-
Politico
Λάρι, ο άγνωστος αδελφός του Μπέρνι Σάντερς που διεκδικεί την έδρα του… Κάμερον
Α, ο κόσμος έχει γίνει πραγματικά πολύ μικρός. Γιατί ποιος φιλοδοξεί να καταλάβει την έδρα του Ντέιβιντ Κάμερον στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, και τη Βουλή; Ο Λάρι Σάντερς. Και ποιος είναι ο Λάρι Σάντερς; Ο αδελφός του Μπέρνι Σάντερς, του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ηττήθηκε στις προκριματικές εκλογές από τη Χίλαρι Κλίντον.
Ωστε ο «κόκκινος» Μπέρνι έχει αδελφό; Ναι, και είναι ο «πράσινος» Λάρι. Οπως αποκαλύπτει το Politico, ο Λάρι είναι 82 χρονών και ζει στη Βρετανία από το 1968. Ακόμη, έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Οξφόρδη, δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια, ενώ εγκατέλειψε τους βρετανούς Εργατικούς το 2001 επειδή δεν μπορούσε να χωνέψει τον Τόνι Μπλερ και τον Τρίτο Δρόμο του. Αυτός ο Λάρι, λοιπόν, θα είναι ο υποψήφιος των Οικολόγων στις συμπληρωματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν για την πλήρωση της έδρας που χήρεψε μετά την πλήρη απόσυρση του Ντέβιντ Κάμερον από την πολιτική. Θα τα καταφέρει; Μένει να φανεί.
Ο Μπένι Σάντερς, πάντως, έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για να βοηθήσει τον Λάρι. «Δεν ξέρω καλά τα πολιτικά της Βρετανίας», λέει εκεί. «Ξέρω όμως καλά τον αδελφό μου. Από τότε που ήμουν παιδί, εγώ και ο Λάρι μιλούσαμε για την κοινωνική δικαιοσύνη, την πολιτική δικαιοσύνη και τη φυλετική δικαιοσύνη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο αδελφός μου είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα που νοιάζεται πολύ για τους άλλους και που θέλει από μια κυβέρνηση να εκπροσωπεί τους πάντες και όχι μόνο τους ισχυρούς».
Συμπέρασμα; Ψήφο στον Λάρι!
-
Medium
Το οργισμένο ξέσπασμα ενός εργαζόμενου σε μια start up
Θυμάστε την «25η ώρα», την ταινία με τον Εντουαρντ Νόρτον και τον περίφημο μονόλογό του μπροστά σε έναν καθρέφτη πάνω στον οποίο είχε γράψει τη φράση «Fuck you»; Ε, κάπως έτσι είναι ο μονόλογος ενός προγραμματιστή που εργάζεται σε μια επιχείρηση τεχνολογιών αιχμής. Μόνο που αυτός δεν απευθύνει το δικό του fuck you στη Νέα Υόρκη αλλά στον κόσμο των start up.
Να πάνε να γ@@μηθούν, λοιπόν, όλες αυτές οι περίεργες και ανώμαλες συνήθειες: η μισή ώρα που πρέπει να αφιερώσεις κάθε πρωί για να κοιτάξεις τα γνωστά έξι σάιτ προκειμένου να μη νιώσεις ότι έχεις μείνει πίσω, το τρελό ωράριο εργασίας («Κάντε μου τη χάρη, δεν είστε ο Ελον Μασκ [σ.σ. ιδρυτής της Space X] ή η Μαρίσα Μάγερ [σ.σ. διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo] , παρατήστε εκείνο το καταραμένο Mac και πηγαίνετε να παίξετε με τα παιδιά σας»), τα open space, τα καταφανή ψέματα για τα βιβλία που έχουν διαβαστεί μέσα σε έναν μήνα, εκείνοι που προσπαθούν να σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα επειδή «ξύπνησες στις 6 το πρωί; Ω, εγώ στις 4.30», όποιος λέει ότι η τηλεόραση είναι παρελθόν αλλά μετά βλέπει στο Netflix τηλεοπτικά σίριαλ, τα ακατανόητα ακρωνύμια, τα παράξενα πάρτι που είναι όλα ίδια μεταξύ τους, τα «γελοία κίνητρα που προσποιήστε ότι μας δίνετε: μα ποιος διάολο θα χρησιμοποιήσει εκείνη την απεριόριστη άδεια διακοπών;».
Στο βάθος, πάντως, υπάρχει μια βαθιά αγάπη – όπως σε εκείνη την ταινία του Σπάικ Λι. Και πώς εκφράζεται; Mε ένα fuck you φυσικά. «Να πας να γ@@μηθείς, κόσμε των start up. Κυρίως επειδή με έκανες να μπω σε αυτόν τον κόσμο».
[Φωτογραφία: Τι άλλο θα μπορούσε να γράφει στην εικονογράφηση ενός τέτοιου μονολόγου;]
-
Corriere della Sera
Πώς είναι να ζεις σε ύψος 800 μέτρων
Πριν από τρεις ημέρες ξεκίνησε η κατασκευή αυτού που φιλοδοξεί να γίνει το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο. Θα φτιαχτεί στο Ντουμπάι, το ύψος του θα φτάνει τα 1.000 μέτρα, θα έχει 59 ανελκυστήρες που θα κινούνται με ταχύτητα δέκα μέτρων το δευτερόλεπτο. Δημιουργός του είναι ο τρομερός (και ελαφρώς αμφιλεγόμενος) Σαντιάγο Καλατράβα.
Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς είναι να ζεις σε ένα τέτοιο ύψος; Η Corriere della Sera ρώτησε τον Σιμόνε Παλιάνι, έναν ιταλό πιλότο που έζησε στον 92ο όροφο (και σε ύψος 800 μέτρων) του ουρανοξύστη Μπουργ Καλίφα, στο Ντουμπάι, από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς. «Αποφάσισα να μείνω σε εκείνο το διαμέρισμα και επειδή κοστίζει λιγότερο: ο κόσμος φοβάται να ζει κυριολεκτικά πάνω από τα σύννεφα», λέει στην ιταλική εφημερίδα. «Οι συνάδελφοί μου προτίμησαν να μείνουν σε βίλες με θέα τη θάλασσα. Εγώ όμως καταγοητεύτηκα από εκείνον τον ουρανοξύστη που μου θύμιζε τον κάστρο του Μάγου Μέρλιν».
Σε κάθε περίπτωση, σε εκείνο το ύψος παράθυρα δεν ανοίγεις ούτε απλώνεις το πλυντήριο έξω. Τα πάντα λειτουργούν με ηλεκτρισμό, δεν υπάρχουν θυροτηλέφωνα, πρέπει πάντα να μιλάς με το προσωπικό της ρεσεψιόν. Και ακούς συνεχώς τρομακτικούς θορύβους από τα μέταλλα που συστέλλονται και διαστέλλονται ανάλογα με τη θερμοκρασία. Είναι μάλλον η στιγμή που λες «τώρα θα πέσει»…
[Φωτογραφία: Ο ύψους 829 μέτρων ουρανοξύστης Βurj Khalifa στο Ντουμπάι]
-
The Times
Μα κάνει το πιλοτήριο του αεροπλάνου για «ένα στα γρήγορα»;
Πριν απαντηθεί το ερώτημα του τίτλου, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: μια 44χρονη αεροσυνοδός από την Ολλανδία γράφει στο ημερολόγιο που διατηρεί στον προσωπικό της υπολογιστή για τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με πιλότους της εταιρίας στην οποία εργάζεται. Τέτοιες συνευρέσεις υποτίθεται ότι έχουν γίνει και μέσα στο αεροπλάνο και μάλιστα στο πιλοτήριο εν ώρα πτήσης. Ο σύζυγος της αεροσυνοδού ανακαλύπτει το ημερολόγιο και για να την εκδικηθεί αρχίζει να το στέλνει τμηματικά στους εργαζόμενους της εταιρίας αποκαλύπτοντας τα ονόματα των εραστών της.
Η αεροσυνοδός τώρα ζητάει από τις δικαστικές αρχές να απαγορεύσουν στον άνδρα της να κοινοποιεί το ημερολόγιο. Αλλά αυτό αφορά τους ίδιους. Τους υπόλοιπους αφορούν δυο ερωτήματα: είναι ασφαλής η εταιρία στην οποία εργάζεται η αεροσυνοδός (πρόκειται για την Transavia, θυγατρική της Air France – KLM); Το δεύτερο το έθεσαν οι βρετανικοί Times έτσι ακριβώς: είναι κατάλληλος χώρος το πιλοτήριο για «ένα στα γρήγορα»;
Τα δυο ερωτήματα σχετίζονται κατά κάποιον τρόπο. Και μάλλον γι’ αυτό ο Τύπος (σε αυτήν την περίπτωση η ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad) απηύθυνε αυτό το δεύτερο ερώτημα στους καθ’ ύλην αρμόδιους: τους πιλότους. Ενας από αυτούς είπε λοιπόν ότι πιθανότατα η αεροσυνοδός κατέγραφε τις φαντασιώσεις της στο ημερολόγιό της αφού το πιλοτήριο δεν ενδείκνυται για σεξ. «Το πιλοτήριο δεν είναι βολικό για ένα στα γρήγορα», είπε αυτός. «Δεν υπάρχει χώρος για να βάλεις τα πόδια σου, ενώ το πάτωμα είναι σκληρό και κρύο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μοναδικό σημείο που θα μπορούσε να κάνει κανείς σεξ στο πιλοτήριο είναι στην πτυσσόμενη καρέκλα, η οποία είναι σχετικά μακριά από τον πίνακα ελέγχου. Αρα «δεν υπάρχει κίνδυνος να πατήσεις κανένα κουμπί με τα πόδια σου». Μα αυτό δεν λέγεται μόνο σεξ και στον αέρα. Λέγεται και τρόμος.
Το Politico για έναν ακόμη κόσμο (αυτόν της πολιτικής) που έχει γίνει πραγματικά μικρός / Το Medium για τον χειμαρρώδη μονόλογο ενός προγραμματιστή / H Corriere della Sera για τη ζωή πάνω από τα σύννεφα / Και οι Times…