516
Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και οι σύζυγοί τους ξεκινούν την βόλτα τους | REUTERS/Toby Melville/Pool

Μια άλλη «ειδική σχέση»: «Απίθανο να διαφωνήσουμε»… συμφώνησαν Μπάιντεν και Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2021, 20:02
Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και οι σύζυγοί τους ξεκινούν την βόλτα τους
|REUTERS/Toby Melville/Pool

Μια άλλη «ειδική σχέση»: «Απίθανο να διαφωνήσουμε»… συμφώνησαν Μπάιντεν και Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2021, 20:02

Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Κάρμπις Μπέι της Κορνουάλης συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους και ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G7 που ξεκινά την Παρασκευή. Ηταν το πρώτο τεστ για τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, που ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι μακριά από τη χώρα του με μια επίσκεψη στον σύμμαχο στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού.

ΗΠΑ και Βρετανία έχουν μια «ειδική σχέση», αλλά αυτή η σχέση τίθεται σε δοκιμασία καθώς στις ηγεσίες των δύο συμμάχων βρίσκονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες: από τη μία ο σοβαρός και πραγματιστής Μπάιντεν και από την άλλη ο λαϊκιστής -στα όρια του μπουφόνου- Τζόνσον, που ταίριαζε περισσότερο με τον Τραμπ. Όμως η συνάντηση πήγε καλά· δεν θα μπορούσε κι αλλιώς.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν σε καλό κλίμα για μια σειρά θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και το Brexit. Σε αυτό το τελευταίο υπήρχε και το ακανθώδες πρόβλημα της Βορείου Ιρλανδίας, η οποία βιώνει έναν νέο κύκλο εντάσεων λόγω ακριβώς των περιορισμών που έχει επιβάλλει η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα πρόσφατα βίαια γεγονότα προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ουάσιγκτον, η οποία και πιστεύει πως το Brexit υπονομεύει την ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ένα κοινό στόχο. Την πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την πιστή υλοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας» δήλωσε από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον.

Μετά το τέλος της συνάντησης, σε μια σύντομη δήλωσή του ο Τζόνσον είπε πως το θεωρεί «απίθανο να διαφωνήσει με τον πρόεδρο Μπάιντεν». Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν είχε διάθεση για χιούμορ, λέγοντας πως «και οι δυο παντρευτήκαμε με γυναίκες από ανώτερη κοινωνική τάξη», για να λάβει την απάντηση από τον βρετανό πρωθυπουργό: «Δεν θα διαφωνήσω σε αυτό με τον πρόεδρο. Βασικά, δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο θα διαφωνήσουμε. Το θεωρώ απίθανο».

Αυτό που σχολιάστηκε από την πρώτη στιγμή ήταν η ασυνήθιστη ενδυματολογική επιλογή της Τζιλ Μπάιντεν. Η σύζυγος του αμερικανού προέδρου φόρεσε ένα φόρεμα και ένα μαύρο τζάκετ που «έκρυβε» όμως ένα μήνυμα (φωτογραφία κάτω)

Καθώς περπατούσε στην παραλία, με τον σύζυγό της, τον Μπόρις Τζόνσον και τη σύζυγό του, το τζάκετ είχε σχηματισμένη τη λέξη «LOVE» στην πλάτη. Όπως είπε, η ίδια και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρνουν την «αγάπη» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σημειώνεται πως οι Τζόνσον και Μπάιντεν επρόκειτο να επισκεφτούν και το νησί Σεντ Μάικλς Μάουντ στην Κορνουάλη, ωστόσο οι άσχημες καιρικές συνθήκες ματαίωσαν τον προγραμματισμό τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...