611
Αστυνομική παρουσία έξω από το στάδιο Emirates του Λονδίνου την Τρίτη | REUTERS/David Klein

Συναγερμός στην Ευρώπη μετά τις απειλές του ISIS για χτύπημα σε αγώνες του Champions League

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 22:28
Αστυνομική παρουσία έξω από το στάδιο Emirates του Λονδίνου την Τρίτη
|REUTERS/David Klein

Συναγερμός στην Ευρώπη μετά τις απειλές του ISIS για χτύπημα σε αγώνες του Champions League

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 22:28

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσαν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην UEFA οι απειλές τoυ Ισλαμικού Κράτους (ISIS) για τρομοκρατικό χτύπημα σε κάποιον ή κάποιους από τους αγώνες της προημιτελικής φάσης του Champions League σε Λονδίνο, Μαδρίτη και Παρίσι τον Απρίλιο.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου σημείωσε πως έχει ενημερωθεί για την τρομοκρατική απειλή που διατυπώθηκε σχετικά με τις προημιτελικές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις στο πλαίσιο του Champions League, ωστόσο έκανε γνωστό ότι τα ματς θα διεξαχθούν κανονικά.

«Η UEFA είναι ενήμερη για τις φερόμενες τρομοκρατικές απειλές που διατυπώθηκαν προς τους αγώνες του UEFA Champions League αυτής της εβδομάδας και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρχές στους αντίστοιχους χώρους διεξαγωγής» ανέφερε η διοργανώτρια αρχή σε ανακοίνωσή της στο ESPN. «Ολοι οι αγώνες σχεδιάζεται να διεξαχθούν κανονικά, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ασφαλείας».

  • Την Τρίτη (9/4) η Αρσεναλ υποδέχεται την Μπάγερν Μονάχου στο στάδιο Emirates του Λονδίνου και η Ρεάλ Μαδρίτης παίζει με τη Μάντσεστερ Σίτι στο στάδιο Μπερναμπέου της Μαδρίτης, ενώ την Τετάρτη (10/4) η Παρί Σεν Ζερμέν αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα στο Parc des Princes του Παρισιού και η Ατλέτικο Μαδρίτης φιλοξενεί την Μπορούσια Ντόρτμουντ στο στάδιο Wanda Metropolitano της Μαδρίτης.

Προηγήθηκαν πολλαπλές αναρτήσεις στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα που συνδέονται με το ISIS, οι οποίες καλούσαν σε επιθέσεις στα γήπεδα που φιλοξενούν προημιτελικούς αγώνες της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.

Μία από τις αφίσες του ISIS που διακινήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ώρες. Οι απειλές αυτού του είδους «δεν είναι καινούργιες», σύμφωνα με τον γάλλο υπ. Εσωτερικών. Ωστόσο, οι χώρες που φιλοξενούν τους αγώνες έλαβαν επιπλέον μέτρα

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στο Παρίσι την Τετάρτη, ως απάντηση στην απειλή, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθούν περισσότερα από 2.000 επιπλέον στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε στο ESPN: «Οι υπηρεσίες Κρατικής Ασφάλειας έχουν σχεδιάσει μια επιχειρησιακή ανάπτυξη στην οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 πράκτορες της Εθνικής Αστυνομίας και Πολιτικής Φρουράς, στους οποίους θα προστεθούν μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας της Μαδρίτης, για να διασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη τα δύο αθλητικών γεγονότων που πραγματοποιούνται σήμερα (Τρίτη) και αύριο (Τετάρτη) στην πρωτεύουσα. Η ανάπτυξη αυτή συντονίζεται και έχει την υποστήριξη που προβλέπεται στα μέτρα που, σε όλη την επικράτεια του κράτους, θεσπίζει το Αντιτρομοκρατικό Σχέδιο Πρόληψης, Προστασίας και Αντίδρασης για το σημερινό επίπεδο του αντιτρομοκρατικού συναγερμού (επίπεδο 4 σε μια κλίμακα πέντε επιπέδων), στο οποίο έχουν προστεθεί διάφορα μέτρα για την πρόληψη αυτού του τύπου απρόοπτων».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανίν, τόνισε ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σημαντικά. «Είδαμε, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα από το Ισλαμικό Κράτος που στοχεύει ιδιαίτερα τα γήπεδα, το οποίο δεν είναι καινούργιο. Ο αρχηγός της αστυνομίας, με τον οποίο μίλησα πολύ νωρίς σήμερα το πρωί, έχει ενισχύσει σημαντικά τους πόρους ασφαλείας» ανέφερε ο Νταρμανίν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Σχετική κινητοποίηση αναμενόταν να υπάρξει και στη Μεγάλη Βρετανία. «Γνωρίζουμε τις αναφορές στο Διαδίκτυο και στα ΜΜΕ σε σχέση με εκκλήσεις για στοχοθέτηση αγώνων σε όλη την Ευρώπη και εδώ στο Λονδίνο» δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου στο ESPN. Ο ίδιος θέλησε να βεβαιώσει τους φιλάθλους ότι οι Αρχές έχουν καταρτίσει «ένα ισχυρό σχέδιο αστυνόμευσης για τον αποψινό αγώνα».

Υπενθυμίζεται πως οι ρεβάνς για το Champions League είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των πρώτων προημιτελικών αγώνων έχει ως εξής:

Τρίτη 9/4

22:00 Αρσεναλ-Μπάγερν Μονάχου
22:00 Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Σίτι

Τετάρτη 10/4

22:00 Ατλέτικο Μαδρίτης-Ντόρτμουντ
22:00 Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα

Οι επαναληπτικοί:

Τρίτη 16/4

22:00 Ντόρτμουντ-Ατλέτικο Μαδρίτης
22:00 Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν

Τετάρτη 17/4

22:00 Μπάγερν Μονάχου-Αρσεναλ
22:00 Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης

Ημιτελικοί (30 Απριλίου/1 Μαΐου και 7/8 Μαΐου)

Ατλέτικο Μαδρίτης/Ντόρτμουντ–Παρί Σεν Ζερμέν/Μπαρτσελόνα
Αρσεναλ/Μπάγερν Μονάχου-Ρεάλ Μαδρίτης/Μάντσεστερ Σίτι

Τελικός 1/6

Λονδίνο-Wembley

(Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ESPΝ, βίντεο από Open)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...