2312
Ρέιβ πάρτι σε βερολινέζικο κλαμπ | Facebook/Spree Ravers Berlin

Swinging Berlin: τα κλαμπ αψηφούν τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 21:13
Ρέιβ πάρτι σε βερολινέζικο κλαμπ
|Facebook/Spree Ravers Berlin

Swinging Berlin: τα κλαμπ αψηφούν τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 21:13

Την ημέρα που το «Salon zur wilden Renate» άνοιξε ξανά για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, οι δυνατές δονήσεις του μπιτ συνεχίστηκαν για πολλή ώρα μετά την ανατολή του ήλιου, ενώ εκατοντάδες θαμώνες σε κατάσταση ευφορίας χόρευαν ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς μάσκες.

Υστερα από 18 μήνες στον «πάγο», το διάσημο βερολινέζικο νάιτ κλαμπ άνοιξε το Σαββατοκύριακο 4-5 Σεπτεμβρίου, αλλά όχι όπως σχεδίαζε αρχικά η πόλη να το κάνει, γράφει στους New York Times ο Μπριν Στόλε σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο. Νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι, η κυβέρνηση του Βερολίνου χρηματοδότησε μια μελέτη για να ελέγξει κατά πόσον τα μοριακά τεστ PCR μπορούσε να είναι ένας ασφαλής τρόπος για να ανοίξουν ξανά τα κλαμπ.

Αλλά πριν ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα τοπικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ μιας ντισκοτέκ, που είχε μηνύσει την πόλη επειδή είχε απαγορεύσει τον χορό σε εσωτερικούς χώρους, αναγκάζοντας τη Γερουσία του Βερολίνου να επιτρέψει την επαναλειτουργία των κλαμπ. Οσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες μπορούν να μπουν χωρίς να απαιτείται τεστ για την είσοδο.

Παλιότερη βραδιά στο «Σαλόνι της άγριας Ρενάτε»

Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα γεμάτα κλαμπ, πακτωμένα με ιδρωμένους χορευτές που φωνάζουν πιο δυνατά από τη μουσική επί ώρες, είναι το ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση του κορονοϊού. Αλλωστε, μερικές από τις πρώτες τεκμηριωμένες εστίες του Βερολίνου το 2020 εντοπίστηκαν σε κλαμπ της πόλης.

Προς το παρόν, όμως, το πάρτι έχει ξαναρχίσει επίσημα.

Με επίκεντρο τα πάρτι

Οι κανόνες για την επαναλειτουργία των ευρωπαϊκών κλαμπ ποικίλλουν και συνεχίζουν να αλλάζουν. Η Ιταλία και η Γαλλία επέτρεψαν να ανοίξουν ξανά για τους εμβολιασμένους, ενώ από το τέλος του μήνα η Βρετανία θα απαιτεί από τους εισερχόμενους σε κλαμπ να είναι εμβολιασμένοι.

Στην Ολλανδία, επιτράπηκε στα κλαμπ να ανοίξουν για λίγο τον Ιούνιο. Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και περίπου 1.000 κρούσματα, που καταγράφηκαν μετά το διήμερο Verknipt festival το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου στην Ουτρέχτη –σε ανοικτό χώρο με συνολικά 20.000 συμμετέχοντες, όπως ανέφερε το Spiegel– οδήγησε για άλλη μια φορά στο κλείσιμό τους. Τα ολλανδικά κλαμπ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αν και θα υπάρξει άλλη μια αναθεώρηση των περιορισμών αργότερα τον Σεπτέμβριο. Για παρόμοιους λόγους τα κλαμπ άνοιξαν και στη συνέχεια έκλεισαν ξανά σε περιοχές της Ισπανίας.

