Την Τρίτη βγήκε χωρίς γραβάτα. Την Τετάρτη δεν πήγε καν. Το δεύτερο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Χίλτον μετατέθηκε για την Πέμπη το μεσημέρι, όταν όλη η Αθήνα θα διαδηλώνει στο πλαίσιο της γενικής απεργίας – και αυτή η αναβολή της συνάντησης ήταν μεταξύ άλλων αρκετή για να τρομοκρατήσει το Χρηματιστήριο και τον τραπεζικό κλάδο που είδε τις μετοχές του να υποχωρούν κάτω του 10% στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης.
Είναι προφανές ότι ακούστηκαν – όχι από επίσημα χείλη – διάφορες εκδοχές για τους λόγους της αναβολής της συνάντησης του κ. Κατρούγκαλου με το Κουαρτέτο. Από το ότι δεν είχε δοθεί στον υπουργό Εργασίας η επίσημη ατζέντα των συνομιλιών, μέχρι το ότι όλα δείχνουν πως υπάρχει ρήξη, με άγνωστες συνέπειες και ότι το ΔΝΤ ζητάει ακόμα πιο σκληρά μέτρα από αυτά που ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο προτεινόμενο σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Κάθε εκδοχή έχει και την πολιτική της σημασία, η σκληρή στάση του ΔΝΤ για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως το ενοχοποιητικό στοιχείο για μια θαρραλέα αντίσταση από την κυβέρνηση και τη (νέα) ρήξη.
Η αλήθεια είναι πως οι πραγματικοί λόγοι αναβολής του ραντεβού των 4.30 μ.μ. παρέμειναν επισήμως άγνωστοι. Είναι ωστόσο αληθές ότι μέχρι και τις 4 μ.μ. ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο και Γιώργο Καρανίκα, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Κατρούγκαλος. Παράλληλα στο Χίλτον ήταν ακόμα σε εξέλιξη η συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη: Εννιά ώρες διήρκησε η συνάντηση και το ρεπορτάζ θέλει τους δύο υπουργούς να έρχονται αντιμέτωποι με την «άτεγκτη» στάση από τους επικεφαλής των κλιμακίων για τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και το Ασφαλιστικό – άλλο ένα ραντεβού χωρίς κατάληξη.
Συνάντηση πάντως έγινε. Στο Μαξίμου. Τσίπρας, Βερνίκος, Καρανίκας και Κατρούγκαλος συζήτησαν τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό. Οπως αναφέρεται, οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται ότι απορρίπτουν την κεντρική ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους εάν δεν συζητηθούν τα αιτήματα του κλάδου τους έως την ερχόμενη Δευτέρα – η ΟΚΕ έχει τον θεσμικό ρόλο να προωθεί τον κοινωνικό διάλογο εκπροσωπώντας εργοδότες, μισθωτούς-εργαζόμενους αλλά και τους άλλους παραγωγικούς κλάδους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αθήνας, η αύξηση των εισφορών θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 500 εκατομμύρια ευρώ, και τυχόν απόρριψή της από τους θεσμούς εγείρει κίνδυνο μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ εφέτος. Αν και η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την προστασία των κύριων συντάξεων για τους σημερινούς δικαιούχους, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη απέφυγε την Τρίτη να διαβεβαιώσει ότι η Αθήνα μπορεί να εγγυηθεί αυτή την κατάληξη. Η κυρία Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης στα υψηλότερα στρώματα συντάξεων.
Οι «εξηγήσεις» Κατρούγκαλου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Το πρωί της Τετάρτης, για δεύτερη ημέρα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, συνέχισε το πολιτικό «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός πληροφόρησε τους παρισταμένους ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να νομοθετήσει αρχές Μαρτίου, ότι Φορολογικό και Ασφαλιστικό πάνε μαζί, καθώς είναι αλληλένδετα, ενώ το ζήτημα είναι να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, αλλά όλα ακόμα είναι ανοιχτά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News