Tουλάχιστον 900 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ακραίας ζέστης στη διάρκεια του Χατζ, του μεγάλου προσκυνήματος των μουσουλμάνων στη δυτική Σαουδική Αραβία. Τα περισσότερα θύματα ήταν Αιγύπτιοι.
Το ετήσιο προσκύνημα, από την Παρασκευή ως την Κυριακή, έγινε φέτος κατακαλόκαιρο σε αυτή την περιοχή, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στον πλανήτη: ο υδράργυρος έφθανε τους 51,8° Κελσίου στη Μέκκα, που χαρακτηρίζεται ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ.
Υπέκυψαν τουλάχιστον 600 προσκυνητές από την Αίγυπτο, στη μεγάλη πλειονότητά της εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενημέρωσαν δύο άραβες διπλωμάτες το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ολοι πέθαναν εξαιτίας της ζέστης», με την εξαίρεση ενός που υπέκυψε από τα τραύματά του όταν ποδοπατήθηκε από πλήθος, διευκρίνισε ο ένας από τους δύο,, λέγοντας επίσης ότι ο συνολικός αριθμός δόθηκε από νεκροτομείο σε νοσοκομείο της συνοικία Αλ Μουάισεμ της Μέκκας.
Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, περίπου 550 πτώματα διακομίστηκαν στο νεκροτομείο στην Αλ Μουάισεμ, από τα μεγαλύτερα της ιερής πόλης.
At least 550 pilgrims lost their lives during the Hajj this year due to heat related issues, according to Arab diplomats.
The majority of the dead were Egyptians, with 323 succumbing primarily to heat-related illnesses.
Read more🔗https://t.co/JXlfnQBSoC pic.twitter.com/wJCK9kkCsr
— The Times Of India (@timesofindia) June 19, 2024
Ο νέος αιγυπτιακός απολογισμός αυξάνει σε 922 τον συνολικό αριθμό των νεκρών που έχουν υπολογιστεί έως τώρα στο χατζ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει στοιχείων που παρείχαν διάφορες χώρες.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε νωρίτερα ότι διεξάγει «επιχειρήσεις έρευνας για Αιγύπτιους που κηρύχθηκαν αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια του Χατζ», κάνοντας λόγο για «ορισμένο αριθμό θανάτων».
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έκαναν γνωστό την Κυριακή πως προσφέρθηκαν φροντίδες σε περίπου 2.000 πιστούς με θερμοπληξία, χωρίς όμως να διευκρινίσουν αν ή πόσοι υπέκυψαν.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν επίσης τουλάχιστον 60 Ιορδανοί, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως εκδόθηκαν 41 άδειες για να κηδευτούν πιστοί στη Μέκκα.
Το Χατζ, από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις του κόσμου, είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ και οι πιστοί που είναι σε θέση πρέπει να κάνουν το μεγάλο προσκύνημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Ομως η θρησκευτική αυτή συγκέντρωση υφίσταται ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σαουδαραβική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο υπεδείκνυε πως οι θερμοκρασίες στους τόπους όπου γίνονται τελετές αυξάνονται κατά 0,4° Κελσίου κάθε 10 χρόνια.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν συμβουλεύσει τους πιστούς να χρησιμοποιούν ομπρέλες, να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Ομως πολλές τελετές γίνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλός αριθμός θανάτων Αιγυπτίων οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί δεν είχαν λάβει άδειες, άρα δεν είχαν πρόσβαση σε τροφή, νερό, κλιματιζόμενους χώρους ή στέγη.
Αναφέρθηκαν επίσης θάνατοι πιστών από χώρες όπως η Τυνησία, η Ινδονησία, το Ιράν και η Σενεγάλη.
Περίπου 1,8 εκατ. πιστοί έλαβαν μέρος στο μεγάλο προσκύνημα φέτος, στη μεγάλη πλειονότητά τους (1,6 εκατ.) αλλοδαποί, σύμφωνα με τις αρχές του βασιλείου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News