478
Νεαρή μητέρα με τη δίχρονη κόρη της, που παίζει πάνω σε ένα στρώμα ανάμεσα στα χαλάσματα, στο Αμιζμίζ, μια μικρή πόλη νότια του Μαρακές | REUTERS/Nacho Doce

Ο σεισμός στο Μαρόκο: Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί – Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 12:06
Νεαρή μητέρα με τη δίχρονη κόρη της, που παίζει πάνω σε ένα στρώμα ανάμεσα στα χαλάσματα, στο Αμιζμίζ, μια μικρή πόλη νότια του Μαρακές
|REUTERS/Nacho Doce

Ο σεισμός στο Μαρόκο: Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί – Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 12:06

Οι διασώστες συνέχισαν να αναζητούν επιζώντες την Κυριακή μετά τον φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει το Μαρόκο εδώ και περισσότερες από έξι δεκαετίες, την ώρα που οι νεκροί ήδη ξεπερνούν τους 2.000.

Πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν δεύτερη νύχτα στην ύπαιθρο μετά τον σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Οι διασώστες δυσκολεύονταν να φτάσουν στις πλέον πληγείσες περιοχές, στα δύσβατα χωριά στην οροσειρά του Ατλαντα, όπου πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τα πιο στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών το απόγευμα της Κυριακής, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 2.122, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 2.421.

Στην επαρχία αλ Χάουζ, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό που είχε δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, 1.293, ενώ ακολουθεί η επαρχία Ταρουντάντ με 452 νεκρούς. Σε αυτές τις περιοχές, που βρίσκονται νοτιοδυτικά του Μαρακές, ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί από τον σεισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από την καταστροφή.

«Οι επόμενες 24 με 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για τη διάσωση ανθρώπων», δήλωσε η Κάρολαϊν Χολτ, διευθύντρια επιχειρήσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως και στην παροχή περίθαλψης στους επιζώντες, ενώ υπογράμμισε τη σημασία να παρασχεθεί στους κατοίκους ασφαλές, πόσιμο νερό.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές, μια δημοφιλής τουριστική πόλη η παλιά συνοικία της οποίας υπέστη σοβαρές ζημιές. Πολλές οικογένειες εκεί πέρασαν δεύτερη νύχτα στον δρόμο, καθώς φοβούνται ότι τα σπίτια τους δεν είναι ασφαλή (REUTERS/Nacho Doce)

Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στο Μαρόκο από τις 29 Φεβρουαρίου 1960, όταν σεισμική δόνηση είχε καταστρέψει την Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές της χώρας, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Εξάλλου, το 2004, σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία, δήλωσαν έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στο Μαρόκο. Ακόμη και η γειτονική Αλγερία, που διατηρεί τεταμένες σχέσεις με το Μαρόκο, άνοιξε τον εναέριο χώρο της, κλειστό εδώ και δύο χρόνια, στις πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πληγείσα χώρα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε ότι προσφέρει «πλήρη υποστήριξη στη χώρα».

Σύμφωνα όμως με τον Ερυθρό Σταυρό, οι ανάγκες του Μαρόκου είναι τεράστιες. «Δεν θα είναι υπόθεση μίας ή δύο εβδομάδων (…) Υπολογίζουμε μήνες ή ακόμη και χρόνια», προειδοποίησε ο Χοσάμ Ελσαρκάουι διευθυντής για την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Οι Αρχές του Μαρόκου έχουν κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος και ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ’ ζήτησε να γίνουν προσευχές για τους νεκρούς σε όλα τα τεμένη της χώρας την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...