412
Η Ουκρανία εισέβαλε στη ρωσική περιφέρεια στις 6 Αυγούστου και έχει θέσει υπό τον έλεγχό της δεκάδες οικισμούς έκτοτε | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός ενισχύει τις θέσεις του στο Κουρσκ

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2024, 16:45
Η Ουκρανία εισέβαλε στη ρωσική περιφέρεια στις 6 Αυγούστου και έχει θέσει υπό τον έλεγχό της δεκάδες οικισμούς έκτοτε
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός ενισχύει τις θέσεις του στο Κουρσκ

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2024, 16:45

Ο ουκρανικός στρατός ενισχύει τις θέσεις του στην περιφέρεια Κουρσκ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο, δέκα και πλέον ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας επίθεσης του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος.

«Ο στρατηγός (Ολεξάντρ) Σίρσκι ανέφερε ενίσχυση των θέσεων των δυνάμεών μας στην περιφέρεια Κουρσκ και επέκταση της περιοχής» υπό τον ουκρανικό έλεγχο, ανέφερε ο Ζελένσκι στο Telegram, έπειτα από συνάντηση με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε το Σάββατο ότι «απώθησε» τον ουκρανικό στρατό κοντά σε τρεις κοινότητες στην περιφέρεια Κουρσκ.

Οι ρώσοι στρατιώτες «απώθησαν» τις ουκρανικές «επιθέσεις» «στην κατεύθυνση των κοινοτήτων Κορένεβο, Ρουσκόιε και Τσερκασκόιε Πορετνόιε», όπως ανακοινώθηκε.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και να επιρρίψει την ευθύνη στη Μόσχα για αυτήν την «πρόκληση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο ανέφερε πως η Ρωσία θα απαντήσει «σκληρά» σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, η οποία όπως είπε θα μόλυνε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον σταθμό.

Η Ουκρανία εισέβαλε στη ρωσική δυτική περιφέρεια Κουρσκ στις 6 Αυγούστου και ισχυρίζεται ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό της 82 οικισμούς σε μια περιοχή 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκτοτε. Ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ, ωστόσο, παρέμενε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Χάρτης της ουκρανικής διείσδυσης στην περιοχή του Κουρσκ (μέσω news.sky.com)

Το Κίεβο έχει διαμηνύσει ότι η εισβολή στη Ρωσία έχει σκοπό να προστατεύσει τις ζωές των Ουκρανών αποτρέποντας τις διασυνοριακές επιθέσεις στο σημείο, καθώς και να αποδυναμώσει τις ρωσικές θέσεις στα ουκρανικά εδάφη, νοτιότερα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως τα κατεχόμενα εδάφη θα μπορούσαν να ανταλλάσσονται με ουκρανικές περιοχές υπό τον έλεγχο της Μόσχας, όπως και με κρατούμενους.

Μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης έχουν υποστηρίξει, επίσης, πως πρόκειται για έναν μοχλό πίεσης που στοχεύει στον εξαναγκασμό της Ρωσίας σε συνθηκολόγηση.

Οπως το έθεσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ στο Telegram, είναι αναγκαίο να σημειωθούν «σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία», όπως συμβαίνει στην περιοχή του Κουρσκ όπου «βλέπουμε ξεκάθαρα πώς ο στρατός χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να εισέλθει σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...