(Όλοι μας συχνά παρατηρούμε ότι πολλοί Έλληνες έχουμε εσφαλμένη εικόνα ως προς τα θεμελιώδη στοιχεία της κοινωνίας μας. Πόση είναι η ανεργία, πόσοι μετανάστες ζουν στην Ελλάδα, πόσο εκτεταμένη είναι η διαφθορά, είναι ορισμένα ερωτήματα στα οποία ο μέσος έλληνας δίνει εσφαλμένες απαντήσεις. Σας έχω και καλά νέα: δεν είμαστε οι μόνοι! Πολλές κοινωνίες έχουν επίσης λανθασμένη αντίληψη για τη χώρα τους. Σαν την ταξιθέτρια στο σινεμά, σπεύδω να σας πω ότι αυτοί που έχουν την καλύτερη γνώση αυτού που συμβαίνει γύρω τους, είναι οι Σουηδοί και οι Γερμανοί).
Το δημοσίευμα της «Guardian» αναφέρεται σε μιαν έρευνα, στο δείγμα της οποίας δεν είναι δυστυχώς οι Έλληνες. Έχει ενδιαφέρον όμως παρά ταύτα, διότι δείχνει την εσφαλμένη αυτογνωσία των λαών. Οι Αμερικανοί λ.χ. θεωρούν ότι η εγκυμοσύνη των εφήβων κοριτσιών είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε το ¼ των εφήβων γεννά κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 3%. Κι αν οι Γάλλοι θεωρούν ότι το 30% της κοινωνίας τους είναι μουσουλμάνοι (ενώ είναι μόλις 8%) κι οι Ιταλοί επίσης το 30% (ενώ είναι μόλις 7%), οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το 31% της κοινωνίας τους είναι μετανάστες, κι ας είναι το 13%…
Θέλετε κι άλλα; Οι Ιταλοί λ.χ. πιστεύουν ότι ο μισός τους πληθυσμός είναι τρίτης ηλικίας και ότι ένας στους δυό είναι άνεργος. Στην πραγματικότητα, άνω των 65 ετών είναι το 21% του πληθυσμού, ενώ η ανεργία δεν έχει ξεπεράσει το 12.5%. Οι Γάλλοι πάλι νομίζουν ότι στις τελευταίες εκλογές ψήφισε το 58%, ενώ ψήφισε το 80%, ενώ οι Πολωνοί πιστεύουν ότι ψήφισε το 42% και πράγματι ψήφισε το 49%.
Στο δείγμα της έρευνας, η αξιοπιστία των γνώσεων των λαών, στον μέσο όρο έχει ως εξής – στην καλύτερη θέση βρίσκονται οι Σουηδοί και Γερμανοί, ακολουθούν οι Ιάπωνες, οι Ισπανοί, Βρετανοί, Αυστραλοί, Βέλγοι κι από κει και κάτω είναι οι: Καναδοί, Γάλλοι, Ούγγροι, Πολωνοί, Νοτιοκορεάτες, Αμερικανοί και Ιταλοί.
Γιατί λοιπόν η πραγματική εικόνα απέχει απ' αυτήν που έχουν στο μυαλό τους οι λαοί; Ένας λόγος είναι η κακή κατανόηση της ερώτησης ή ακόμη η βιαστική απάντηση, μολονότι δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην ερώτηση. Ένας άλλος λόγος είναι η παραπλανητική εικόνα που διαμορφώνουν και μεταδίδουν τα ΜΜΕ. Το γεγονός, όμως, ότι το πρόβλημα δείχνει να είναι οικουμενικό, ίσως τελικά να σημαίνει ότι πρέπει να αποδοθεί μικρότερη ευθύνη στα ΜΜΕ – αναμφίβολα όμως μεγάλη ευθύνη επωμίζονται τα κοινωνικά δίκτυα που λειτουργούν ως ιμάντας μεταφοράς ανακριβών συχνότατα πληροφοριών. Πολλοί άνθρωποι επίσης έχουν μιαν αδυναμία απομνημόνευσης αριθμών ή μιαν αδυναμία συνεργασίας σε μιαν έρευνα – γιατί δίνουν απαντήσεις που συναρτώνται με αυτά που φοβούνται και όχι με αυτά που συμβαίνουν. Και τέλος υπάρχει και η εκούσια λογική άγνοια – «αφού δεν μπορώ να επηρρεάσω τίποτα, γιατί να μπώ στον κόπο να ενημερωθώ;» είναι ο κεντρικός πυρήνας αυτής της νοοτροπίας.
(Αυτά περίπου λέει το δημοσίευμα. Νομίζω όμως, πως είναι και κάτι άλλο – το σύστημα της δευτεροβάθμιας παιδείας. Στην Ελλάδα πιστεύω, πως αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας παραγωγής χαλασμένων μυαλών. Διότι όταν τα πάντα κρίνονται τελικά στην απόλυτη απομνημόνευση και όχι στην εξοικείωση με ένα σύστημα καταχώρισης της γνώσης, σύνθεσης και καταγραφής, η μνήμη καίγεται και το μυαλό λειτουργεί απείθαρχα. Θέλετε και παράδειγμα; Όταν στον δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας δηλώνουμε οι ίδιοι ότι θεωρούμε εαυτούς πολύ διεφθαρμένους, μας πιάνει το παράπονο μετά, όταν η οργάνωση μας αξιολογεί στους «πολύ διεφθαρμένους»! Καμμένα μυαλά – διότι αν αυτή πράγματι είναι η αυτογνωσία μας, γιατί ενοχλούμαστε όταν την ίδια εκτίμηση μοιράζονται και άλλοι;).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News