421
Ο Ζόραν Ζάεφ τον Αύγουστο του 2021. Τώρα φαίνεται να εγκαταλείπει την εξουσία. | Lino Mirgeler/picture alliance via Getty Images

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε οριστικά από πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 18:05
Ο Ζόραν Ζάεφ τον Αύγουστο του 2021. Τώρα φαίνεται να εγκαταλείπει την εξουσία.
|Lino Mirgeler/picture alliance via Getty Images

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε οριστικά από πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 18:05

Την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού και την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε το απόγευμα της Τετάρτης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τους βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ.

Στην επιστολή του αυτή ο Ζάεφ ανέφερε ότι παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού, λόγω της ήττας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις δημοτικές εκλογές στη χώρα, που διεξήχθησαν στα τέλη Οκτωβρίου. Τότε, ο Ζόραν Ζάεφ είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας, χωρίς όμως να το κάνει τυπικά, καλώντας την αντιπολίτευση να τον ανατρέψει –είχε μάλιστα επιβιώσει πολιτικά από πρόταση μομφής στις 12 Νοεμβρίου.

«Κατά τη θητεία μου ως πρωθυπουργού λάβαμε ιστορικές αποφάσεις, με τις οποίες η Βόρεια Μακεδονία, αντί για “πρώην δημοκρατία”, χωρίς μόνιμη και κυρίαρχη θέση της στην κοινωνία των εθνών, έλαβε ό,τι της ανήκει, σύμφωνα με την αξιοπρέπεια και την ιστορική της αξία. Οι αποφάσεις αυτές επέτρεψαν στους Μακεδόνες και τη μακεδονική γλώσσα να επιβεβαιωθούν από όλο τον κόσμο και τη φορά αυτή και από τη γείτονα και φίλη μας, Ελλάδα. Πιστεύω ότι με αυτό εξασφαλίσαμε διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και στρωμένο δρόμο για την οικονομική ευημερία του λαού μας» σημείωσε ακόμη ο Ζόραν Ζάεφ, στην επιστολή παραίτησής του, μνημονεύοντας εμμέσως πλην σαφώς ως magnum opus της θητείας του τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αύριο, Πέμπτη, το κοινοβούλιο στα Σκόπια αναμένεται να επιβεβαιώσει, χωρίς συζήτηση, τις παραιτήσεις και εν συνεχεία, ο πρόεδρος της βουλής θα ενημερώσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ο οποίος εντός δέκα ημερών πρέπει να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, από τη στιγμή που θα λάβει την εντολή, πρέπει σε διάστημα 20 ημερών να παρουσιάσει στη Βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να σχηματιστεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Ο Ζάεφ παραιτήθηκε από την ηγεσία του SDSM στα τέλη του περασμένου μήνα και μερικές ημέρες αργότερα διεξήχθησαν εσωκομματικές εκλογές, από τις οποίες νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος αναδείχτηκε ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, όπως έχει γνωστοποιηθεί από το SDSM, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ στο νέα κυβέρνηση θα συμμετέχει και το επίσης αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική», το οποίο θα αναλάβει τρία υπουργεία (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς).

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι πρωθυπουργός της χώρας από τον Ιούνιο του 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...