312
Ο Τζο Μπάιντεν έχει φιλόδοξους στόχους για την μετάβαση των ΗΠΑ στην πράσινη οικονομία | REUTERS/ Kevin Lamarque/Files

Το σχέδιό του για «πράσινες» ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 19:29
Ο Τζο Μπάιντεν έχει φιλόδοξους στόχους για την μετάβαση των ΗΠΑ στην πράσινη οικονομία
|REUTERS/ Kevin Lamarque/Files

Το σχέδιό του για «πράσινες» ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2021, 19:29

Το ενεργειακό του σχέδιο για το κοντινό μέλλον των ΗΠΑ παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πιο φιλόδοξος στόχος που θέτει ο αμερικανικός πρόεδρος είναι μέχρι το 2050 η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη χώρα να προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αυτή τη στιγμή η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ αντιστοιχεί μόλις στο 4% της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times για να πιαστεί ο στόχος του αμερικανού προέδρου θα πρέπει η χώρα να καταφέρει να διπλασιάζει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας κάθε χρόνο για τα επόμενα τέσσερα έτη και στη συνέχεια η ποσότητα που θα παράγεται από το 2025 να διπλασιαστεί εκ νέου μέχρι το 2030.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν μεγάλες και δύσκολες νομοθετικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενέργεια και παράλληλα να συμβούν τεκτονικές αλλαγές στη βιομηχανία ενέργειας, στον τεχνολογικό τομέα αλλά και στον τρόπο που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος και ειδικότερα οι κάτοικοι των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπηρεσιών του η συνεχής μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη χώρα της τάξης του 40% μέχρι το 2035. Το ποσοστό αυτό είναι ικανό να ηλεκτροδοτήσει όλα τα νοικοκυριά της χώρας. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ θα φτάσει στο 45% το 2050, πολύ κοντά δηλαδή στον στόχο του Λευκού Οίκου. Αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι όλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολα να συμβούν και μάλιστα όλα μαζί.

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει επίσης ο τομέας της ενέργειας να έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2035 κάτι που επίσης ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο. Για να πετύχει αυτόν τον στόχο ο αμερικανός πρόεδρος ποντάρει πολύ στην αιολική ενέργεια και θέλει να δημιουργήσει θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Ένας ακόμη φιλόδοξος στόχος του είναι μέχρι το 2030 το 50% των καινούργιων αυτοκινήτων που πωλούνται στη χώρα να είναι ηλεκτρικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...