560
Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό συνεχίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας | REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Τραυματίες στη Χάιφα από ρουκέτα – ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε Βηρυτό, Γάζα, Συρία

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2024, 10:11
Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό συνεχίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας
|REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Τραυματίες στη Χάιφα από ρουκέτα – ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε Βηρυτό, Γάζα, Συρία

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2024, 10:11

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες που εκτόξευσε το βράδυ της Κυριακής η Χεζμπολάχ εναντίον της Χάιφας, στο βόρειο Ισραήλ.

Η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνέει ανησυχία.

Νωρίτερα, η φιλοϊρανική τρομοκρατική οργάνωση επιβεβαίωσε την επίθεση, υποστηρίζοντας πως στόχος ήταν ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στη Χάιφα.

Παράλληλα, το Ισραήλ αναχαίτισε τα ξημερώματα δύο εναέριους στόχους που είχαν εξαπολυθεί από τα ανατολικά, αφού είχαν ηχήσει οι σειρήνες στις περιοχές Ρισόν Λε Ζιόν και Παλμαχίμ στο κεντρικό Ισραήλ.

Ισραηλινός στρατιώτης και ένοικοι του κτιρίου όπου έπεσε ρουκέτα της Χεζμπολάχ, στη Χάιφα, στη διάρκεια της νύχτας – REUTERS/Rami Shlush

Την ίδια ώρα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ανέλαβαν το πρωί την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, την ώρα που η χώρα άρχιζε την ημέρα εκδηλώσων για την πρώτη επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου.

«Στοχεύσαμε [ένα κιμπούτς και μια στρατιωτική βάση καθώς και μια συγκέντρωση ισραηλινών στρατιωτών] με αριθμό ρουκετών», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τρία βλήματα προερχόμενα από τη λωρίδα της Γάζας, ενώ ένα τέταρτο «έπεσε σε ακατοίκητη ζώνη».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι χερσαίες συγκρούσεις στο μέτωπο του Λιβάνου. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη μάχη στα σύνορα, ενώ άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ισραηλινά πλήγματα σε Βηρυτό και Γάζα

Αργά το βράδυ της Κυριακής, νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στη νότια Βηρυτό, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ενώ νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να τις εκκενώσουν άμεσα.

Παράλληλα, οι Ισραηλινοί έπληξαν ξανά, μετά από πολλούς μήνες, το νοσοκομείο Αλ-Ακσα στην κεντρική Γάζα, όπου στόχευσαν «κέντρο διοίκησης της Χαμάς», σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Από την επίθεση, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 11 άτομα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε αρκετές θέσεις του συριακού στρατού στα κεντρικά της χώρας, προκαλώντας υλικές ζημιές, δήλωσε την Κυριακή το συριακό υπουργείο Άμυνας, με μια μη κυβερνητική οργάνωση να κάνει λόγο για αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο αποθήκες όπλων.

«Γύρω στις 20:50 το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από τον βόρειο Λίβανο, βάζοντας στόχο αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κεντρική περιφέρεια της χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την πλευρά του, έκανε λόγο για αρκετές ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο μια αποθήκη όπλων νοτίως της Χομς και μια αποθήκη πυραύλων του στρατού στην ανατολική επαρχία Χάμα.

Αρκετές διαδοχικές εκρήξεις λόγω των όπλων που υπήρχαν εκεί αναφέρθηκαν από το Παρατηρητήριο.

Νωρίτερα την Κυριακή, αεροπορική επιδρομή είχε στόχο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προέρχονταν από το Ιράκ στη Χομς, στην κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρείς άνθρωποι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Νέα συνομιλία Οστιν – Γκάλαντ

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Μέση Ανατολή, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανο και στη Μέση Ανατολή.

Ο αμερικανός υπουργός διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την κοινή δέσμευσή τους για την άσκηση αποτροπής κατά του Ιράν, αλλά και κατά των υποστηρικτών του στην μεσανατολική περιοχή, ώστε αυτοί να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...