306
|

Το Facebook αποκαλύπτει την ψυχοπάθειά σου

Avatar Νίκος Κακαρίκας 2 Δεκεμβρίου 2013, 00:30

Το Facebook αποκαλύπτει την ψυχοπάθειά σου

Avatar Νίκος Κακαρίκας 2 Δεκεμβρίου 2013, 00:30

Αν τα status updates στο Facebook σας αναφέρονται σε πόρνες, αποκεφαλισμούς, χασάπηδες και πορνογραφικό υλικό, τότε σύμφωνα με δυο καθηγητές Ψυχολογίας από τη Σουηδία, μπορεί να είναι τα πρώτα δείγματα πως είστε ψυχοπαθείς ή να έχετε άλλου είδους ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τους καθηγητές το βασικό ερώτημα της έρευνας ήταν αν τα Facebook status updates μπορούν να αποκαλύψουν τα ίδια σκοτεινά χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας όπως αποκαλύπτονται με τα ψυχολογικά tests.

Συνολικά παρακολούθησαν 304 χρήστες του Facebook, όλοι κάτοικοι των ΗΠΑ.

Aπό τη συλλογή των status updates των χρηστών επικεντρώθηκαν περισσότερο στη σκοτεινή τριάδα της προσωπικότητας, όρος που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία για άτομα τα οποία είναι α) ψυχοπαθείς β) ναρκισσιστές γ) Μακιαβελιστές.

Τα περισσότερα από αυτά τα status updates υπεδείκνυαν σε χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας και ναρκισσισμού.

Όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές, οι χρήστες που είχαν τα χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας είναι επικεντρωμένοι μόνο στις δικές τους επιθυμίες αδιαφορώντας για τις ανάγκες των άλλων. Σε τέτοια κατάσταση συχνά παραβιάζουν τους κανόνες και έχουν μεγαλύτερη ροπή προς τη διάπραξη μιας εγκληματικής πράξης.

Οι χρήστες με τα σημάδια ναρκισσισμού είναι επικεντρωμένοι μόνο στα δικά τους θετικά χαρακτηριστικά, επισημαίνουν μόνο τα προτερήματά τους και έχουν υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Οι χρήστες με τα χαρακτηριστικά του Μακιαβελισμού είναι κυνικοί, συναισθηματικά απόμακροι και φυσικά εξαπατούν και χειραγωγούν τους πάντες για να επιτύχουν τους στόχους τους. Τέλος, οι καθηγητές ανακάλυψαν και σημάδια νευρωτικών προσωπικοτήτων οι οποίοι ανανεώνουν συνέχεια το status τους.

Όσοι από εμάς δεν έχουμε Facebook δεν σημαίνει πως πρέπει να χαιρόμαστε ή να πανηγυρίζουμε. Σύμφωνα με Γερμανούς καθηγητές αλλά και εργοδότες στις ΗΠΑ, η απουσία μας από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετά ύποπτη αφού προφανώς έχουμε να κρύψουμε στοιχεία για τον χαρακτήρα μας που δεν θέλουμε μοιραστούμε με τους υπόλοιπους. Ένα από τα παραδείγματα που επικαλούνται είναι η περίπτωση του Anders Behring Breivik, ο γνωστός μακελάρης της Νορβηγίας, ο οποίος δεν είχε λογαριασμό στο Facebook. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News