Ως το μεγαλύτερό του λάθος χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα την αποτυχία προετοιμασίας για την επαύριο της ανατροπής Καντάφι στη Λιβύη. Ομως, δεν ήταν όλα λάθη, σύμφωνα με τον ίδιο, αφήνοντας να αιωρείται ένα περίτεχνο «ναι, μεν, αλλά». Και όχι μόνο δεν ήταν όλα λάθη, αλλά ο ίδιος υπεραμύνθηκε της διεθνούς επέμβασης που έγινε στη χώρα, το 2011.
Λίγους μήνες προτού στηθούν οι κάλπες για τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε ερωτήσεις από το Fox News για τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές της προεδρίας του. Ο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων, δήλωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν είχαν αντιληφθεί επακριβώς τι θα επακολουθούσε μετά την πτώση του λίβυου συνταγματάρχη, Μουαμάρ Καντάφι, από την ηγεσία της χώρας του.
Είπε, ωστόσο, ότι η επέμβαση της χώρας του και των συμμάχων της στη Λιβύη ήταν «το σωστό πράγμα που έπρεπε να κάνουμε».
Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πραγματοποίησαν σειρά αεροπορικών επιδρομών που αποσκοπούσαν στην προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.
Ομως, μετά τον θάνατο του πρώην ηγέτη της Λιβύης από τους εξεγερμένους, η χώρα βυθίστηκε στο χάος με δύο αντίπαλα κοινοβούλια και κυβερνήσεις να σχηματίζονται.
Κύριο στοιχείο αυτής της ελλιπούς προετοιμασίας ήταν και ότι το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στη Λιβύη, με τη χώρα να γίνεται ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης των προετοιμασιών τους. Σε ό,τι αφορά στην τωρινή κατάσταση, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει σταθερότητα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, έφτασε στην πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ποιος ασκεί τον έλεγχο και την πολιτική εξουσία στην χώρα.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ομπάμα μιλάει ανοικτά για την εξέλιξη της επέμβασης των δυτικών στην Λιβύη. Πριν από λίγο μόνο καιρό είχε κατηγορήσει εμμέσως τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία ότι συνέβαλλαν στο χάος που επικρατεί σήμερα στη χώρα.
Από την άλλη, ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στα θετικά, τονίζοντας ως μεγαλύτερη συμβολή του την αποτροπή μιας νέας οικονομικής κρίσης για τις ΗΠΑ και ως καλύτερη μέρα της Προεδρίας του, την ημέρα που «πέρασε» τη μεταρρύθμιση στην Υγεία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News