389
Αστυνομικοί κατά διαδηλωτών στην Αβάνα | REUTERS/Stringer

Κούβα: Φταίνε οι αμερικανικές κυρώσεις, η απάντηση του Ντίας Κανέλ στις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 21:07
Αστυνομικοί κατά διαδηλωτών στην Αβάνα
|REUTERS/Stringer

Κούβα: Φταίνε οι αμερικανικές κυρώσεις, η απάντηση του Ντίας Κανέλ στις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 21:07

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ απέδωσε στις αμερικανικές κυρώσεις που ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια τις οικονομικές επιπτώσεις, όπως οι περικοπές σε φάρμακα και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες προκάλεσαν τις ασυνήθιστες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το Σαββατοκύριακο, υποστηρίζοντας ότι στόχος της Ουάσινγκτον ήταν να προκαλέσει κοινωνικές ταραχές.

Οι διαδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε διάφορες πόλεις της Κούβας δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται «ειρηνικές διαμαρτυρίες», είπε και πρόσθεσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο ότι πολλές ενέργειες των διαδηλωτών ήταν εγκληματικές.

Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ είπε ότι, πριν από τις διαδηλώσεις που έγιναν με την παρότρυνση των ΗΠΑ εναντίον της κυβέρνησης της χώρας, ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας ενημερωτική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είχε στόχο τον διχασμό της κοινωνίας. Εξαιτίας αυτής της καμπάνιας σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και πολίτες που είχαν δίκαια αιτήματα προς την ηγεσία της χώρας έπεσαν θύματα προκλήσεων.

Οπως πρόσθεσε, οι εμπνευστές των διαδηλώσεων στην Κούβα επέλεξαν για την διοργάνωσή τους μια στιγμή κατά την οποία η χώρα βιώνει ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού.

Την Κυριακή η κρατική τηλεόραση της Κούβας μετέδωσε ότι σε μερικές πόλεις της χώρας σημειώθηκαν ταραχές, και όσοι συμμετείχαν προέβησαν σε λεηλασίες καταστημάτων.

Νωρίτερα στην πόλη Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, που βρίσκεται 24 χιλιόμετρα νότια της Αβάνας, είχαν αρχίσει μαζικές διαδηλώσεις. Στην πόλη έσπευσε ο πρόεδρος της χώρας που κάλεσε τους υπερασπιστές της κουβανικής επανάστασης να βγουν στους δρόμους και να αποτρέψουν προκλήσεις εναντίον της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «πάντα όσοι υποστήριζαν τον αποκλεισμό και ήταν μισθοφόροι της αυτοκρατορίας των γιάνκηδων, ζητούν να γίνει ‘ανθρωπιστική παρέμβαση’, ενώ παράλληλα διαδίδουν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί τάχα να ελέγξει την δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση».

Μπάιντεν: Στηρίζουν τους διαδηλωτές οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαραστέκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας και στις εκκλήσεις του για ελευθερία και την απαλλαγή του από τη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού και τις δεκαετίες καταστολής, δήλωσε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Ο λαός της Κούβας υπερασπίζεται θαρραλέα τα θεμελιώδη και οικουμενικά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας και του δικαιώματος (του λαού) να ορίζει ελεύθερα το μέλλον του, πρέπει να είναι σεβαστά» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το κουβανικό καθεστώς να ακούσει τους πολίτες και να υπηρετήσει τις ανάγκες τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και όχι να πλουτίζει το ίδιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...