386
Οι παραγωγικές αποδόσεις μειώθηκαν κατά 14% στην Ισπανία και κατά 12% στην Ιταλία, ωστόσο παρέμειναν απόλυτα ισοσκελισμένες στη Γαλλία | Shutterstock

Σε ιστορικό χαμηλό 62 ετών η παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 22:17
Οι παραγωγικές αποδόσεις μειώθηκαν κατά 14% στην Ισπανία και κατά 12% στην Ιταλία, ωστόσο παρέμειναν απόλυτα ισοσκελισμένες στη Γαλλία
|Shutterstock

Σε ιστορικό χαμηλό 62 ετών η παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 22:17

Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών σε όλον τον κόσμο είναι πιθανό να προκαλέσει εφέτος πτώση της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι δεκαετιών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) αναφέρει ότι η παραγωγή κρασιού παγκοσμίως, πιθανόν να είναι κατά περίπου 7% χαμηλότερη το 2023 σε σχέση με πέρυσι. Μια τέτοια απόδοση θα ήταν η χειρότερη μετά το μακρινό 1961.

Ο OIV αποδίδει τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής στις κακές καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων του παγετού, των ισχυρών βροχοπτώσεων και της ξηρασίας. «Μια τέλεια καταιγίδα στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο προκάλεσε αυτή την καταστροφική κατάσταση» δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής  στατιστικών του OIV, Τζόρτζιο Ντελγκρόσο.

Η ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες από χώρες που αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής του αρχαίου ποτού. Η παραγωγή οίνου μειώθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καλύπτει πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τον OIV, οι χαμηλότερες αποδόσεις οφείλονται σε βροχές και καταιγίδες σε ορισμένες χώρες και σε ξηρασίες σε άλλες.

Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 14% στην Ισπανία και κατά 12% στην Ιταλία, όπου η ξηρασία χτύπησε τη φετινή συγκομιδή σταφυλιών. Ωστόσο, παρέμειναν απόλυτα ισοσκελισμένες στη Γαλλία, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, ξεπερνώντας την Ιταλία. Η εικόνα υπήρξε ζοφερή και σε άλλες περιοχές του κόσμου, με τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου να πλήττονται ιδιαίτερα.

Οι παραγωγοί αντιμετώπισαν μια σοκαριστική εικόνα στη Χιλή, τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στο νότιο ημισφαίριο, όπου οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 20% εξαιτίας ξηρασίας και πυρκαγιών. Η συγκομιδή ήταν ομοίως δυσοίωνη και στην Αυστραλία, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, η κατάσταση ήταν πιο ρόδινη στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2022. Αν και η χαμηλή παγκόσμια παραγωγή είναι αρνητική για τον κλάδο συνολικά, ο OIV σημειώνει ότι η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συνολική αγορά παραμένει σχετικά ισορροπημένη.

«Καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί από το 2018, είδαμε την κατανάλωση και τις εισαγωγές κρασιού να μειώνονται σημαντικά» δήλωσε ο Ντελγκρόσο. «Η χαμηλή παραγωγή δεν είναι καλή είδηση, αλλά τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των τιμών» πρόσθεσε.

Τον Αύγουστο, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει περίπου 200 εκατ. ευρώ για την καταστροφή των πλεονασματικών αποθεμάτων κρασιού, καθώς ο κλάδος αγωνίζεται να προσαρμοστεί στην πτώση της ζήτησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...