Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απαγορεύσει στον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, να μεταβεί στο Κατάρ για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι της Χαμάς στη Γάζα.
Το Κατάρ είχε μεσολαβήσει και για την απελευθέρωση των 105 ομήρων τις ημέρες της εκεχειρίας.
Ομως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη μετά την κατακραυγή που προκάλεσε στο Ισραήλ το τραγικό λάθος ισραηλινών στρατιωτών την Παρασκευή, που σκότωσαν κατά λάθος τρεις ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα, παρότι κρατούσαν λευκή σημαία, είχαν βγάλει τις μπλούζες τους για να φαίνεται ότι δεν είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά και ζητούσαν βοήθεια στα εβραϊκά.
Την πίεση στον Νετανιάχου ενέτεινε και ο εντοπισμός και άλλων ομήρων νεκρών στη Γάζα, οι οποίοι σκοτώθηκαν με διάφορους τρόπους μετά την απαγωγή τους, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού, είναι τουλάχιστον 20 συνολικά.
Ετσι, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έστειλε τον Μπαρνέα στη Βαρσοβία, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει τον Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντή της CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι για να συζητήσουν μια πιθανή νέα συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων.
Την είδηση ανέφεραν πρώτα τα ισραηλινά ΜΜΕ και επιβεβαίωσαν τα αμερικανικά.
Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ συνάντησε ήδη τον Αλ Θάνι μία φορά το βράδυ της Παρασκευής σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, επικαλούμενος πηγή, τόνισε ότι οι συνομιλίες θα είναι «μακρές, περίπλοκες και πιο δύσκολες από ό,τι οι προηγούμενες».
Το Κατάρ ήταν ο βασικός μεσολαβητής στην πρώτη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Σε αυτήν, 81 Ισραηλινοί, 23 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.
Πιστεύεται ότι 129 όμηροι παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν είναι όλοι ζωντανοί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News