506
O Στέλιος Κούλογλου εκτιμά και αυτός ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη ήλθε «το τέλος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ» | SOOC/CreativeProtagon

Ο Κούλογλου στον Guardian για τον Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε σήμερα

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2023, 10:20
O Στέλιος Κούλογλου εκτιμά και αυτός ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη ήλθε «το τέλος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ»
|SOOC/CreativeProtagon

Ο Κούλογλου στον Guardian για τον Κασσελάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε σήμερα

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2023, 10:20

«Aυτό είναι το τέλος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε»: αυτό δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, αναφορικά με τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στον Guardian –και καθώς η εκλογή Κασσελάκη στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ έχει απασχολήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης–, ο κ. Κούλογλου είπε πως ο παραδοσιακός κόσμος της Αριστεράς «βρίσκεται σε σοκ», ενώ υποστήριξε ότι «το κόμμα πέθανε σήμερα».

«Ο Κασσελάκης θα κάνει τεράστιες αλλαγές και στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν νέες σχετικές μελέτες γιατί αυτό που κατάφερε ήταν απίστευτο», πρόσθεσε.

«Εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά και τώρα είναι στη θέση του επικεφαλής. Είναι τρελό, είναι ένα σενάριο που κανένας δεν θα πίστευε πριν από μερικούς μήνες».

Προβληματισμένος με την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην αρχηγία εμφανίστηκε και άλλος ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Είναι γνωστό ότι ψήφισα την Eφη Αχτσιόγλου ως την καταλληλότερη επιλογή» ανέφερε μιλώντας τη Δευτέρα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, λίγες ώρες μετά τη νίκη του κ. Κασσελάκη. Ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε την επιλογή του για την κυρία Αχτσιόγλου, λέγοντας πως θεωρεί ότι θα μπορούσε το κόμμα να πάει καλύτερα με εκείνη επικεφαλής.

Απευθυνόμενος στον κ. Κασσελάκη και σε όσους τον στήριξαν, είπε πως το έργο της ανάκαμψης, της διόρθωσης της μεγάλης ήττας, είναι συλλογικό και ότι δεν αρκεί ένα πρόσωπο, χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ –ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος που ανήλθε στην εξουσία μέσα από την οικονομική κρίση και τώρα μοιάζει να βρίσκεται σε αποδρομή– απασχόλησε τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

«Ενας 35χρονος επιχειρηματίας χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία εξελέγη ηγέτης του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Το όνομά του: Στέφανος Κασσελάκης», ανέφερε η γαλλική Le Monde, για να συμπληρώσει, μάλιστα, πως «ο Κασσελάκης, κάτοικος του Μαϊάμι, ήταν άγνωστος στο ελληνικό κοινό μέχρι να ανακοινωθεί ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι «η υποψηφιότητα του “ενόχλησε” την παλαιά φρουρά αριστερών στελεχών του κόμματος».

Σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Guardian ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Κασσελάκης, ο οποίος φέρεται να μην είχε δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, μετακόμισε στην Αθήνα μόλις πριν από λίγους μήνες με τον αμερικανό σύζυγό του Τάιλερ ΜακΜπεθ» και επικαλείται τη θέση που είχε εκφράσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν το κόμμα θέλει να επιστρέψει στην εξουσία, θα πρέπει “να αντιγράψει το αμερικάνικο πρότυπο των Δημοκρατικών το συντομότερο δυνατό”».

«Πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs αναλαμβάνει τα ηνία της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης», έγραψε στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ το δίκτυο Bloomberg, ενώ η ισπανική El Pais σημείωσε ότι «τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την παράδοση της ελληνικής Αριστεράς».

«Η νίκη Κασσελάκη αποτελεί μια ψυχρολουσία για την πιο αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τη ραγδαία άνοδο και τη δημοτικότητα που απέκτησε (…) Ο Κασσελάκης έχει επικριθεί ότι δεν έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα», επεσήμανε η ισπανική El Mundo.

Η γαλλική Le Figaro παρατήρησε από την πλευρά της ότι «ο ορμητικός 35χρονος απέδειξε ότι κατέχει τους κώδικες επικοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επωφελήθηκε από τη γοητεία που ασκεί στα ελληνικά ΜΜΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...