325
| REUTERS/Evelyn Hockstein

Τζο Μπάιντεν: Σχέδιο τριών φάσεων για την εκεχειρία στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 21:54
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Τζο Μπάιντεν: Σχέδιο τριών φάσεων για την εκεχειρία στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 21:54

Το νέο ισραηλινό σχέδιο ειρήνευσης στη Γάζα, που χωρίζεται σε τρεις φάσεις, παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, προτρέποντας, συγχρόνως, τη Χαμάς να κάνει δεκτή την πρόταση του Τελ Αβίβ.

Η πρώτη φάση του σχεδίου του Ισραήλ θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων και θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των δυνάμεων του από τις κατοικημένες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Κατά το χρονικό διάστημα αυτό η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν τους όρους της επόμενης φάσης, η οποία θα σηματοδοτήσει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών.

Προβλέπεται πως η κατάπαυση του πυρός θα εξακολουθεί αν ισχύει για όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες, εφόσον αυτές κρατήσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες.

Στη δεύτερη φάση θα λάβει χώρα η ανταλλαγή κρατουμένων, θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και θα ολοκληρωθεί η απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Η τρίτη φάση του σχεδίου αφορά στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

«Ξέρω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο» τόνισε ο Μπάιντεν, καλώντας ωστόσο την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί.

«Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή» προσέθεσε.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια επίθεση σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023 ενώ επισήμανε τον κίνδυνο το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα ό,τι χρειάζεται για να αμύνεται.

Η ισραηλινή πρόταση έχει μεταφερθεί ήδη στο Κατάρ και τη Χαμάς και οι μεσολαβήτριες χώρες, το Κατάρ και η Αίγυπτος, εργάζονται για να εξασφαλίσουν τη διαβεβαίωση ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, συνέχισε.

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», διεμήνυσε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει μια «κόλαση» και «πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...