Χίλια άτομα διαγνώστηκαν με κορονοϊό μετά το μουσικό φεστιβάλ της Ουτρέχτης στην Ολλανδία το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (Facebook/Verknipt Festival)

Το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, έξω από πολλά κλαμπ, οι ουρές έκαναν τον γύρο των τετραγώνων. Και μερικές φορές η αναμονή για να φτάσει κάποιος στην πόρτα κρατούσε ώρες. Εξω από το διάσημο KitKatClub, ένας πάγκος με κεμπάπ και ποτά, που ήταν στημένος περίπου στο μέσον της ουράς, έκανε χρυσές δουλειές: «Είναι σχεδόν σουρεαλιστικό. Νιώθω ξανά σαν έφηβη, την πρώτη φορά που βγαίνεις έξω, και δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Θα είναι καλοί οι άνθρωποι; Είμαι σωστά ντυμένη;» είπε στον Μπριν Στόλε η 40χρονη Σάνε φαν’τ Βάλντερφεεν, η οποία ήρθε από το Αμστερνταμ με τον φίλο της και αφού ήταν «σε αναμονή εδώ και ενάμιση χρόνο»…

Ωστόσο δεν κατάφεραν να μπουν όλοι όσοι περίμεναν υπομονετικά (του ρεπόρτερ των New York Times συμπεριλαμβανομένου). Παρά την αναμονή, οι τελευταίοι στην ουρά έφαγαν πόρτα με ένα «συγγνώμη», ένα «όχι απόψε» ή ένα απλό, αθόρυβο κούνημα του κεφαλιού των πορτιέρηδων.

Αλλα βερολινέζικα νάιτ κλαμπ, όπως το  Berghain, ο εμβληματικός ναός της techno, που βρίσκεται σε έναν πρώην σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ανατολικής Γερμανίας, παραμένουν κλειστά προς το παρόν. Κάποια είχαν ξεκινήσει έργα ανακαίνισης, που δεν έχουν ολοκληρωθεί, και άλλα δεν μπορούσαν να βρουν την τελευταία στιγμή dj ή προσωπικό.

Υπάρχει επίσης ανησυχία για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό το πάρτι. Καθώς η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται στη Γερμανία, πολλοί πιστεύουν ότι οι αρχές θα μπορούσαν να κλείσουν και πάλι τα χορευτικά κέντρα, πράγμα που θα άφηνε ακόμη πιο χρεωμένους τους ιδιοκτήτες τους μετά τις δαπανηρές προσπάθειες επανεκκίνησης.

  Ο διάσημος πορτιέρης του Berghain Σβεν Μάρκβαρντ

Τον τελευταίο χρόνο, γράφει ο Μπριν Στόλε στους New York Times, τα κλαμπ προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους, μετατρέποντας τα κλειστά χορευτικά κέντρα σε γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους. Μαγαζιά με υπαίθριους χώρους άνοιξαν ξανά ως μπιραρίες ή πραγματοποίησαν κατά περιόδους σχετικά περιορισμένα υπαίθρια πάρτι –συχνά, με μάσκες, κανόνες αποστασιοποίησης και αριθμημένα καθίσματα– κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κάποια κλαμπ, εξάλλου, μετατράπηκαν σε κέντρα ελέγχου Covid-19, με τους πρώην μπάρμαν και τους πορτιέρηδες να χώνουν μπατονέτες στη μύτη όσων ήθελαν να κάνουν τεστ.

Το Βερολίνο φημιζόταν ανέκαθεν για την ασύδοτη νυχτερινή ζωή του. Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη ιστορία του, η επιβίωση της κλαμπ σκηνής απέκτησε διεθνές κύρος την άγρια δεκαετία του 1990 εν μέσω της ελευθερίας, του χάους και των ανατροπών, που ακολούθησαν την πτώση του Τείχους και είναι σημαντική για την πόλη. Τα περισσότερα βερολινέζικα κλαμπ είναι επιχειρήσεις σχετικά μικρού κέρδους. Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, καθώς το 2018 προσέλκυσε περίπου 3 εκατ. τουρίστες, ενισχύοντας την οικονομία με 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Berlin’s Club Commission.

