409
Μα, ποιος λείπει, ποιος λείπει;... | Sultan Dosaliev/Kyrgyz Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Κουίζ από τη Σαμαρκάνδη: Ποιος λείπει από τη φωτογραφία;

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 19:11
Μα, ποιος λείπει, ποιος λείπει;...
|Sultan Dosaliev/Kyrgyz Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Κουίζ από τη Σαμαρκάνδη: Ποιος λείπει από τη φωτογραφία;

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 19:11

Αυτή η φωτογραφία των ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης τραβήχτηκε λίγο πριν από το επίσημο δείπνο τους στη Σαμαρκάνδη. Αν κάποιος μπει στον κόπο να μετρήσει κεφάλια (ξεκινώντας από τα… εξέχοντα αναστήματα, σαν του Λουκασένκο και του «παρατηρητή» Ερντογάν, και καταλήγοντας στα χαμηλότερα και ισοϋψή, σαν του Πούτιν, του ουζμπέκου προέδου και του πακιστανού πρωθυπουργού που περιστοιχίζουν τον Ρώσο), θα διαπιστώσει ότι από τους κεφτέδες λείπει ο κιμάς και από τη σπανακόπιτα το σπανάκι. Διότι δεν γίνεται να είσαι κατιτί της Σαγκάης και Κινέζος να μην ποζάρει για το αναμνηστικό κλικ. Και όμως, όλα γίνονται. Διότι από το κατά κάποιον τρόπο χαριτωμένα συμμετρικό ενσταντανέ λείπει η ψυχή αυτής της φιλόδοξης γεωπολιτικής παρέας, ο πρόεδρος της Κίνας.

Σε άλλα ποστ του Protagon (εδώεδώ, εδώ και εδώ) θα διαβάσετε ποίου είδους αποστάσεις θέλησε να κρατήσει ο Σι Τζινπίνγκ από το Ουκρανικό και από τον Πούτιν, μάλιστα και για ποιους λόγους. Για την απουσία του όμως από το συγκεκριμένο καρέ δεν φταίνε εκείνες οι ανησυχίες του. Οι πληροφορίες που διακινήθηκαν στα διεθνή Μέσα σχετίζονται με την κορονοϊοφοβία του Σι, ο οποίος εξάλλου έχει εμπνευστεί και έχει εφαρμόσει στην πατρίδα του το σκληρό πρόγραμμα κοινωνικής πειθαρχίας, παγκοσμίως γνωστό με τον ευφημισμό «μηδενικό κρούσμα κορονοϊού». Το οποίον συνεπάγεται «μηδενική ανοχή» στις λαϊκές παρεκτροπές, σε μαζώξεις, τραπεζώματα, γλέντια και σε όλα τα συναφή. Ε, δεν γίνεται κοτζάμ κομμουνιστής αρχηγός κόμματος και κράτους να φτύνει τον λαό του, πώς να το κάνουμε. Βράχος ο Σι!

Πάντως πηγές όχι απολύτως αξιόπιστες –έως και κακεντρεχείς, μη σας πούμε– επέμεναν ότι μεταξύ των πιάτων που σερβιρίστηκαν στους ηγέτες της φανταστικής Ευρασίας υπήρχε και κονσομέ νυχτερίδας. Για αυτόν τον λόγο δραπέτευσε ο Σι από το δείπνο, λένε, και για τον ίδιο λόγο επίσης οι παρευρεθέντες αφαίρεσαν τους λαιμοδέτες τους: δεν ήθελαν να λεκιάσουν με πιτσιλιές νυχτεριδόσουπας τις μεταξωτές γραβάτες και έτσι να γρουσουζέψουν τον καινούργιο Δρόμο του Μεταξιού που γυρεύει και λεφτά και ισχύ και, βέβαια, πολυπολικότητα στην Παγκόσμια Τάξη.

Για την Ιστορία και από αριστερά προς τα δεξιά, στη φωτογραφία εικονίζονται οι: Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Εμομάλι Ραχμόν πρόεδρος του Τατζικιστάν, Ιλχάμ Αλίεφ πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόεδρος της Τουρκίας, Κασίμ-Τζορμάτ Τοκάγιεφ πρόεδρος του Καζακστάν, Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Βλαντίμιρ Πούτιν πρόεδρος της Ρωσίας, Σεχμπάζ Σαρίφ πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαντίρ Τζαπάροφ πρόεδρος του Κιργιστάν, Ούκναα Κουρελσούκ πρόεδρος της Μογγολίας και Αλεξάντρ Λουκασένκο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Καλή τους χώνεψη!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...