Το ότι τα διεθνή ΜΜΕ λειτουργούν πολύ καλύτερα από τα ελληνικά το ξέραμε (και αυτό είναι μια σαφής ένδειξη αυτοκριτικής που κάνουμε εδώ στο Protagon). Το ότι οι Βρετανοί έχουν μία άλλη κουλτούρα διαλόγου, επίσης, το ξέραμε.
Και τώρα, όσο το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πλησιάζει, όλο και περισσότερα βρετανικά Μέσα παίρνουν θέση για το πώς βλέπουν τα ίδια την κατάσταση. Για το τι προτείνουν στους πολίτες να κάνουν. Για το αν συντάσσονται με το στρατόπεδο του «Remain» ή του «Leave».
Με κύριο άρθρο τους, την περασμένη εβδομάδα, οι Financial Times πήραν επισήμως θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στέλνοντας προειδοποίηση ότι το Brexit θα συνιστά πράξη αυτοακρωτηριασμού. «Ενας εποικοδομητικός διάλογος είναι ζωτικής σημασίας τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ισλαμικό εξτρεμισμό, την προσφυγική κρίση, τη ρωσική επέκταση και την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα παρά σε συλλογική βάση», έγραψε η κορωνίδα του οικονομικού Τύπου, ακριβώς μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, δίνοντας τον παλμό που επικρατεί στο City.
Και με το που άνοιξε η τελευταία εβδομάδα, όλες οι μεγάλες εφημερίδες πήραν κι αυτές θέση.
Η κυριακάτικη έκδοση της Mail τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, με ένα απόλυτα σαφές μήνυμα, ακριβώς κάτω από το λογότυπο της εφημερίδας. «Σας προτείνουμε να ψηφίσετε ΠΑΡΑΜΟΝΗ για μία ακόμη πιο ασφαλή, πιο ελεύθερη και Μεγαλύτερη Βρετανία, με ευημερία».
Και το κείμενο που ακολούθησε ήταν ενδεικτικό του ύφους που θέλει να κρατήσει το Μέσο σε αυτήν την κρίσιμη χρονικά συγκυρία. Σε ένα δισέλιδο άρθρο, η εφημερίδα ανέφερε ότι η Βρετανία θα έρθει αντιμέτωπη με ανατιμήσεις, αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μια περίοδο αβεβαιότητας, αν ψηφίσει να φύγει από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου. Επιπλέον κατηγόρησε το στρατόπεδο υπέρ του Brexit για πλασάρισμα μιας «επικίνδυνης αυταπάτης». «Ο ανθρώπινος νους γνωρίζει ότι, ειδικά στον κόσμο που κατοικούμε τώρα, οι βαθύτερες επιθυμίες μας, πρέπει με κάποιο τρόπο να εποπτεύονται για να ταιριάζουν με το σύνολο και την σκληρή πραγματικότητα ενός ανταγωνιστικού κόσμου, και ακόμα και αν παραμένουμε ένα μεγάλο έθνος, δεν έχουμε πλέον τη δύναμη ή τον πλούτο που κάποτε μας επέτρεπε να ζούμε σε απόλυτη απομόνωση», έγραψε η κυριακάτικη έκδοση της Mail και έβαλε στον στόχο της τους επικεφαλής της καμπάνιας του Βrexit, λέγοντας πως είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων των Βρετανών και να ρίξουν το επίπεδο διαβίωσης, προκειμένου να περπατήσουν σε ένα αβέβαιο μέλλον.
Σε ένα πολύ πιο πολιτικό και ήπιο ύφος, η κυριακάτικη έκδοση της Guardian, η The Observer, τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα σε ένα άρθρο με τίτλο: «Για μια διεθνή, φιλελεύθερη και ανοιχτή Βρετανία, πρέπει να είμαστε μέρος της ΕΕ». Επιβεβαιώνοντας ότι η εφημερίδα ήταν «πάντα περήφανη για τη διεθνιστική, φιλελεύθερη κοσμοθεωρία της», σημειώνει πως «παρά τις πολλές αδυναμίες της, αυτή η εφημερίδα πιστεύει, ότι η ΕΕ είναι χωρίς αμφιβολία, μια δύναμη για το καλό».
Και μιας και οι δύο εφημερίδες βγαίνουν με διαφορετικό τίτλο, ο μεγάλος… αδερφός της Observer, η Guardian, κυκλοφόρησε κι αυτή με σαφή θέση υπέρ της παραμονής. «Θα πρέπει να παραμένετε συνδεδεμένοι και χωρίς αποκλεισμούς και όχι θυμωμένοι και απομονωμένοι. Ψηφίστε για μια ενωμένη χώρα που απλώνει το χέρι στον κόσμο, καταψηφίστε τον διχασμό και την εσωστρέφεια. Ψηφίστε για την παραμονή», έγραψε η εφημερίδα.
