972
Δορυφορική εικόνα της κατεστραμμένης γέφυρας στο Ζβανόε, χωριό στο Κουρσκ | Planet Labs Inc./Handout via REUTERS

Κουρσκ: Και τρίτη σημαντική γέφυρα κατέστρεψαν οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2024, 13:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/08/2024, 15:10
Δορυφορική εικόνα της κατεστραμμένης γέφυρας στο Ζβανόε, χωριό στο Κουρσκ
|Planet Labs Inc./Handout via REUTERS

Κουρσκ: Και τρίτη σημαντική γέφυρα κατέστρεψαν οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2024, 13:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/08/2024, 15:10

Οι ρωσικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι την Κυριακή, η Ουκρανία προκάλεσε ζημιά σε τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κουρσκ, όπου πριν δύο σχεδόν εβδομάδες, εισέβαλαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Στις 18 Αυγούστου, ως αποτέλεσμα στοχευμένων βομβαρδισμών με τη χρήση πυραύλων και πυρομαχικών πυροβολικού κατά κτιρίων κατοικιών και μη στρατιωτικών υποδομών στο χωριό Καρίζ, υπέστη ζημιές τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας.

Το βίντεο με τη δήλωση του εκπροσώπου αναρτήθηκε στο κανάλι του παρουσιαστή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, στο Telegram.

Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους, πιθανόν αμερικανικής κατασκευής HIMARS, για να καταστρέψει γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιοχή Γκλούσκοβο.

Σε άλλο βίντεο με δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι του Σολοβιόφ στο Telegram, εκπρόσωπος της ρωσικής ανακριτικής επιτροπής ανέφερε ότι δεύτερη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ κοντά στο χωριό Ζβανόε στην περιφέρεια Κουρσκ που χρησιμοποιείτο για την απομάκρυνση αμάχων «υπέστη ζημιές» από αμερικανικής κατασκευής HIMARS.

Ο αρχηγός της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε χθες ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας του κατέστρεψαν την δεύτερη αυτή γέφυρα, περιορίζοντας τις δυνατότητες επιμελητείας ρωσικής ομάδας που αντιστέκεται στην προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.

Στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι υπάρχουν τρεις γέφυρες στην περιοχή της επίθεσης του ουκρανικού στρατού μέσω των οποίων η Ρωσία εφοδιάζει τις δυνάμεις της.

Παράλληλα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα ότι ρώσοι πεζοναύτες αιχμαλώτισαν ομάδα 19 ουκρανών στρατιωτών στην περιφέρεια Κουρσκ, χαρακτηρίζοντας τους Ουκρανούς «δολιοφθορείς».

Το RIA δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει σύμφωνα με αυτό τους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Αντίστοιχα βίντεο δείχνουν ρώσους στρατιώτες αιχμαλώτους στο Κουρσκ.

Κουρσκ: 121.000 Ρώσοι απομακρύνθηκαν

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από εννέα παραμεθόριες περιοχές στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στο Κρεμλίνο.

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε από τις τοπικές αρχές η πόλη Προλετάρσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, όπου την Κυριακή, είχε προκληθεί πυρκαγιά σε αποθήκες καυσίμου από ουκρανικό drone, στην οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 18 πυροσβέστες

Οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε σε βιομηχανική εγκατάσταση στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ, συνεχίζονταν τη Δευτέρα, ανέφεραν οι αρχές της Προλετάρσκ σε ανάρτησή τους στο Telegram.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκολούμπεφ ανέφερε ότι 18 πυροσβέστες χρειάστηκε να λάβουν περίθαλψη από γιατρούς και ότι τέσσερις από αυτούς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, επιπρόσθετα μέσα εστάλησαν στην περιοχή για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά «εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών».

Χθες, ο περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από την πτώση συντριμμιών μετά «την απώθηση επίθεσης με drones από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν είχε τραυματιστεί.

Παράλληλα, πηγή των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών GUR επιβεβαίωσε ότι drones επιτέθηκαν στην εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμου και πετρελαϊκών προϊόντων Kavkaz που βρίσκεται στην Προλετάρσκ.

Σύμφωνα με την πηγή, η εγκατάσταση αυτή εφοδιάζει το ρωσικό «στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα».

Η Προλετάρσκ, μια πόλη 20.000 κατοίκων, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία και περίπου 350 χιλιομέτρων από τις ζώνες μαχών που κρατάει το Κίεβο στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Από την έναρξη του πολέμου το 2022, το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο επανειλημμένως εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα σύνορά του, στο πλαίσιο αυτών που χαρακτηρίζει δίκαια αντίποινα στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών του υποδομών.

Στο μεταξύ το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κοινότητα Ζαλίζνε, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Τορέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι μονάδες του ρωσικού στρατού «απελευθέρωσαν μια από τις μεγαλύτερες περιοχές του οικισμού του Τζέρζινσκ (Τορέτσκ στα ουκρανικά), αυτή του Αρτιόμοβο (Ζαλίζνε στα ουκρανικά)», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας στην καθημερινή ενημέρωσή του.

Ζελένσκι: Επιτυγχάνουμε τους στόχους μας

Ο ουκρανικός στρατός επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει στην επίθεσή του στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια Κουρσκ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η εισβολή αυτή, είχε δηλώσει την Κυριακή, έχει στόχο τη «δημιουργία ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία».

Στο μεταξύ, η Ουκρανία διέταξε σήμερα την απομάκρυνση των οικογενειών με παιδιά από την πόλη Ποκρόφσκ και τα περίχωρά της, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προωθούνται προς τη στρατηγική αυτή πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

«Αρχίζουμε την υποχρεωτική απομάκρυνση των οικογενειών με παιδιά από την κοινότητα Ποκρόφσκ (…) όταν οι πόλεις μας είναι στην εμβέλεια πρακτικά όλων των εχθρικών όπλων, η απόφαση για απομακρύνσεις είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη», εξήγησε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλάσκιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τουλάχιστον 53.000 άνθρωποι εκ των οποίων 4.000 παιδιά, ζουν σε αυτή την περιοχή που δεν είναι μακριά από την ανατολική γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης στο Telegram.

Το Ποκρόφσκ βρίσκεται στη διασταύρωση μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού των ουκρανών στρατιωτών του ανατολικού μετώπου, στόχο εδώ και καιρό του ρωσικού στρατού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...