454
Ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, δεξιά, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ | SKAI TV

Κουμουτσάκος: «Δεν είναι το πλάνο της κυβέρνησης τα κλειστά κέντρα σε βραχονησίδες»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2020, 13:22
Ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, δεξιά, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ
|SKAI TV

Κουμουτσάκος: «Δεν είναι το πλάνο της κυβέρνησης τα κλειστά κέντρα σε βραχονησίδες»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2020, 13:22

Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες σε βραχονησίδες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε συνέντευξή του το Σάββατο στο ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι το πλάνο της κυβέρνησης».

Οπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, υπήρξαν κάποιες σκέψεις σε τοπικό επίπεδο στη Λέσβο «κυρίως για ένα νησί κοντά στην ακτή να χρησιμοποιηθεί».

Ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε ότι τη Δευτέρα «προχωρά κανονικά η απόφαση της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει μια επείγουσα κατάσταση αφού έχει συνομιλήσει πολύ με τις τοπικές κοινωνίες». Συμπλήρωσε εξάλλου ότι «θέλουμε να πάμε με τρόπο που διασφαλίζεται η απόλυτη ηρεμία και συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, αλλά η πολιτική μας θα προχωρήσει».

Χθες Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης πρότεινε να κατασκευαστεί το κέντρο υποδοχής της Λέσβου στα Τοκμάκια, ένα σύμπλεγμα ακατοίκητων βραχονησίδων στα ανοικτά της βορειανατολικής ακτής της Λέσβου. Τα «Νέα της Λέσβου» έκαναν λόγο για παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος εμφανίζεται να βρίσκεται πίσω από την πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι η «λύση» να πάνε στα ξερονήσια οι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελεί βασική πρόταση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι «αυτό απαιτεί εξ υπαρχής μεγάλες δομές, εκ θεμελίων διαμόρφωση του κέντρου, θα πάρει πάρα πολύ χρόνο, την ώρα που θα έχουμε τις πιέσεις, αυτό δεν μπορεί να γίνει» και πρόσθεσε ότι «εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει την πολιτική της και αυτήν θα κάνει. Είναι επεξεργασμένη πολιτική, προχωράμε με δημοκρατική αυστηρότητα».

Τέλος, σχετικά με τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «περιμένουμε να δούμε την τελική διαπραγμάτευση, αλλά αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι σε σχέση με το αρχικώς προταθέν ποσό των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πάμε στα 21 δισεκατομμύρια, τα οποία όμως είναι πολύ περισσότερα από τον προηγούμενο προϋπολογισμό».

Προχωρούν τα έργα για τρία ΚΥΤ

Εν τω μεταξύ, επιταχύνονται οι ρυθμοί των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εκτέλεση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τα τρία νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπέγραψε την Παρασκευή τρεις αποφάσεις για τη διενέργεια διαγωνισμού που αφορά στη διαμόρφωση του χώρου των επιταγμένων ακινήτων στα τρία νησιά.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Μετανάστευσης η προεκτιμώμενη συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του έργου «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού» των εκτάσεων αυτών και στα τρία νησιά φτάνει τα 2.995.044,20 ευρώ.

Κριτήριο για την ανάθεση των συμβάσεων είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη) και η πρόσκληση απευθύνεται σε τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει ταχύτατα, το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...