H Nacion για τους πιστούς φίλους της Ντίλμα / Η WSJ για το χτύπημα στην Χίλαρι εκ των έσω / Η Libération για μια πολιτική εξαφάνιση / To Wired για τον αλγόριθμο της καταστολής / Και το Atlantic…
  • La Nacion

    Οι τρεις σωματοφύλακες

    Η διαδικασία παραπομπής της Ντίλμα Ρουσέφ μπαίνει τώρα στη δεύτερη φάση της – εκείνη της Γερουσίας. Αλλά, στο μεταξύ, η Nacion εστιάζει στους «αφοσιωμένους φίλους» της προέδρου της Βραζιλίας. Κι αυτοί δεν είναι μόνο ο πρώην πρόεδρος Λούλα και οι πιστοί του. Είναι και οι «γείτονες», «οι τρεις σωματοφύλακες της Λατινικής Αμερικής», οι τρεις πρόεδροι που δεν σταματούν να εκφράζουν τη στήριξή τους σε μια ομόλογό τους η οποία – όπως δηλώνει ανοικτά ο πρόεδρος  της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο – «έχει πέσει θύμα απόπειρας πραξικοπήματος».

    Εκτός από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, στο πλευρό της Ρουσέφ συντάσσεται η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο και ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Από τον λογαριασμό του στο Twitter που μόλις εγκαινίασε πάντως, ο Μοράλες έστειλε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στη βραζιλιάνα ομόλογό του: «Οχι στο πραξικόπημα του Κογκρέσου. Ας υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στη Βραζιλία, την ηγεσία της στην περιοχή και τη σταθερότητα της Λατινικής Αμερικής». Εκ μέρους του Κάστρο μίλησε ο υπουργός του των Εξωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε «μέρος της οικονομικής ολιγαρχίας που με τη στήριξη του ιμπεριαλισμού πραγματοποίησε το πρώτο βήμα ενός κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος».

    Πώς είναι η διαπλοκή και οι «νταβατζήδες» στα ισπανικά;

  • The Wall Street Journal (έκδοση με συνδρομή)

    Θα φανεί απόψε

    «Η Χίλαρι Κλίντον θα είναι βαθύτατα ευάλωτη στις εκλογές του Νοεμβρίου». Το συμπέρασμα είναι του αναλυτή της Washington Post Κρις Κίλιτζα, ο οποίος σπεύδει να διευκρινίσει πάντως ότι «ο Τραμπ και ο Κρουζ δεν είναι σε θέση να ωφεληθούν από αυτό». Ο Κίλιτζα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα με βάση δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Wall Street Journal. Σε αυτήν την τελευταία εφημερίδα ένας άλλος αναλυτής, ο Τζέραλντ Σέιμπ, επισημαίνει ότι αυτός που ανοίγει όλο και πιο βαθιές πληγές στην Χίλαρι δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τεντ Κρουζ, αλλά ο αντίπαλός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπένι Σάντερς, ο άνθρωπος πάνω στον οποίο πριν από μερικούς μήνες δεν θα στοιχημάτιζε κάποιος ούτε μισό δολάριο.

    Ο Σέιμπ ξεκαθαρίζει ότι ο Σάντερς δεν απειλεί την Κλίντον – η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο 74χρονος γερουσιαστής, όμως, είναι επικίνδυνος για την Κλίντον γιατί οι επιθέσεις του στοχεύουν στην αξιοπιστία της αντιπάλου του, η οποία υποτίθεται ότι είναι «πουλημένη» στις μεγάλες τράπεζες και τις πολυεθνικές. Αυτές οι επιθέσεις μειώνουν τα ποσοστά της Χίλαρι στους απογοητευμένους ψηφοφόρους: μόνο ένας στους πέντε σε αυτήν την κατηγορία έχει θετική άποψη για την Κλίντον, ενώ το 62% έχει αρνητική. «Η ζημιά δεν είναι μοιραία» εξηγεί ο Σέιμπ. «Αλλά αρχίζει και γίνεται αισθητή». Πόσο αισθητή, θα φανεί μεταξύ άλλων και από τη σημερινή ψηφοφορία.

  • Libération

    Ψάχνοντας το θαύμα

    «Ολο δεξιά. Και τεντώστε καλά τα αυτιά σας γιατί αυτή είναι η κατάσταση και σύντομα δεν θα μπορεί να την αγνοήσει κανείς».

