537
|

Τι πίνουν και δεν μας δίνουν;

Τι πίνουν και δεν μας δίνουν;

Ό,τι αφορά στις επιστήμες, η βλακεία περισσεύει στον κόσμο των σταρ. Ημιμαθείς και επικίνδυνοι, διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές ακόμη και αθλητές εξοργίζουν την επιστημονική κοινότητα με τις δηλώσεις τους.

Η Οργάνωση “Sense About Science” (SAS) κάθε χρόνο συγκεντρώνει τις χειρότερες δηλώσεις των διασήμων και ζητά από επιστήμονες να τις τεκμηριώσουν. H SAS είναι μια οργάνωση που έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν τα επιστημονικά δεδομένα εκλαϊκεύοντάς τα. Στη μονομαχία Celebrity Vs Επιστήμη, όπως ήταν φυσικό η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της δεύτερης.

Η ηθοποιός Τζανουάρι Τζόουνς που υποδυόταν τον ρόλο της Μπέτι Ντρέιπερ στη σειρά “Mad Men”, τον Μάρτιο του 2011 παραδέχτηκε ότι μετά τη γέννηση του παιδιού της αποξήρανε και έφαγε τον πλακούντα της. Μάλιστα σύστησε σε όλες οι γυναίκες να κάνουν το ίδιο. Η Κάθριν Κόλινς, διαιτολόγος στο νοσοκομείο του Λονδίνου “St. George”, βγήκε από τα ρούχα της λέγοντας πως είτε μια γυναίκα φάει τον πλακούντα της ωμό, είτε μαγειρεμένο, είτε αποξηραμένο, παίρνει ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. «Για την ακρίβεια θα σου προσφέρει τοξίνες και άλλα ανούσια στοιχεία, τα οποία ο πλακούντας δεν άφηνε κατά τη διάρκεια της κύησης να φτάσουν στο έμβρυο».

Ο Σάιμον Κάουελ, ο πετυχημένος τηλεοπτικός και μουσικός παραγωγός, που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός ως ο κριτής του X-Factor στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι κουβαλάει μαζί του εισπνεόμενα μπουκάλια οξυγόνου ώστε να μειώσει την κούραση, το στρες και τα σημάδια της γήρανσης. Η Κέι Μίτσελ, ερευνήτρια που μελετά την εφαρμογή της ιατρικής σε χώρους που επικρατούν ακραίες συνθήκες, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εισπνοή 100% οξυγόνου υπό πίεση, επιτρέπει στο οξυγόνο να διαλυθεί στο πλάσμα του αίματος. «Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό βελτιώνει τα ποσοστά ανάρρωσης στις αθλητικές κακώσεις… χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις». Την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό μπορούν να είναι τοξικά – ιδιαίτερα στους πνεύμονες, όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι πιο υψηλά.

Για τον Μάικλ Φελπς, ο οποίος δικαιολόγησε το γεγονός ότι ουρεί στην πισίνα που προπονείται λέγοντας ότι το χλώριο σκοτώνει τα μικρόβια, η απάντηση της επιστήμης είναι σχεδόν μονολεκτική. «Τα ούρα είναι αποστειρωμένα, οπότε δεν υπάρχει τίποτα για να σκοτώσει η χλωρίνη» λέει ο βιοχημικός Στιούαρτ Τζόουνς.

Κι όμως, η πιο βλακώδης δήλωση των τελευταίων ετών δεν ανήκει σε κάποιον σταρ αλλά στον παρ’ ολίγον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο αναρωτήθηκε φωναχτά για ποιο λόγο οι αεροσυνοδοί δεν ανοίγουν τα παράθυρα όταν πιάνει φωτιά ένα αεροσκάφος. Ο μηχανικός αεροναυπηγικής Τζέικομπ Γουίτφιλντ απαντά στον πρώην υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ: «Δυστυχώς, Μιτ, ανοίγοντας το παράθυρο σε τέτοιο ύψος δεν θα έκανε και πολύ καλό. Για την ακρίβεια, αν μπορούσες να ανοίξεις ένα παράθυρο εν ώρα πτήσης, ο αέρας από την καμπίνα θα έφευγε βίαια προς τα έξω. Επειδή ο αέρας φεύγει από την καμπίνα που έχει υψηλή πίεση προς το εξωτερικό που έχει χαμηλότερη πίεση, είναι πιθανό ότι θα προκαλούνταν περισσότεροι τραυματισμοί και καταστροφές στο αεροσκάφος».

Μέσα σε όλες αυτές τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις των σταρ για την επιστήμη υπάρχουν και κάποια θετικά παραδείγματα. Για παράδειγμα η Τζένιφερ Άνιστον δήλωσε ότι σταμάτησε δια παντός τις δίαιτες και ότι άρχισε να τρώει κανονικά, αλλά συγκρατημένα γεύματα. Επίσης σημείωσε ότι οι νηστείες και οι δίαιτες που «καθαρίζουν» τον οργανισμό είναι κακές για το σώμα. Οι επιστήμονες όχι μόνο συνηγορούν, αλλά της δίνουν και συγχαρητήρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News