Και είτε λόγω του αυξανόμενου σεβασμού για την οικονομική τους δύναμη είτε για τη θέση της κουλτούρας των νάιτ κλαμπ στην ταυτότητα της πόλης, η άλλοτε underground σκηνή έχει σήμερα μια δυναμική παρουσία στην τοπική πολιτική, που αυξάνεται συνεχώς. Το 2016, το Berghain αναγνωρίστηκε επίσημα ως πολιτιστικός χώρος με το ίδιο καθεστώς που απολαμβάνουν μουσεία, όπερες και άλλα ιδρύματα, γεγονός που φέρνει φοροαπαλλαγές και πιθανή χαλάρωση των περιορισμών για τον θόρυβο κ.ά. Μάλιστα τον Μάιο, ύστερα από μια μεγάλη εκστρατεία, οι νομοθέτες του Βερολίνου ψήφισαν την επέκταση του καθεστώτος για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κλαμπ της πόλης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jon Bausor (@crookslikeus)

Το κλαμπ Berghain στήθηκε σε έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της πρώην Ανατολικής Γερμανίας

Οι επιδοτήσεις που πρόσφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η γερμανική κυβέρνηση κράτησαν ζωντανά τα κλαμπ. Οι πιστοί οπαδοί τους, εξάλλου, έκαναν επίσης δωρεές, με μερικά δημοφιλή νυχτερινά κέντρα, όπως το Watergate, να συγκεντρώσουν περισσότερα από 100.000 ευρώ. Ακόμη, πολλά κλαμπ πήραν δάνεια.

Ενα πιθανό σχέδιο επιστροφής

Στις αρχές Αυγούστου, έξι κλαμπ του Βερολίνου πήραν μέρος σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση για να διαπιστωθεί αν τα μοριακά τεστ PCR θα μπορούσαν να φιλτράρουν τους μολυσματικούς θαμώνες. Γιατροί του Charité, του διάσημου νοσοκομείου έρευνας και διδασκαλίας του Βερολίνου, συμφώνησαν να αναλύσουν τα αποτελέσματα.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα, που έσπευσαν να αγοράσουν εισιτήρια για να χορέψουν ελεύθερα κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου. Ενας πρώτος κύκλος ελέγχων έπιασε επτά φορείς, στέλνοντας τους επίδοξους ravers στην απομόνωση αντί για το κλαμπ. Οι υπόλοιποι είχαν τη δυνατότητα να γλεντήσουν στα συμφωνημένα μέρη για δύο βραδιές και στη συνέχεια, έπρεπε να εμφανιστούν ύστερα από πέντε ημέρες για περαιτέρω έλεγχο.

Τα αποτελέσματα ήταν πιο ενθαρρυντικά από ό,τι αναμενόταν: Δεν βρέθηκε κανένας θετικός μεταξύ των περίπου 75 % που εμφανίστηκαν για επανεξέταση.

Η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου έδωσε με χαρά τα περίπου 40.000 ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα όλων των τεστ PCR, που χρειάστηκαν για το πείραμα, δήλωσε ο Κλάους Λέντερερ, πολιτικός του αριστερού κόμματος Die Linke και νυν υπουργός Πολιτισμού του Βερολίνου, επειδή «τα κλαμπ είναι μέρος της βερολινέζικης κουλτούρας», όπως είπε. Ο κ. Λέντερερ σημείωσε επίσης ότι το κόστος των κλειστών κλαμπ είναι βαρύ για τους φορολογούμενους.

Αφίσα του ασύδοτου (και δεν είναι το μόνο στο Βερολίνο) Kit Kat Club

Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ανάλογο με άλλα πρόσφατα πειράματα σε χώρους κλασικών συναυλιών (Philarmonie Berlin) την περασμένη άνοιξη, και σε ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής έξω από την πόλη το καλοκαίρι.

«Γνωρίζουμε ότι ύστερα από ένα πολύ παρατεταμένο lockdown έχουμε σοβαρές παράπλευρες επιπτώσεις στην κοινωνία που πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Δεν μπορεί να επικεντρώνεται κανείς μόνο στον ιό και τις άμεσες συνέπειες», δήλωσε στους New York Times ο δρ Φρανκ Χέπνερ, καθηγητής και ερευνητής στο Charité. «Οι έμμεσες συνέπειες σε κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο είναι πράγματα που πρέπει επίσης να σταθμιστούν», τόνισε.

Προς το παρόν, η επαναλειτουργία των κλαμπ έχει παραμερίσει τη μελέτη. Ωστόσο ο Λουτς Λάιχσενρινγκ, εκπρόσωπος του Club Commission, δήλωσε ότι η στρατηγική των τεστ PCR παραμένει μια πιθανή επιλογή σε περίπτωση νέων διακοπών λειτουργίας ή αυστηρότερων περιορισμών, εάν τα κρούσματα αυξηθούν το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...