«Ναι» οι Times, «όχι» οι Sunday Times
Οι βρετανικοί Times στηρίζουν την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στο φύλλο του Σαββάτου, 18 Ιουνίου, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας έφερε τον τίτλο «Γιατί το Remain είναι η καλύτερη λύση για την Βρετανία».
«Σε γενικές γραμμές πιστεύουμε ότι η Βρετανία θα είναι σε καλύτερη θέση να ηγηθεί μιας ανανεωμένης προσπάθειας για την αναμόρφωση της ΕΕ εκ των έσω, αντί να αρχίσει εκ νέου έξω από αυτήν», έγραψε η εφημερίδα. Ωστόσο, οι δύο άλλες εφημερίδες του ομίλου Μέρντοκ, η Sun και οι Sunday Times έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit. Η Sun, η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία, προέτρεπε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν για την αποχώρηση στο πρωτοσέλιδο της 14ης Ιουνίου. «Πρέπει να απομακρυνθούμε από το διευθυντήριο των Βρυξελλών», ανέφερε η εφημερίδα με τις σχεδόν 1,7 εκατομμύρια πωλήσεις.
Οσον αφορά τους Sunday Times, η εφημερίδα προέτρεψε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης ως μέσο πίεσης για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. «Ναι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια ταραχώδη διαδρομή όμως πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αυτή η ψήφος ίσως να είναι η μόνη ευκαιρία να σταματήσουμε την επέλαση του συγκεντρωτικού ευρωπαϊκού σχεδίου», τόνισαν.
Κλείνοντας, η Telegraph, που ομολογουμένως έχει μεγαλύτερο κύρος από τη Sun, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας, προτρέποντας τους αναγνώστες της να κάνουν το ίδιο. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με κύριο άρθρο με τον τίτλο «Ψηφίστε υπέρ της αποχώρησης για να επωφεληθείτε από έναν κόσμο ευκαιριών», προβληματίζοντας αρκετά, αφού η δυναμική της μόνο αμελητέα δεν είναι.
Και την ώρα που όλες οι βρετανικές εφημερίδες έπαιρναν θέση, αυτός που έκανε καμπάνια υπέρ της παραμονής και ενδέχεται να έπεισε περισσότερο κόσμο ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ένα κείμενο και μία φωτογραφία με τα οποία εκφράζει την άποψή του ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ.
«Είμαι παθιασμένος με τη χώρα μου και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πάντα θα είναι “η Σπουδαία”. Κάθε πλευρά έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη της και πρέπει να είναι σεβαστή, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος. Επαιξα τα καλύτερα μου χρόνια, στην παιδική μου ομάδα, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μεγάλωσα δίπλα σε σπουδαίους νεαρούς Βρετανούς παίκτες, όπως ο Ράιαν Γκιγκς, ο Πολ Σκόουλς, ο Νίκι Μπατ και τους αδερφούς Νέβιλ. Μαζί ήταν και ένα γκρουπ έμπειρων και μεγαλύτερων σε ηλικία Βρετανών παικτών όπως ο Γκάρι Πάλιστερ, ο Στιβ Μπρους και ο Πολ Ινς. Είχαμε κερδίσει τίτλους, ήμασταν όμως καλύτεροι και πιο επιτυχημένοι εξαιτίας του Δανού τερματοφύλακά, Πίτερ Σμάιχελ, της ηγετικής μορφής του Ιρλανδού Ρόι Κιν και των ικανοτήτων του Γάλλου, Ερικ Καντονά. Είχα επίσης το προνόμιο να παίξω και να ζήσω στη Μαδρίτη, το Μιλάνο και το Παρίσι με συμπαίκτες από όλη την Ευρώπη. Αυτές οι καταπληκτικές ευρωπαϊκές πόλεις και οι παθιασμένοι φίλαθλοι τους, καλωσόρισαν εμένα και την οικογένεια μου και μας έδωσαν την ευκαιρία να απολαύσουμε την μοναδική και εμπνευσμένη κουλτούρα τους αλλά και τους ανθρώπους. Ζούμε σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο, όπου μαζί είμαστε δυνατοί. Για τα παιδιά μας και τα παιδιά τους πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα παγκόσμια προβλήματα από κοινού και όχι μόνοι. Για αυτούς τους λόγους θα ψηφίσω υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», έγραψε, κερδίζοντας πάνω από 50.000 share μέσα στα πρώτα 15′.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News