(Θέλω να ελπίζω, ότι για πολλούς αναγνώστες όσα ακολουθούν είναι γνωστά και άρα, θα με προσπεράσουν. Όσοι όμως δεν γνωρίζετε το όνομα Άλαν Τούρινγκ, σας παρακαλώ κοντοσταθείτε. Γιατί αυτός ο άνθρωπος ήταν μια λαμπερή και τραγική προσωπικότητα, που παρά την προσφορά του στη σωτηρία της Ευρώπης, δοκιμάστηκε φυσικά και ψυχικά όσο λίγοι).
Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι αποκαταστάθηκε η μνήμη του Άλαν Τούρινγκ. Ο βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης υπέβαλε το σχετικό αίτημα στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία του απέδωσε μετά θάνατον χάρη μολονότι δεν συνέτρεχαν οι δύο αναγκαίοι όροι – το αίτημα δεν υποβλήθηκε από την οικογένεια του Τούρινγκ, ούτε ο Τούρινγκ ήταν «αθώος» ως προς το «έγκλημα» για το οποίο είχε καταδικαστεί. Ο άνθρωπος ήταν ομοφυλόφιλος (μια ιδιότητα ποινικά κολάσιμη στην Αγγλία μέχρι το 1967), γι΄ αυτό και στη δίκη του θεώρησε μάταιο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Καταδικάστηκε σε συνθήκες δικής του αλαλίας…
Για να πάρουμε απ΄ την αρχή την ιστορία, ο Άλαν Τούρινγκ υπήρξε ένα μοναδικό μαθηματικό μυαλό – θεωρείται ο «πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών», ενώ χάρη σ΄ αυτόν έσπασε ο γερμανικός στρατιωτικός κωδικός «Enigma», με άλλα λόγια έδωσε τη δυνατότητα στους Συμμάχους να κερδίσουν τη μάχη του Ατλαντικού «συντομεύοντας τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κατά δύο χρόνια» (Guardian).
Μολονότι λοιπόν ο Τούρινγκ ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο Μπλέτσλεϊ Παρκ (τη Βρετανική Υπηρεσία Αντικατασκοπίας), επειδή η εργασία του ήταν απόρρητη, το έργο του ουδέποτε επισήμως αναγνωρίστηκε.
Αντίθετα, κάποια στιγμή κλέφτες μπήκαν στο σπίτι του και το διέρρηξαν. Ο Τούρινγκ το κατήγγειλε στην αστυνομία – όπως απεδείχθη όμως αργότερα, ήταν ο 19χρονος εραστής του αυτός που παρακίνησε και συνεργάστηκε με έναν κακοποιό για τη διάρρηξη. Με την καταγγελία του, βγήκε στην επιφάνεια η ιστορία της ομοφυλοφιλίας του και ο Τούρινγκ καταδικάστηκε γι΄ αυτήν, με την επιπρόσθετη κατηγορία της «σεξουαλικής διαστροφής».
Η καταδίκη του είχε μιαν «επιλογή» – μπορούσε να διαλέξει αν επιθυμούσε τη φυλάκιση ή την «ορμονική θεραπεία». Επέλεξε τη δεύτερη και ως πειραματόζωο, επί ένα χρόνο έβλεπε να μεγαλώνει το στήθος του εξαιτίας των εγχύσεων οιστρογόνων, ενώ τον είχαν αποκλείσει από τον χώρο εργασίας του. «Ήταν η παρανοϊκή εποχή, κατά την οποία πολλοί στην Αγγλία πίστευαν, ότι θα μπορούσε να γοητευθεί από Ρώσο πράκτορα και να βρεθεί στην άλλη πλευρά» σημειώνεται στην “Guardian” και υπογραμμίζεται ότι «αυτό ήταν πολύ εσφαλμένο για την περίπτωση του Τούρινγκ, καθώς επρόκειτο για έναν άνθρωπο πολύ έντιμο και πολύ πατριώτη». Το 1954, ο Τούρινγκ συντετριμμένος και απομονωμένος, πέθανε από δηλητηρίαση με κυάνιο – ήταν μόλις 42 ετών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρις Γκρέιλινγκ – ο οποίος προ διετίας είχε υποστηρίξει το δικαίωμα ενός ξενοδόχου στη Σκωτία να αρνηθεί την προσφορά υπηρεσιών σε ομοφυλόφιλο ζευγάρι (“Monde”) – σε τούτη την περίσταση υπερέβη εαυτόν. Υπέβαλε το αίτημα στη βασίλισσα να αποκατασταθεί η μνήμη του Τούρινγκ, ενώ τιμή στον Τούρινγκ απέδωσε κι ο Ντ. Κάμερον.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι πριν από 4 χρόνια ο (τότε) πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε προσκρούσει στις αντιδράσεις των Συντηρητικών, όταν επιχείρησε μιαν ανάλογη πρωτοβουλία και περιορίστηκε αναγκαστικά να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε το βρετανικό κράτος σε αυτό τον κορυφαίο και πρωτοπόρο μαθηματικό.
Στις μέρες μας, 59 χρόνια αργότερα, ο Τούρινγκ βρήκε τη θέση του στο πάνθεον των ηρώων. Οι προκαταλήψεις, οι ιδεοληψίες και η στενομυαλιά, το πλέγμα των οποίων γονάτισε ένα μοναδικό μυαλό και συνέτριψε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, αντιστάθηκαν 59 χρόνια.(Ευτυχώς που είμαι λευκή, υγιής και στρέιτ…)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News