264
Το κάστρο του Γκαζιαντέπ μετά τον σεισμό της Δευτέρας | twitter

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε το 2.200 ετών κάστρο του Γκαζιαντέπ

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 16:49
Το κάστρο του Γκαζιαντέπ μετά τον σεισμό της Δευτέρας
|twitter

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε το 2.200 ετών κάστρο του Γκαζιαντέπ

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 16:49

Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και την Συρία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο σεισμός κατέστρεψε μεταξύ άλλων και το ηλικίας 2.200 ετών κάστρο του Γκαζιαντέπ.

Μέσα σε διάρκεια ενάμισι λεπτού, όσο δηλαδή διήρκεσε η πανίσχυρη δόνηση, το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κτιρίου που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έγινε συντρίμμια.

Το εντυπωσιακό κάστρο πριν τον σεισμό της Δευτέρας

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε ορισμένους προμαχώνες παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές, ενώ τα σιδερένια κάγκελα γύρω από το κάστρο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2o-4o αιώνα μ.Χ. και επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Πήρε τη σημερινή του μορφή μεταξύ 527-565 μ.Χ. κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’.

Την ίδια ώρα, αναφέρει το CNN, ο τρούλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού «Şirvani», που βρίσκεται δίπλα στο κάστρο, στην πόλη Γκαζιαντέπ και χτίστηκε τον 17ο αιώνα, κατέρρευσαν μερικώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...