678
Με τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν σε κάποιες δημοσκοπήσεις, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας νίκης του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου | REUTERS/Sam Wolfe

Αδιανόητος Τραμπ: Θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2024, 12:04
Με τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν σε κάποιες δημοσκοπήσεις, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας νίκης του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου
|REUTERS/Sam Wolfe

Αδιανόητος Τραμπ: Θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2024, 12:04

Τη θέση ότι οι ΗΠΑ, υπό την προδερία του, δεν θα προστατέψουν χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική απειλή, εάν αυτές δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της Συμμαχίας, διατύπωσε (εκ νέου) το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο ομιλίας του σε πολιτική εκδήλωση στη Νότια Καρολίνα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στη Δύση για το ενδεχόμενο επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, αλλά και την αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, μάλιστα, πως θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» στις χώρες που αμελούν τις εν λόγω υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τη θέση αυτή τη μετέφερε στον πρόεδρο μιας «μεγάλης χώρας», με την ευκαιρία παλαιότερης συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Λοιπόν, κύριε, εάν δεν πληρώσουμε, και δεχθούμε επίθεση από τη Ρωσία, θα μας προστατεύσετε;», είπε ότι τον ρώτησε ο εν λόγω ηγέτης, τον οποίο δεν κατονόμασε.

«Είπα: “Δεν πληρώσατε; Είστε αμελής;”. Εκείνος είπε: “Ναι, ας πούμε ότι αυτό συνέβη”. “Οχι, δεν θα σας προστάτευα. Στην πραγματικότητα θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι στο διάβολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε”», αφηγήθηκε ο Τραμπ.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου. «Η ενθάρρυνση εισβολών στους πιο στενούς συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι αποκρουστική (…) και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την εγχώρια οικονομία μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν Αντριου Μπέιτς.

Η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει πρόβλεψη (άρθρο 5) που εγγυάται την αμοιβαία άμυνα των κρατών μελών στην περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση.

Ο Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, υπήρξε σφοδρός επικριτής του ΝΑΤΟ όταν ήταν πρόεδρος, απειλώντας κατ’ επανάληψη με αποχώρηση από τη Συμμαχία. Περιέκοψε την αμυντική χρηματοδότη στο ΝΑΤΟ και πολλές φορές κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερα από όσα τους αναλογούν.

Ο Μπέιτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, αποκατέστησε τις συμμαχίες των ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στην προεδρία το 2021 διασφαλίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα «μεγαλύτερο και πιο ζωντανό απ’ ό,τι έχει υπάρξει ποτέ».

«Αντί να ζητά πολέμους και να προωθεί το χάος, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να ενισχύει την αμερικανική ηγεσία και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια –όχι να είναι αντίθετος σε αυτά», ανέφερε σε δήλωση που εκδόθηκε αργά το Σάββατο.

Ο Στόλτενμπεργκ απαντάει στον Τραμπ

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», αντέδρασε την Κυριακή ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο», υπογράμμισε ο ίδιος στη δήλωσή του με φόντο τις προκλητικές δηλώσεις Τραμπ.

Μισέλ κατά Τραμπ: Εξυπηρετεί το συμφέρον του Πούτιν

«Η Διατλαντική Συμμαχία υποστήριξε την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών, των Καναδών και των Ευρωπαίων για 75 χρόνια. Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν», τόνισε στη δική του δήλωση-απάντηση στον πρώην αμερικανό πρόεδρο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Δεν φέρνουν περισσότερη ασφάλεια ή ειρήνη στον κόσμο. Αντίθετα, τονίζουν εκ νέου την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει επειγόντως περαιτέρω τη στρατηγική της αυτονομία και να επενδύσει στην άμυνά της. Και να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή» προσέθεσε.

Με τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν σε κάποιες δημοσκοπήσεις, οι Βρυξέλλες ανησυχούν, εδώ και καιρό, ότι μια νίκη Τραμπ τον Νοέμβριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δέσμευση των ΗΠΑ στη Συμμαχία, εκτιμούν οι αναλυτές.

Τον Ιανουάριο, ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν είχε αναφερθεί στο ζήτημα, μεταφέροντας, μάλιστα, μια στιχομυθία παρόμοια με αυτή που αφηγήθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο Τραμπ φέρεται να είχε προειδοποιήσει την ηγεσία της ΕΕ ότι η χώρα του δεν θα βοηθούσε το ευρωπαϊκό μπλοκ σε περίπτωση επίθεσης, καθώς για την επικείμενη αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το «νεκρό ΝΑΤΟ» (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...