977
Ρώσος στρατιώτης βάλει κατά ουκρανικών θέσεων στο Κουρσκ | EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

Κουρσκ: Η Ρωσία ανακατέλαβε «τη μισή» έκταση που είχε χάσει

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2024, 10:05
Ρώσος στρατιώτης βάλει κατά ουκρανικών θέσεων στο Κουρσκ
|EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

Κουρσκ: Η Ρωσία ανακατέλαβε «τη μισή» έκταση που είχε χάσει

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2024, 10:05

Η Ρωσία ανακατέλαβε το ήμισυ του εδάφους που έχασε από την Ουκρανία στο Κουρσκ, μια περιοχή που είχε κεντρικό ρόλο στο σχέδιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κερδίσει τον πόλεμο.

Ενας ανώτερος ρώσος διοικητής από την Τσετσενία δήλωσε ότι περίπου 50.000 στρατιώτες απωθούσαν τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Περίπου το ήμισυ του εδάφους που είχε καταληφθεί από τον εχθρό έχει ήδη απελευθερωθεί», δήλωσε ο υποστράτηγος Απτι Αλαουντίνοφ.

Εγκυροι ρώσοι και ουκρανοί στρατιωτικοί μπλόγκερ αναφέρουν από το Σάββατο ότι τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν διαπεράσει τομείς του μετώπου της Ουκρανίας στο Κουρσκ, σημείωσε η Telegraph.

Ο Ζελένσκι επέμεινε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, αλλά το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο έχει σταθερά φιλοουκρανικές απόψεις, δήλωσε πως έχει δει «αποδείξεις» ότι η Ρωσία έχει ανακαταλάβει το 46% των εδαφών της στο Κουρσκ. Αλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για τουλάχιστον το ένα τρίτο του εδάφους.

Ρώσοι στρατιώτες επιχειρούν στο Κουρσκ – EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Οπως επεσήμανε η Telegraph, η εποχιακή βροχή έχει μετατρέψει το έδαφος σε λάσπη στην περιοχή του Κουρσκ, δίνοντας στη Ρωσία πλεονέκτημα επειδή οι δυνάμεις της χρησιμοποιούν περισσότερα ερπυστριοφόρα οχήματα από ό,τι τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο ρώσος μπλόγκερ, Μπόρις Ρόζιν, δημοσίευσε ένα βίντεο με ουκρανούς στρατιώτες να βγάζουν ένα τεθωρακισμένο όχημα από τη λάσπη.

Αυτή την εποχή, στη Ρωσία και την Ουκρανία, η λάσπη παραδοσιακά αποτελεί εμπόδιο στις μετακινήσεις.

Ο Εμίλ Καστεχέλμι, αναλυτής στην ομάδα Black Bird Group με έδρα τη Φινλανδία, δήλωσε ότι το έδαφος που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ, ευνοούσε τον επιτιθέμενο, πριν τις βροχές.

«Η περιοχή κυριαρχείται κυρίως από μεγάλα ανοιχτά χωράφια με περιορισμένη φυσική κάλυψη. Χωρίς κατάλληλες οχυρώσεις, η υπεράσπισή της μπορεί να είναι δύσκολη», είπε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Καστεχέλμι, η Ουκρανία έχει χάσει τουλάχιστον το ένα τρίτο της επικράτειας που είχε καταλάβει στην περιοχή του Κουρσκ.

Η Ουκρανία ξεκίνησε την τολμηρή εισβολή της στη Ρωσία τον Αύγουστο. Αιφνιδιάζοντας τους Ρώσους, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν γρήγορα μια περιοχή γύρω από την πόλη Σούντζα που είχε έκταση περίπου 670 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η εισβολή τόνωσε το ηθικό των ουκρανών πολιτών, αλλά ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι αντί να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από τη γραμμή του μετώπου, αποδυνάμωσε την άμυνα της Ουκρανίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Τζορτζ Μπίμπι, διευθυντής στο Ινστιτούτο Quincy με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η επιχείρηση του Κουρσκ έμοιαζε με «γκάφα» και κανείς δεν ήταν σίγουρος τι ακριβώς ήθελαν να επιτύχουν οι Ουκρανοί με την εισβολή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας στον Κιρ Στάρμερ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες, στο οποίο η παραμονή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ είναι κεντρικό σημείο, σημείωσε η Telegraph.

Αυτό όμως, δεν φαίνεται να είναι εύκολο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Ντονμπάς από τότε που η Ουκρανία εισέβαλε στο Κουρσκ, και την Τρίτη φιλορώσοι αξιωματούχοι στο κατεχόμενο Ντονέτσκ δήλωσαν ότι έχουν πλέον καταλάβει τα δύο τρίτα του Τορέτσκ, μιας πόλης-κλειδί της πρώτης γραμμής με προπολεμικό πληθυσμό 34.000 κατοίκων.

Προέλαση των Ρώσων στο Χάρκοβο

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές διέταξαν την Τρίτη την εκκένωση της πόλης Κουπιάνσκ και άλλων τριών κοινοτήτων στην βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό και δυσχεραίνεται η παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσιών ενόψει του χειμώνα.

Η εντολή εκκένωσης αφορά το Κουπιάνσκ, σιδηροδρομικό κόμβο στις όχθες του ποταμού Οσκίλ, καθώς και την πόλη Μποροβά (νοτιότερα) που βρίσκεται κοντά στο Ιζιούμ, έναν άλλο σημαντικό κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων.

Το Κουπιάνσκ έπεσε στα χέρια ρωσικών δυνάμεων λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά απελευθερώθηκε λίγους μήνες αργότερα.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου τόνισε πως έχει δοθεί εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης. «Η πιο δύσκολη κατάσταση είναι στην περιοχή του Κουπιάνσκ. Στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ, ο οποίος διασχίζει την πόλη, δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της θέρμανσης και της υδροδότησης, εξαιτίας των αδιάκοπων βομβαρδισμών», εξήγησε ο Ολέχ Σινιεχούμποφ. «Τα συνεργεία αποκατάστασης των βλαβών δέχονται αμέσως ρωσικά πυρά», συμπλήρωσε.

Ο Σινιεχούμποφ είπε πως κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων έχουν δημιουργηθεί στο Χάρκοβο. Περίπου 4.000 κάτοικοι διατρέχουν κίνδυνο στην ανατολική όχθη του Οσκίλ και άλλοι 3.000 στη δυτική όχθη του ποταμού.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Ουκρανίας, στα δυτικά του Κουπιάνσκ, έχει δεχθεί επανειλημμένως επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο ανατολικό τμήμα της ουκρανικής περιφέρειας Ντονέτσκ, καταλαμβάνοντας κοινότητες καθώς κινούνται προς τα δυτικά. Παράλληλα, σφυροκοπούν περιοχές της περιφέρειας του Χαρκόβου, εστιάζοντας κυρίως στην πόλη Κουπιάνσκ και τα περίχωρά της.

Τραυματίες στο Μπέλγκοροντ από ουκρανικά drones

Η Ουκρανία εξαπέλυσε χθες Τρίτη επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) εναντίον της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, εξαιτίας των οποίων τραυματίστηκαν οκτώ άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Βιτσιλάβ Γκλαντκόφ.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Γκλαντκόφ ανέφερε ότι ένα UAV έπληξε βαν σε δρόμο της κοινότητας Οκτιάμπρσκι, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ανηλίκων.

Ο περιφερειάρχης του Μπέλγκοροντ δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν το βράδυ, πλήττοντας επιχειρήσεις και υποδομές σε άλλες δύο παραμεθόριες περιοχές, χωρίς όμως να αναφερθούν τραυματισμοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...