Η φράση του Γάλλου ποιητή και διπλωμάτη Πωλ Κλωντέλ «Δεν σας αγαπώ. Σας προτιμώ», βρίσκει κι αυτή την επικαιρότητά της μέσα σ’ άλλες –πόσο προτιμότερο είναι το δεύτερο αλήθεια-, τις τελευταίες μέρες που η χώρα μας «δέχεται» απανωτές επιθέσεις αγάπης απ’ τους εταίρους της. Η Γερμανίδα Καγκελάριος για παράδειγμα δήλωσε «Ματώνει η καρδιά όταν βλέπει κανείς τους ανθρώπους που υποφέρουν». Μάτωσε δεν μάτωσε η κα Μέρκελ πάντως, δεν παρέλειψε να δηλώσει στην ίδια συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, το αυτονόητο. Ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας δεν έχουν μόνο οικονομικές επιβαρύνσεις αλλά αυτό που αναμένεται από εμάς είναι τα βήματα εξυγίανσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της δημόσιας διοίκησης, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Προσπερνιέται βέβαια καθώς είναι κι άλλοι οι «επιτιθέμενοι» σ’ εμάς με την αγάπη τους. Ο Ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε σε συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια ότι μας θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν χαρακτηρίζει «Τσαρλατάνους» όσους μας δείχνουν την έξοδο, ενώ και το Ινστιτούτο Bruegel προτείνει ένα χρόνο παράταση για όλους σε ό,τι έχει να κάνει με την επίτευξη του στόχου να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς. Η χώρα έχει από μόνη της βάλει τον εαυτό της σ’ αυτό το mood και είναι να απορεί κανείς πώς ακόμη και στα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για το τέλος της λιτότητας, επιλέξαμε να σταθούμε στο καλό νέο για τον Οκτώβρη και όχι στο ερωτηματικό «Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη;» Τα σημεία στίξης ανέκαθεν βοηθούσαν στην ορθή νόηση των πραγμάτων. Ρωτήστε του Βαρβάρους (*)… Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το κανονικό τους όνομα, δεν είμαστε σε καλό δρόμο. Ο Χειμώνας που κοντοζυγώνει δεν θα’ ναι εύκολος και δεν εννοεί κανείς τις καιρικές συνθήκες και το ακριβό πετρέλαιο μόνο. Η χώρα είναι μπροστά σε μιαν υπέρβαση που είναι παραπάνω από αναγκαίο να γίνει και η ιστορία έχει δείξει ότι αν και η συγκυρία υπήρξε ξανά ευνοϊκή, μείναμε στην στιγμιαία απόλαυση των πυροτεχνημάτων.
«Δουλέψαμε πολύ για να πετύχουμε τα χάλια μας», ο ίδιος Γάλλος ποιητής και διπλωμάτης που μνημονεύσαμε νωρίτερα, το’χει πει κι αυτό, αλλά τούτη είναι μια άλλη ιστορία, χωρίς πυροτεχνήματα.
*Στην αρχαιότητα τα σημεία στίξης ήταν χρήσιμα στους Βαρβαρους προκειμένου να μάθουν να διαβάζουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News