύο Τσέσνα που πετούσαν σε διεθνή ύδατα. Πέθανε στις 24 Ιουλίου.

Ο Αγκουστίν Πένια Πόρεζ, πρώην επικεφαλής της ανατολικής στρατιάς της Κούβας, πέθανε στις 17 Ιουλίου, σε ηλικία 57 ετών. Η εφημερίδα Granma του Κομμουνιστικού Κόμματος δημοσίευσε φωτογραφίες από την κηδεία του και ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ έγραψε στο Twitter ότι ο θάνατός του είναι θλιβερή είδηση.

Ο Μαρτσέλο Βερντέσια, ταξίαρχος εν αποστρατεία και πρώην σωματοφύλακας του Φιντέλ Κάστρο, πέθανε στις 2ο Ιουλίου.

Αλλοι δύο ταξίαρχοι εν αποστρατεία πέθαναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο Εδουάρδο Λάστρες Πατσέκο  και ο 87χρονος Αρμάντο Τσόι Ροντρίγκεζ, την Τρίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...