    Με αυτή την επισήμανση ξεκινάει το σχόλιο του δημοσιογράφου Αλέν Ντιαμέλ, ο οποίος περιγράφει στη Libération  το σενάριο που όλοι τρέμουν: την εξαφάνιση της Αριστεράς και της ατζέντας της από τον πολιτικό διάλογο. Η οικονομική κρίση και οι τρομοκρατικές επιθέσεις μετέτρεψαν την κυβερνώσα Αριστερά σε σάκο του μποξ των φόβων των Γάλλων – είτε αυτοί οι φόβοι αφορούν την ανεργία είτε την ασφάλεια. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο μια Αριστερά όλο και πιο ευάλωτη. Αλλά και μια Δεξιά όλο και πιο σκληρή και ακραία.

    Η γαλλική Αριστερά κινδυνεύει επομένως όχι μόνο με ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2017, αλλά με πλήρη καταστροφή. Οπως σημειώνει ο γάλλος αναλυτής, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις δημοσκοπήσεις για να καταλάβει ότι το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Και η Αριστερά; Ψάχνει το θαύμα. Και μπορεί να το συναντήσει μόνο εάν σταματήσει να κάνει ότι δεν βλέπει τις τεκτονικές αλλαγές στην κοινωνία.

  • Wired (έκδοση με συνδρομή)

    Ο Μεγάλος Αδελφός είναι μαθηματικός

    Ποια είναι η απάντηση του Πεκίνου στα κινήματα διαμαρτυρίας που γεννιούνται και οργανώνονται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ενας σούπερ αλγόριθμος μέσω του οποίου γίνεται αντιληπτή η διαδικτυακή δραστηριότητα αυτού του είδους. Αυτός είναι ο στόχος του λογισμικού που ανέπτυξε η Baidu, η μηχανή αναζήτησης της Κίνας που είναι αντίστοιχη της Google. Οπως αναφέρει το ίδρυμα ερευνών Λαογκάι, ο αλγόριθμος «πιάνει» στην ουσία το ραντεβού των διαμαρτυρόμενων επιτρέποντας την καταστολή διαδηλώσεων από την πλευρά του κινεζικού καθεστώτος. Με ποιον τρόπο; Αντλώντας πληροφορίες από το Διαδίκτυο, καταφέρνει να καθορίσει εκ των προτέρων πού και πότε θα σχηματιστεί μια μάζα ανθρώπων. Να σημειωθεί ότι αυτόν τον μαθηματικό Μεγάλο Αδελφό, τον κατασκεύασαν οι ειδικοί του Big Data Lab του Baidu. Για να κάνουν ενδεχομένως τη ζωή πιο δύσκολη όχι μόνο των Κινέζων που θέλουν να διαμαρτυρηθούν (και οι λόγοι διαμαρτυρίας είναι πολλοί σε μια χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα), αλλά και των ίδιων τους των εαυτών.

  • The Atlantic

    Είμαστε όλοι αστερόσκονη

    Πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια ένα αστέρι που βρισκόταν 325 έτη φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα παρέδωσε το πνεύμα. Καθώς το άστρο έσβηνε, ο πυρήνας του κατέρρευσε κάτω από το ίδιο του το βάρος προκαλώντας μια έκρηξη σούπερ νόβα. Η ραδιενέργεια και αστερόσκονη του διαλυμένου άστρου ταξίδεψαν στο διάστημα για να φτάσουν κάποια στιγμή στα μέρη μας. Για μερικές χιλιετίες ένα μέρος αυτής της ύλης έπεφτε στη Γη και τη Σελήνη.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι το φαινόμενο αυτό άλλαξε το κλίμα της Γης.Και όχι μόνο: υποθέτουν ακόμη ότι εκείνη η έκρηξη σούπερ νόβα προκάλεσε αλλαγές που πυροδότησαν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το συμπέρασμα είναι προφανές: είμαστε όλοι αστερόσκονη. Ιχνη εκείνης της αστερόσκονης υπάρχουν σήμερα στους ωκεανούς. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ιζήματα στους ωκεανούς των θαλασσών ως τηλεσκόπια για να παρατηρήσουμε την σούπερ νόβα» λέει στο Atlantic ο Μπράιαν Φιλντς, αστροφυσικός στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

    «Σκάβουμε στον ωκεανό – προσθέτει – για να ανακαλύψουμε το συμπαντικό παρελθόν μας».




text
  • Έχει πλάκα που ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τον Σημίτη «πολιτικό αντίπαλο», ενώ το υπουργικό του είναι γεμάτο σημιτικούς


    5 Ιανουαρίου 2025, 12:39