Στο Κιριμπάτι, αδερφές μου, στο Κιριμπάτι
Στο Κιριμπάτι, αδερφές μου, στο Κιριμπάτι
Ωραία χώρα το Κιριμπάτι. Παραμυθένια, σαν καρτ ποστάλ. Λευκή άμμος, κοράλλια, φοίνικες, ξύλινα σπίτια εκεί που σκάει το κύμα. Καλοκαίρι έρχεται, πάρτε εδώ μια ιδέα για το σύμπλεγμα νησιών στον Ειρηνικό. Τι άλλο υπάρχει εκεί; Ψαράδες. Πολλοί ψαράδες. Ο αλιευτικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του ΑΕΠ, σε μια χώρα ιδιαίτερα εύθραυστη κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του υπουργείου εξωτερικών και εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας.
Στο Κιριμπάτι εξετάζουν την περίπτωση εκκένωσης της χώρας και της μεταφοράς του πληθυσμού σε γειτονικά νησιά. Όχι από το φόβο σεισμού ή κάποιου λοιμού, αλλά για δύο λόγους που σχετίζονται με το περιβάλλον. Η αύξηση στο μέσο όρο θερμοκρασίας και η καταστροφή μεγάλου μέρους των κοραλλιογενών υφάλων επηρεάζουν την αλιευτική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τη ζωή των ντόπιων. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας φέρνει τον κόσμο στο εσωτερικό της Ταράβα, του βασικού νησιού του συμπλέγματος. Το γλυκό νερό εκεί τείνει να εκλείψει. Οι προβλέψεις μιλούν για υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Προβλήματα. Σοβαρά και δυσεπίλυτα.
Τι έκαναν, λοιπόν; Στα σχολεία της χώρας μοιράστηκε το βιβλίο «The Children Take Action – A Climate Change Story». Όπως είναι προφανές, τα νέα παιδιά μαθαίνουν για την κλιματική αλλαγή. Ο «εχθρός» που απειλεί το μέλλον τους κάθεται μαζί τους στα θρανία και είναι έτοιμος προς μελέτη. Ανοιχτό βιβλίο. Λογικό, για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το καταλάβεις. Το σύγγραμμα μιλά για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την περιφερειακή και βιώσιμη ανάπτυξη. Με απλά λόγια και καρτούν. Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα εδώ. Περισσότεροι από 6.000 μαθητές το προμηθεύτηκαν, τόσο στη γλώσσα τους, όσο και στα αγγλικά, με τις Αρχές της Αυστραλίας να αναλαμβάνουν την εκτύπωσή του. «Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να συμβάλλουν τα ίδια στην προστασία του περιβάλλοντος και τι μπορούν να κάνουν για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον», λέει η Σίμα Ντέο, εμπνευστής της ιδέας.
Εάν απορείτε για το τι αντίστοιχο έχουν κάνει οι αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας, η απάντηση είναι μονολεκτική. Τίποτα. Δοκιμάστε να δείτε την περιγραφή των μαθημάτων της Μελέτης του Περιβάλλοντος για όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Μετά, κάντε το ίδιο για το μάθημα της Γεωγραφίας και της Φυσικής. Και μετά δείτε τα βιβλία σε μορφή .pdf. Το μόνο που υπάρχει είναι δύο παράγραφοι (σελ. 65). Και αυτές γενικά γραμμένες. Ευχολόγια.
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Εάν υπήρχαν δύο πόλεις διαθέσιμες στον κόσμο, η Αθήνα και το Μπαϊρίκι, η πρωτεύουσα του Κιριμπάτι σίγουρα θα ήταν αυτή που θα είχε κάθε λόγο να γιορτάζει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News