Το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» που παρουσίασε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οδικός χάρτης, όπως είπε, της λεγόμενης «προοδευτικής κυβέρνησης» φάνηκε να μην τυγχάνει θετικών σχολίων.
Ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε τα 11 σημεία – προτάσεις πολιτικής μιας τέτοιας κυβέρνησης ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θεωρείται εν δυνάμει εταίρος του, τον επέκρινε ότι «με όσα κάνει προσπαθώντας να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήματά του γίνεται τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου».
Μετά τις δηλώσεις αυτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήρθε η σειρά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να απαντήσει στο «φλερτ» της Κουμουνδούρου.
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε γενικά επιφυλακτικός με «αυτά που λέγονται δέκα ημέρες πριν τις εκλογές». «Διότι τα έχουμε ζήσει με όλες τις κυβερνήσεις και με την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Τι έλεγε προεκλογικά, σαν τέτοιες μέρες όπως τώρα, 10-15 μέρες πριν τις εκλογές και μετά έγιναν τα εντελώς αντίθετα, σε άλλη κατεύθυνση», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν θα καθόταν στο τραπέζι με τον κ. Τσίπρα, εφόσον υπήρχε δυνατότητα να βάλει και ο Περισσός δικούς του όρους, ο κ. Κουτσούμπας ήταν και πάλι κατηγορηματικός.
«Αυτό που κάνουμε τώρα, αυτό που κάναμε τέσσερα χρόνια στη Βουλή, συζήτηση ήτανε. Συζήτηση ανοιχτή και μάλιστα δημόσια, μπροστά στο λαό. Οταν μιλούσε ο ένας κι απαντούσε ο άλλος μέσα στη Βουλή, όταν ψηφίζαμε συγκεκριμένους νόμους, αυτό σήμαινε ότι συζητάμε δημόσια. Αυτό που κάνουμε τώρα, απαντώντας στο τι είπε χθες ο κ. Τσίπρας, είναι δημόσια συζήτηση. Ετσι πρέπει να γίνεται η συζήτηση», είπε αρχικά ο γγ του ΚΚΕ.
Και πρόσθεσε: «Το να βρεθούμε κεκλεισμένων των θυρών, να ‘ρθει σπίτι μου, να πάω σπίτι του, ή στη βίλα δεν ξέρω τι έχει, ή να πάμε στα γραφεία να πιούμε έναν καφέ, ή να πιούμε ένα ποτό, όπως είπε την άλλη φορά, δεν λέει τίποτα. Απλώς, θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια, ξέρετε “εγώ είμαι γενναιόδωρος, απευθύνομαι σε όλους” κ.λπ.. Το ΚΚΕ δεν πιέζεται. Ο κ. Τσίπρας θέλει να πιέσει κάποιους οπαδούς του που είναι πλέον πρώην ψηφοφόροι του, οι οποίοι φεύγουν, προσβλέπουν στο ΚΚΕ, σκέφτονται να το ψηφίσουν, κάποιοι έχουν αποφασίσει ήδη να το ψηφίσουν, κάποιοι ταλαντεύονται. Κι απευθύνεται σ’ αυτούς πιέζοντάς τους, ότι τέλος πάντως “ρε παιδιά να φύγει ο Μητσοτάκης, να ‘ρθω εγώ”».
«Μητσοτάκης – Τσίπρας είναι ίδιοι»
Τόνισε με την ευκαιρία ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας «στα βασικά ζητήματα είναι ίδιοι», μιας και που «έχουν κοινή προγραμματική κατεύθυνση».
«Εξού και το “αυτοί είστε”;», ζήτησαν να μάθουν οι δημοσιογράφοι.
«Μα “αυτοί είναι” έτσι κι αλλιώς. Εκφράστηκε αυτό τα προηγούμενα χρόνια», ήρθε η απάντηση.
«Τέσσερα χρόνια τώρα ο κ. Τσίπρας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70%. Αρα, κοινή βάση, πάρα πολύ μεγάλη, υπάρχει. Μιλάμε για 400 νόμους, αν ψηφίζεις τους 200, ή αν ψηφίζεις τους 300 νόμους, γιατί δεν μπορεί να γίνει κοινή βάση και κυβερνητική για να μην ταλαιπωρηθεί ο λαός, για να μην ταλαιπωρηθεί η χώρα, για να μην ταλαιπωρηθεί όπως λένε, η οικονομία με διπλές εκλογές ή με άλλες εκλογές;», διερωτήθηκε.
Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι δε θα στήριζε μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως την εννοεί ο κ. Τσίπρας ή, με τα δικά του λόγια, μια «κυβέρνηση προοδευτική “μούφα”», ούτε και δια της ανοχής.
«Μια κυβέρνηση κυβερνά όχι για 2-3-5 πραγματάκια που είπε χθες ο κ. Τσίπρας, κυβερνά για όλα τα ζητήματα. Η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης απ’ τη Βουλή με τις προγραμματικές της δηλώσεις. Στις προγραμματικές δηλώσεις πρέπει να αναφερθεί, για παράδειγμα, στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, πρέπει να αναφερθεί στα προαπαιτούμενα που αυτό έχει, στα εξάμηνα της ΕΕ. Θα πρέπει να αναφερθεί στην πρότασή του για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, προκειμένου να πάμε στη “πράσινη” μετάβαση που αυτός το νομοθέτησε. Σ’ όλα αυτά το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, εντελώς.
»Αρα, απ’ την πρώτη στιγμή, θα έπρεπε να καταψηφίσει αυτή την κυβέρνηση. Μιλάμε για μια κυβέρνηση προοδευτική “μούφα”, επειδή αναφέρθηκε σε προοδευτική κυβέρνηση», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, και αφότου κατέθεσε την εκτίμηση ότι στις 22 Μαΐου «μπορεί να γίνει κυβέρνηση», ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ακόμη πιο καθαρά τη μετεκλογική θέση του ΚΚΕ: «Λέμε σε όσους αποφασίσουν να μας ψηφίσουν, και είναι πάρα πολλοί αυτοί και κάνουμε κάλεσμα, ακόμη και με τις διαφωνίες τους να έρθουν να μας ψηφίσουν, έχοντας ως κριτήριο ότι μας θέλουν μαχητική αντιπολίτευση, σε αυτή τη φάση, μέχρι να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα με τη συμβολή του ΚΚΕ και τη δική τους».
Υπενθυμίζεται ότι το «προσκλητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε κάθε «προοδευτική δύναμη» με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές. Εάν το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το απέρριψαν, κατά τα παραπάνω, το ΜέΡΑ25 μοιάζει να απερρίφθη από… τον αποστολέα της πρόσκλησης, καθώς τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «Δήμητρα», ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να θέλει να λάβει σαφείς αποστάσεις από τον πρώην υπουργό του, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News