1006
Η Μαρί Φρανς Πιζιέ στην ταινία «Η άλλη πλευρά του μεσονυκτίου», 1977 | 20th Century Fox

Σκάνδαλο Ντιαμέλ: γιατί «αυτοκτόνησε» η Μαρί-Φρανς Πιζιέ;

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 14:15
Η Μαρί Φρανς Πιζιέ στην ταινία «Η άλλη πλευρά του μεσονυκτίου», 1977
|20th Century Fox

Σκάνδαλο Ντιαμέλ: γιατί «αυτοκτόνησε» η Μαρί-Φρανς Πιζιέ;

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 14:15

Την 5η Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την προδημοσίευση από την εφημερίδα Le Monde και στο περιοδικό L’Obs αποσπασμάτων του βιβλίου της Καμίλ Κουσνέρ «La Famiglia Grande» που επρόκειτο να καταστρέψει την καριέρα και τη ζωή του διαπρεπούς νομικού και πολιτικού επιστήμονα αλλά και βιαστή του θετού του γιου Ολιβιέ Ντιαμέλ, ο 36χρονος Ματιέ Φινκ – Μπρεντανό έγραψε στο Facebook τη φράση «Εις υγείαν», συνοδεύοντάς την με ένα εικονίδιο δύο ποτηριών σαμπάνιας και μία φωτογραφία της μητέρας του, η οποία εγκατέλειψε τα εγκόσμια κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Απρίλιο του 2011 σε ηλικία 67 ετών.

Η μητέρα του Ματιέ Φινκ – Μπρεντανό ήταν η περίφημη Μαρί – Φρανς Πιζιέ, η ηθοποιός που ανακάλυψε ο Φρανσουά Τριφό και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες που σκηνοθέτησαν μεταξύ άλλων ο Αντρέ Τεσινέ και ο Ζακ Ριβέτ. Και, αν ήταν ακόμα ζωντανή, σίγουρα θα την ικανοποιούσε ιδιαίτερα το γεγονός πως ο Ολιβιέ Ντιαμέλ ατιμάστηκε τελικά και θα μείνει στην ιστορία ως παιδεραστής και βιαστής.

Με τον Ζαν Πιερ Λεό στη ταινία του Φρανσουά Τριφό «Antoine and Colette, το 1962

Γιατί ο επιφανής ακαδημαϊκός και διανοούμενος ήταν γαμπρός της κορυφαίας ηθοποιού, ως σύζυγος της Εβελίν Πιζιέ, της εξίσου διάσημης αδελφής της.

Αποτρόπαιο οικογενειακό μυστικό

Η Μαρί-Φρανς Πιζιέ ήταν η μοναδική που επέμενε να αποκαλυφθεί το αποτρόπαιο οικογενειακό μυστικό, το γεγονός πως ο σεβαστός και ιδιαίτερα επιδραστικός Ντιαμέλ κακοποιούσε κατ΄ εξακολούθησιν σεξουαλικά τον θετό του γιο και ανιψιό της όταν εκείνος ήταν μόλις 13 ετών.

Πλέον, όμως, μετά το μέγα σκάνδαλο που προκλήθηκε μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της Καμίλ Κουσνέρ, της δίδυμης αδελφής του θύματος και ανιψιάς της Μαρί – Φρανς Πιζιέ, ο Ντιαμέλ «ζει κρυμμένος κι εγκαταλειμμένος, κρυμμένος πίσω από την μάσκα κατά της Covid όποτε, σπανίως, εγκαταλείπει στο σπίτι του για να βγάλει βόλτα τον σκύλο του στο Καρτιέ Λατέν», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Στέφανο Μοντεφιόρι, ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Παρίσι.

Marie-France Pisier
H Μαρί Φρανς Πιζιέ στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Deauville, το 2007 (EPA/LUC SKEUDENER)

«Η Μαρί – Φρανς Πιζιέ κέρδισε τελικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιταλός δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντας ότι πρώτη φορά η γαλλική Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με την «Μεγάλη Οικογένεια» των αδελφών Πιζιέ τον Απρίλιο του 2011, όταν η γαλλίδα ηθοποιός, βρέθηκε από τον σύζυγό της νεκρή στην πισίνα της εξοχικής κατοικίας τους.

Οικογένεια με ιστορία

Η ευρύτερη οικογένεια των αδελφών Πιζιέ υπήρξε πραγματικά «Μεγάλη» και επί δεκαετίες βρισκόταν στο προσκήνιο της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής ζωής της Γαλλίας. Οι αδελφές Πιζιέ γεννήθηκαν το 1941 η Εβελίν και το 1944 η Φρανς – Μαρί στο Βιετνάμ, καθώς ο πατέρας τους διετέλεσε έως και κυβερνήτης της Γαλλικής Ινδοκίνας. Οταν η Εβελίν ήταν τεσσάρων ετών και η Φρανς – Μαρί ούτε καν δύο χρονών, οι δυο αδελφές κατέληξαν και έζησαν για κάποιο διάστημα σε ένα ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, μετά την εισβολή των ιαπωνικών δυνάμεων στην Ινδοκίνα. Μετά τον χωρισμό των γονιών τους εγκατέλειψαν μαζί με τη μητέρα τους την Νοτιοανατολική Ασία και επέστρεψαν στη Γαλλία, όπου επέλεξαν να εγκατασταθούν στη Νίκαια.

