Στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι προβολείς του ενδιαφέροντος έπεσαν πάνω στην Ανγκελα Μέρκελ και στον Εμανουέλ Μακρόν. Επειδή οι όποιες αποφάσεις των 28 για τις θέσεις-κλειδιά της Ενωσης περνούν αναγκαστικά από αυτούς τους δύο ηγέτες. Γερμανία και Γαλλία πρέπει να τα βρουν ώστε να ξεμπλοκάρει η (κάθε) υπόθεση.
Ομως η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος δεν τα βρήκαν, ως φαίνεται, έτσι η αισιοδοξία που υπήρχε νωρίτερα, ότι θα ληφθούν αποφάσεις για τις επιτελικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετατράπηκε σε επιφυλακτικότητα ή και σε απογοήτευση ακόμη.
Ως προς αυτό υπάρχουν δύο παραδείγματα αντιδράσεων.
Ο μεν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέσυρε τη «μετρημένη αισιοδοξία» του και πρόβαλε την «επιφύλαξη», ο δε ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ αποτόλμησε να πει ότι «ευκολότερα βγάζεις πάπα παρά ευρωπαίους επιτελικούς»!
Η διαβούλευση των δύο ηγετών, Μέρκελ και Μακρόν, δεν ήταν παραγωγική και δεν βοήθησε στην ταχεία επίλυση της διαμάχης τους σχετικά με την πλήρωση των θεσμικών θώκων της Ενωσης, με πρώτον εκείνον του προέδρου της Κομισιόν.
Μάλιστα η Μέρκελ παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους: «Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα». Τα οποία ασφαλώς αφορούν ποιοι θα καταλάβουν τις θέσεις των προέδρων: της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ελλείψει συναίνεσης, σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση ενός αποδεκτού υποψηφίου διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οι επικεφαλής των Σοσιαλιστών και του κεντρώου Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμήνυσαν στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι δεν θα τον στηρίξουν. Ο Μακρόν, που έχει αντιταχθεί στον διορισμό του Βέμπερ, φέρεται ικανοποιημένος από αυτήν την τροπή. Ομως η Μέρκελ αρνήθηκε να το θεωρήσει δεδομένο. Επανέλαβε ότι στηρίζει το σύστημα των υποψηφίων που ορίζονται από την κάθε πολιτική οικογένεια για να διεκδικήσουν την προεδρία της Κομισιόν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για τους διορισμούς σε αυτήν τη σύνοδο.
Το ΕΛΚ πάντως αποφάσισε να παραμείνει υποψήφιός του ο Βέμπερ.
Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Γιούνκερ πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 ευρωπαίων ηγετών και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Brexit
Η Βρετανία θα αποβληθεί από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, εκτός εάν κυρωθεί η συμφωνία της Τερέζα Μέι για το συντεταγμένο Brexit ή ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ζητήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή γενικές εκλογές αυτό το καλοκαίρι – σε αυτή τη θέση κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ μη υποφέροντας περαιτέρω καθυστερήσεις, όπως δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News