419
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας μιλά σε στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα τον Οκτώβριο | REUTERS/Ronen Zvulun

Υπ. Αμυνας Ισραήλ: Παγιδευμένος στο καταφύγιό του ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2023, 20:39
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας μιλά σε στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα τον Οκτώβριο
|REUTERS/Ronen Zvulun

Υπ. Αμυνας Ισραήλ: Παγιδευμένος στο καταφύγιό του ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2023, 20:39

Το Ισραήλ επανέλαβε την Τρίτη, δια στόματος του υπουργού Αμυνας της χώρας Γιοάβ Γκάλαντ αυτή τη φορά, ότι δεν θα υπάρξει καμία εκεχειρία με τη Χαμάς προτού οι τρομοκράτες απελευθερώσουν τους περισσότερους από 240 ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, «τη μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση που έχει κατασκευάσει ποτέ η ανθρωπότητα», όπως αποκάλεσε τον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα.

Συγχρόνως, ο Γκάλαντ έκανε γνωστό μέσω του βραδινού διαγγέλματος του ότι οι χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού (IDF) αναπτύσσονται «στην καρδιά» της πόλης της Γάζας.

Τα στρατεύματα έχουν εισβάλει σε προπύργια των τρομοκρατών στη Γάζα «από όλες τις κατευθύνσεις, σε τέλειο συντονισμό με τις ναυτικές και εναέριες δυνάμεις» και «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από το μεγάλο αστικό κέντρο του θύλακα.

Ο αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να έχει επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ακόμη ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου.

Σε αυτό το σημείο επανέλαβε την προειδοποίηση του στρατού προς τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν στον Νότο, για την ασφάλειά τους.

«Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς. Δεν έχουμε λόγο να βλάψουμε τους αμάχους», τόνισε, παροτρύνοντας τους Παλαιστινίους να ακολουθήσουν όσους έχουν ήδη κατευθυνθεί προς το νότιο τμήμα του θύλακα. «Σήμερα είδαμε χιλιάδες πολίτες της Γάζας να κατευθύνονται νότια», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στις σχετικές εικόνες που μετέδωσαν νωρίτερα την ίδια ημέρα οι IDF.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις ολοένα και περισσότερες εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστικές παύσεις πυρός, αντί για τη διασφάλιση των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων και μόνο, ο Γκάλαντ σημείωσε: «Οι ανθρωπιστικές παύσεις, για μένα, σημαίνουν πρώτα και κύρια την επιστροφή των αιχμαλώτων που κρατούν οι βάρβαροι (σ.σ. η Χαμάς). Δεν θα υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις χωρίς την επιστροφή των ομήρων».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη και μέχρι να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους», επέμεινε.

Το μήνυμα ότι «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα χωρίς απελευθέρωση των ομήρων» από τη Χαμάς, είχε στείλει, μερικές ώρες νωρίτερα, και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέσω συνέντευξής του.

Υπενθυμίζεται πως από την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε στο Ισραήλ η τρομοκρατική οργάνωση.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς την Τρίτη, τουλάχιστον 10.328 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε έκτοτε ο ισραηλινός στρατός από αέρος, θάλασσας και ξηράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...