Οι δύο αδελφές, παρότι διαφορετικές, ήταν πάντα πολύ δεμένες μεταξύ τους. Η Εβελίν υπήρξε μία από τις πρώτες γυναίκες στη Γαλλία που αναγορεύτηκε καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών. Κατά τα φοιτητικά της χρόνια ανέπτυξε ακτιβιστική δράση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών ενώ το 1965, όντας προσκείμενη στην Αριστερά, μετέβη στην Κούβα όπου παρέμεινε επί μία πενταετία, περίοδο κατά την οποία συνδέθηκε ερωτικά με τον Φιντέλ Κάστρο. Η Μαρί – Φρανς υπήρξε η καλλιτέχνις της οικογένειας, σύντροφος για κάποιο διάστημα του ηγέτη της εξέγερσης του Μάη του 1968 Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ, τον οποίο συνέδραμε κατά την καταφυγή του στο Λουξεμβούργο μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα εκείνου του μήνα.

Με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό στην ταινία «Le Corps»

Το 1970 η Εβελίν Πιζιέ παντρεύτηκε με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, τον μετέπειτα συνιδρυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου και υπουργό Υγείας και Εξωτερικών της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ζουλιέν και τα δίδυμα, την Καμίλ και τον «Βικτόρ». Χώρισαν, ωστόσο, το 1984 και τρία χρόνια αργότερα η Εβελίν αποφάσισε να παντρευτεί με τον Ολιβιέ Ντιαμέλ ο οποίος της υποσχέθηκε να τη γλιτώσει από την κατάθλιψη που την βασάνιζε και να μεγαλώσει τα παιδιά της ωσάν να ήταν δικά του παιδιά.

Η αρχή του εφιάλτη

Την επόμενη χρονιά ο Ντιαμέλ, ο οποίος δίδασκε ήδη στο περίφημο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), άρχισε να κακοποιεί σεξουαλικά τον μικρότερο θετό του γιο ηλικίας μόλις 13 ετών. Ο Ντιαμέλ ασελγούσε επί χρόνια στο μικρό παιδί το οποίο εκμυστηρεύτηκε στην Καμίλ, την δίδυμη αδελφή του, όλα όσα υπέφερε στα χέρια του πατριού του, αλλά στη μητέρα τους τα δύο παιδιά, μίλησαν τελικά πολλά χρόνια μετά, το 2008. Η Εβελίν Πιζιέ, ωστόσο, προτίμησε να αποσιωπήσει το τραγικό γεγονός, δικαιολογώντας, εμμέσως, τον σύζυγό της αλλά και προκαλώντας την οργή της αδελφής της.

H Καμίλ Κουσνέρ και ο πατριός της Ολιβιέ Ντιαμέλ (Charles Kadri/Wikipedia/Institut Montaigne)

Η Φρανς – Μαρί ήθελε να δει τον Ολιβιέ Ντιαμέλ να παραδέχεται και να λογοδοτεί για τις αποτρόπαιες πράξεις του, επισημαίνει ο ιταλός δημοσιογράφος, και για τον λόγο αυτόν άρχισε να μιλά ανοιχτά για το μυστικό της «Μεγάλης Οικογένειας» και να ξεμπροστιάζει τον Ντιαμέλ. Εως την 24η Απριλίου του 2011, την ημέρα που ο σύζυγός της την βρήκε νεκρή στο πάτο της πισίνας του σπιτιού τους στην Κυανή Ακτή, με το κεφάλι και τα χέρια της σφηνωμένα στην πλάτη μιας καρέκλας από σφυρήλατο σίδερο.

Αρχικά έγινε λόγος για αυτοκτονία, ωστόσο, οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου της δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Πάντως ο Ζουλιέν Κουσνέρ, μετά την κυκλοφορία της «Μεγάλης Οικογένειας» και τις αποκαλύψεις της αδελφής του όσον αφορά τον αδελφό τους, μιλώντας στην Le Parisien δήλωσε πως «ποτέ δεν πίστεψα ότι η θεία μου Μαρί – Φρανς αυτοκτόνησε, αν και δεν γνωρίζω πώς πέθανε. Το μοναδικό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι αυτή η ιστορία (με θύμα τον ανιψιό της και θύτη τον γαμπρό της) την σκότωσε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...