Δεν υπάρχει τίποτε πιο οδυνηρό από το τρομαγμένο παιδικό βλέμμα. Εκατομμύρια παιδιά καθημερινά στον κόσμο όμως αντικρίζουν ακριβώς έτσι τη ζωή. Είναι πια η ώρα να αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να αποφασίσουμε να τα προστατέψουμε.
Μ' αυτή τη σκέψη η Unicef, η οργάνωση που με την προώθηση των εμβολιασμών έχει σώσει εκατομμύρια παιδικές ζωές παγκοσμίως, προβάλλει στη σελίδα της ένα πολύ δυνατό video, προσπαθώντας να εξηγήσει, σε μερικά δευτερόλεπτα, πώς αντιλαμβάνεται και εισπράττει τη βία ένα μικρό παιδί.
Σε ένα φαρμακείο μπαίνει ένα μικρό αγόρι με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης στο πρόσωπό του. Στα χέρια του κρατά ένα αρκουδάκι. Ο φαρμακοποιός το χαιρετά σαν να είναι παλιοί γνώριμοι και του προτείνει μια φαρμακευτική αγωγή, που εγγυημένα θα λύσει το πρόβλημά του. Πρέπει να πάρει μια σταγόνα από το φάρμακο που θεραπεύει τη «βία από συμμορία» (όπως γράφει η ετικέτα) με ένα κύβο ζάχαρης. Ο άνδρας διαβεβαιώνει τον μικρό ότι αυτό θα τον κρατήσει ασφαλή και τον συμβουλεύει να παραπέμψει σε εκείνον όποιον τολμήσει να πειράξει το παιδί και να ισχυριστεί το αντίθετο.
Εκείνη όμως τη στιγμή ακούγονται μακρινοί ήχοι σαν από σφαίρες, το φως αρχίζει να ταλαντεύεται και να σβήνει. Τα μάτια του παιδιού μεγαλώνουν από τον φόβο. Τα ράφια κουνιούνται από σεισμική δόνηση και δεκάδες μπουκάλια σωριάζονται στο πάτωμα. Ετικέτες που πάνω τους γράφουν: «Βιασμός». «Πόλεμος». «Σκλαβιά». «Φόνος».
«Μην ξεχνάς» φωνάζει ο φαρμακοποιός, με φωνή που χάνεται στο θόρυβο. «Μια σταγόνα από το φάρμακο και λίγη ζάχαρη. Η συνταγή πέτυχε για το αρκουδάκι σου». Και όλα βυθίζονται στο σκοτάδι, καθώς καταρρέουν. Δευτερόλεπτα μετά η κάμερα δείχνει το αγοράκι να παίζει στο σπίτι του με το λούτρινο ζωάκι και ένα κούκλο, ο οποίος μοιάζει με τον φαρμακοποιό. Ακούγονται χτυπήματα στην πόρτα, σειρήνες και άγριες φωνές.
Στην τελευταία σκηνή με τον μικρό απορροφημένο στο παιχνίδι και την ένταση του φρικτού θορύβου να ανεβαίνει, εμφανίζονται τίτλοι που ενημερώνουν τον θεατή ότι κάθε πέντε λεπτά ένα παιδί αφήνει την τελευταία του πνοή επειδή πέφτει θύμα βίας. Και δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο γι' αυτό καθώς η κακοποίηση μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Να είναι φυσική, σεξουαλική ή συναισθηματική. Με την τελευταία να είναι η πιο σύνθετη. Ποιος μπορεί άλλωστε να ορίσει ακριβώς τι περιλαμβάνει η συναισθηματική βία για ένα παιδί; Το να το γελοιοποιούν; Το να του λένε ότι δεν το αγαπούν; Ή το να το αγνοούν;
Μετά από αυτό το ολιγόλεπτο φιλμάκι, την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε στα μάτια έναν μικρό άγγελο, θα θυμηθείτε ότι ο κόσμος τσακίζει τη μόνη ελπίδα που έχει για να σωθεί.
http://www.unicef.org/endviolence/
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News